Historie

startet i norsk idrett

MOT ble startet av norske toppidrettsutøvere med lidenskap for å styrke ungdoms mot. Det startet med en lidenskap og en drøm. En lidenskap for mennesket. En drøm om de olympiske leker. Deretter en idé.

Initiativet ble tatt 13. april 1994 av Atle Vårvik og Johann Olav Koss. Stiftelsen MOT ble formelt stiftet 22. februar 1997 under VM på ski i Trondheim. Siden MOT startet i Norge har dermed dette vært det viktigste landet i arbeidet med å utvikle MOT sitt konsept og merkevareprofil som nå benyttes i flere land.

Bakgrunnen

Initiativet ble tatt etter vinter-OL i Norge i 1994. De to olympiske skøyteløperne, Atle Vårvik og Johann Olav Koss, ønsket å forebygge sosiale samfunnsproblemer gjennom å implementere holdninger og atferd blant ungdom, slik at de ble bedre til å ta vare på hverandre og ta bevisste valg.

Research og testperioden i perioden 1994–1996 og kalenderprosjektet «Norske toppidrettsutøvere mot narkotika» var forløperne til det som er MOT i dag. Formålet var å bevisstgjøre og øke selvfølelsen til ungdom. Alle klasserom i norske ungdomsskoler og videregående skoler fikk en kalender, med oppfordring fra toppidrettsutøverne til ungdom om å ta vare på hverandre og ta bevisste valg. Responsen fra skoler, og også idrettslag og næringsliv, var overveldende.

Arbeidet med å konkretisere MOT-filosofien startet i 1994. Tanken var å lage en filosofi som kunne forebygge sosiale samfunnsproblemer og hjelpe ungdom til å mestre livet på best mulig måte. Man så etter fellesfaktorer hos toppidrettsutøvere som lyktes og kriminelle som kom seg ut av en kriminell løpebane. De mange fellesfaktorene ble viktige for utviklingen av MOT-filosofien. Den første utprøvingen og de første møtene med ungdommer i klasserommet fant sted i 1994. De første møtene foregikk i barneskoler og fortsatte på ungdomsskoler i 1995.

Under VM på ski i Trondheim i 1997 ble MOT stiftet som en ideell, nonprofitt og religiøst og politisk uavhengig stiftelse. De første MOT-coachene ble utdannet i juni–august 1997, og i oktober 1997 fikk de første ungdommene oppleve MOT-økter i klasserommet. Med sitt konsept inngikk MOT raskt partnerskap med skoler og kommuner i hele Norge.

Tidslinje

Her er en liten tidslinje om utviklingen siden 1994.

Ved å klikke på "Tillat alle cookies" aksepterer du lagring av cookies på din enhet med det formål å forbedre nettstedets navigasjon, analysere bruk av nettstedet og bidra til vår markedsføringsinnsats. Se vår Personvernerklæring for mer informasjon.