Meny
Meny

Skolen som samfunnsbygger

Skolen som samfunnsbygger skal styrke fire områder:

 1. Rektor som samfunnsbygger
 2. Læreren som samfunnsbygger
 3. Ungdom som samfunnsbygger
 4. Spre MOT-filosofien i lokalsamfunnet

Målet: Fellesforstått ansvarlighet

 • Forsterke unge rollemodeller og voksnes felles forståelse for viktigheten av å skape en kultur der alle er inkludert
 • Styrke rektor, skolepersonalet, unge rollemodeller og lokalsamfunnets foreldre, trenere og ledere som samfunnsbyggere
 • Styrke en skole og et lokalsamfunn der alle blir sett på en positiv måte
 • Forsterke en felles verdiplattform i skolen

Rektor på Sveio skole, Ben Jerry Ellingsen er en av mange rektorer som er med på Skolen som samfunnsbygger

Hvordan?

1. Verdibasert lederutvikling + Oppstartsamling skolen som samfunnsbygger:

Det første steget er at rektor/skoleledelse delta på oppstartssamling på MOT-Camp over 4 dager. Tilbakemeldingene vi har fått fra deltakere er svært gode. Her er en av tilbakemeldingene etter samlingen med fokus på verdibasert lederutvikling:

«Godt med påfyll og bekreftelse. Dyktige forelesere med passe doser aktivitet innimellom. Tid til samtale/refleksjon er viktig. MOT framstår som samkjørt og gjennomarbeid. Flotte verdier som passer godt med min måte å tenke på. Takk for hjelpen så langt! Ser fram til videre samarbeid.»

2. Foredrag til skolepersonalet fra MOT sentralt

MOT tilbyr årlig foredrag/kursing av skolepersonalet. Her vil hele personalet få bedre kjennskap til tankegang og filosofien bak. Målet er at de skal få konkrete verktøy og strategier i møte med barn og unge. Følgende tema er inkludert:

 • «MOTs tre lærernormer»  – 6 timer hvert 3. år
 • «Team- og kulturbygging» – 3 timer hvert 3. år
 • «Lederutvikling» – 3 timer hvert 3. år

«Skolen som samfunnsbygger er kjempeviktig for lokalsamfunnet vårt. Først så er det slik at barn og unge som går på skolen vår er de som skal ut i samfunnet og ta over det. Det handler om å spre varme og trygghet i oppvekstmiljøet i kommunen.

3. Ungdom som samfunnsbygger

Utdanning av Ung MOTivator+ som får følgende ansvar

 • Være en verdibasert kulturbygger
 • Inkludere alle
 • Utvikle robust ungdom
 • Rollemodell på MOT-verdiene
 • Gjennomføre aktiviteter

4. Spre MOT-filosofien i lokalsamfunnet: Kveldsforedraget MOT som universalverktøy 24/7

I forbindelse med opplegg for personalet på skolene er det et tilhørende kveldsforedrag for voksne i lokalsamfunnet.

Her ønsker vi at man tenker helhet og at både gravide, foreldre og ansatte på barneskoler og barnehager, ansatte i kommuneledelse samt lagledere blir invitert. Foredraget heter «MOT som universalverktøy 24/7» og passer for alle.

Her er en tilbakemelding etter den første dagen ute med lærere og voksne i lokalsamfunnet:

Gjennom dette fikk vi bevisstgjort voksenpersonene rundt oss: foreldrene, ledere i idrettslaget, ansatte i barnehagen og skole, ansatte i kulturskolen, renholdere, vaktmestere osv. Hvis vi klarer å få noen flere til å kjenne på ansvaret for alle barn og unge da har vi kommet langt i å bygge en god kultur. Hele lokalsamfunnet har fått den samme plattformen for hva MOT er. Verdiene ligger der hos de flest, men man får det i et system. Og man blir påminnet viktighet av dette. Bevissthet rundt bakgrunnsforståelsen til barn og unge. Jeg synes dette forplikter oss på en annen måte og det er positivt.»

Nysgjerrig? Ta kontakt med leder for Skolen som samfunnsbygger:
Bjørg-Elin Moen, bjorg-elin@mot.no.


TAKK TIL SPAREBANKSTIFTELSEN SMN

Oppstarten av «Skolen som samfunnsbygger » startet i Midt-Norge ved hjelp av full finansiering det første året gjennom Sparebankstiftelsen SMN. Disse midlene har bidratt til at 63 skoler i Midt-Norge samarbeider med MOT om «Skolen som samfunnsbygger». Høsten 2018 bidro også Sparebankstiftelsen med midler for at NTNU Samfunnsforskning gjør forskning på arbeidet. Les mer her.

Etter hvert har det blitt landsdekkende, og i slutten av oktober 2018 har 137 skoleledere fra 110 skoler fra hele landet vært med. Totalt er det 26.549 elever og 4124 ansatte på disse skolene.

 

Del denne artikkelen

Til toppen

Hovedsamarbeidspartnere

Reitan Convenience
Uno-X Energi
SpareBank1 SMN
Gjensidigestiftelsen
Finans Norge
OBOS

Mot støttes av:

Utdanningsdirektoratet
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Helsedirektoratet

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.