Meny
Meny

Psykisk helse: MOT gir robuste ungdommer

Ungdommer som har tro på egne krefter og ser optimistisk på fremtiden får også bedre psykisk helse. Det bidrar til å bygge en robusthet – en robusthet som kommer godt med når man skal mestre livet.

Når psykisk helse nevnes i media handler det ofte om at vi har for lite behandlingsplasser og for lite ressurser i hjelpeapparatet. Men psykisk helse handler også om hvilke holdninger og omgivelser som omgir ungdom hver eneste dag. For å forebygge psykiske helseproblemer handler blant annet om å gi ungdom et verdimessig innhold i livet. Hvilke verdier er viktige for de? Hva brenner de for? Hvordan vil de være med folk rundt seg?

Det denne artikkelen handler om kan egentlig oppsummeres i følgende setning: robuste ungdommer gir god psykisk helse.

Hvordan kan vi da bygge opp en robusthet og bedre psykisk helse?

Vi må skape mestringsfølelse. Gi selvtillit. Gi tro på egne krefter. Snakke om hva som betyr noe for dem. Vi må ta ungdom på alvor – og den samtalen må starte tidlig.

Psykisk helse handler også om hvilken kultur man har rundt seg. Som Rådet for Psykisk helse sier det: «Det viktig å gjøre ting som bidrar til at man har det bra. Dette kan høres banalt og naivt ut, men er faktisk av stor betydning.»

Er man i et positivt eller negativt miljø? Får man plantet positive eller negative forventninger til seg? Er man i et miljø der det er lett å være seg selv, og der man blir akseptert tross forskjeller?

Psykisk helse handler om å arbeide i forkant, om å se hele mennesket, om å forplante positive forventinger og om å skape gode kulturer rundt ungdom. Da blir ungdom også robust. Og robustheten gir flere effekter:

Ungdommene vil tåle mer hvis de kommer i en vanskelig livssituasjon.

Ungdommene vil bli mindre påvirket av andres negative adferd.

Ungdom_gutt_jente_09_Photo_Ludvig_Killingberg

Men selv når problemet oppstår vil det å være i et positivt miljø som aksepterer forskjeller gi et bedre utgangspunkt for å lykkes med å håndtere og behandle psykiske lidelser. Det blir lettere og være åpen om problemet sitt, og det blir lettere å søke hjelp.

MOT er et verktøy for bedre psykisk helse

Flere evalueringer viser at MOT kan være et verktøy for å bygge opp en slik robusthet hos ungdom.

En forskningsrapport levert av PROBA samfunnsanalyse konkluderer med at elevene på MOT-skolene har i gjennomsnitt høyere selvtillit, optimisme og mot.

En ungdom som opplever rusmisbruk i sin vennegjeng har lettere for å si nei hvis han også har tro på egen kraft og har høyere selvtillit. En ungdom som har medlever som mobber har lettere for å si ifra hvis han har tro på egne krefter og høy selvtillit. Og ikke minst: En ungdom som får slengbemerkninger eller blir mobbet kan likevel ha det bedre med seg selv om den personen har optimisme og tro på egne krefter.

MOT jobber i skoler og lokalsamfunn med å skape nettopp robuste ungdommer. Vil du skape en robusthet hos ungdom? Trykk her.

Vil du se flere evalueringer av MOT går du hit.

Anbefalt videre lesning

Del denne artikkelen

Til toppen

Hovedsamarbeidspartnere

Reitan Convenience
Uno-X Energi
SpareBank1 SMN
Gjensidigestiftelsen
Finans Norge
OBOS

Mot støttes av:

Utdanningsdirektoratet
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Helsedirektoratet

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.