Jørgen Graabak

Yrke
Kombinert

Født
26. april 1991

MOT-ambassadør
Siden 2020

Sosiale medier

Jørgen er en av de mest erfarne løperne på det norske landslaget. Bak seg har han flere internasjonale topp-plasseringer som to OL-gull og VM-gull i tillegg til flere medaljer fra internasjonale mesterskap. Kombinertløperen holder til i Trondheim og har flere ganger vært en utøver som tør å bruke stemmen sin for å si fra når ting ikke er greit.

Nå skal Graabak bidra ekstra gjennom sin rolle som MOT-ambassadør. En rolle han tar på alvor.

- For meg er det å bry seg om og hjelpe andre noe av det nærmeste man kommer meningen med livet. Det kan ta form i å hjelpe en gammel dame med å handle, eller å motivere en ungdom til å vise mot. Livet er ikke alltid enkelt, det tror jeg alle har kjent på. Det å ha noen å støtte seg på eller finne styrke i når livet er utfordrende har kjempestor verdi. Og hvis jeg kan være med å hjelpe én eller flere ungdom til å finne og vise mot er det en mulighet jeg ikke kan la gå fra meg.

Jørgen Graabak

Brenner for det digitale samfunnet

- Jeg tror dagens samfunn trenger MOT mer enn noen gang. Hvorfor? Teknologi. Dagens teknologi er fantastisk på mange måter. Den gir oss underholdning, forenkler hverdagen og gjør at vi kan være «sosiale» hele tiden om vi vil. Vi kan dele innhold som inspirerer, motiverer og gleder andre på tvers av geografi og sosiale kretser. Men dagens teknologi gir oss også noen store utfordringer. For mens all interaksjon, både positiv og negativ, i min barndom foregikk i den virkelige verden, er den nå bare et tastetrykk unna. Mobbing har i enkelte former alltid vært vanskelig å oppdage, men nå har de blitt tilnærmet umulig å fange opp. Skriv en negativ kommentar, trykk «send», legg fra deg telefonen og gå din vei. Det er så altfor enkelt, så utrolig feigt. I motsatt ende må mottaker håndtere denne kommentaren. Vi ser også av forskningen at vi ikke er veldig gode til å differensiere mellom en kommentar i person og en kommentar i et kommentarfelt, de sårer tilnærmet likt, sier Graabak.

- Mobbing har blitt enklere å gjennomføre og vanskeligere å oppdage, mens innholdet er like vanskelig å håndtere. Derfor er holdninger så utrolig viktig. Hvem er vi? Hvordan oppfører vi oss mot hverandre? Hvordan håndterer vi sosiale medier? Hva betyr noe? Bevissthet rundt dette er helt avgjørende. Og dette gjelder ikke bare ungdom, dette gjelder oss alle. Det er her MOT kommer inn og er så utrolig viktig. MOT skaper denne bevisstheten, de gode holdningene. Jeg tror utfordringene er like store hos voksne, men ungdommene er bedre til å lære og de kjenner teknologien bedre. Mitt håp er at MOT kan skape bevisst ungdom som kan lære opp både hverandre og ubevisste voksne.