Hei!*

La oss sammen skape en god skolestart for alle.

Etter en tid med korona og nedstengning av samfunnet, som har ført til mer ensomhet blant unge – er det viktigere enn noen gang å gi ungdom en så trygg skolestart som mulig. For mange er det uvant å returnere til skolen som sosial arena igjen. For mange betyr det å komme tilbake til en plass hvor ekskludering og mobbing er en større del av hverdagen enn det det var under hjemmeskole. Mer enn på lenge har vi behov for å bli møtt og sett av hverandre. Et Hei er en av de enkleste måtene å møte hverandre på. Derfor kjører MOT nå en landsdekkende Hei*-kampanje for over 70 000 ungdommer, hvor målet er å løfte blikket og se menneskene rundt oss.

– Mange ungdommer gleder seg, men vi vet også at det dessverre er mange som gruer seg og har en ekkel klump i magen før skolestart. I MOT ønsker vi å bevisstgjøre alle viktigheten av å si hei og se hverandre. Et hei kan bety forskjellen på en god og en dårlig dag for den du møter. Å si hei kan kreve litt mot, men det kan faktisk forandre dagen, og kanskje livet til noen, sier leder i MOT Norge, Mariann Janson.

Grunnlaget for trivsel i skolen
MOT jobber med livsmestring og for å skape robuste unge som inkluderer alle. Den innsatsen som legges ned i starten av skoleåret legger grunnlaget for elevenes trivsel på skolen. Derfor er det på MOT-skoler lagt ekstra trykk på aktivitet rundt skolestart.

Inspirasjonen til Hei-kampanjen kom fra ungdommer som fortalte at et hei fra en klassekamerat kunne være forskjellen på å føle seg inkludert eller ekskludert.

– Du skal aldri undervurdere kraften av et hei. Etter en tid hvor vi ikke har fått hilst på hverandre på samme måte som før, oppfordrer vi nå alle til å trene opp hilsemuskelen igjen. Vi skal ta tilbake den personlige relasjonen, og vise mot til å bry oss i praksis, oppfordrer Janson.

For et hei kan nemlig være starten på et nytt vennskap eller en god prat. Det kan også være en påminnelse til noen om at de ikke er alene. At vi er her for hverandre – når vi trenger det.

Er du en som sier hei?

Så øv deg på å si “Hei” igjen. Til både de du kjenner og ikke kjenner. Det kan være i skolegården, på butikken, på trening eller ellers.  

– Vår drøm er å få med hele Norge til å spre Hei-glede. Husk at sier du hei, sier du mer enn du tror, avslutter Janson.