Meny
Meny

Rus: MOT bidrar til å forebygge rusmisbruk

Det å ha MOT til å si nei handler egentlig om det å si ja – ja til alt det du egentlig vil drive på med.

Samsaya, MOT-ambassadør

Vi veit at ungdom som starter tidlig med alkohol har større sjanse for å utvikle et rusmisbruk. Vi veit også hvordan narkotikamisbruk og alkoholisme kan ødelegge liv. Vi veit alle de negative konsekvensene av et rusmisbruk.

Men hvordan forebygger vi at ungdommer får rusproblemer? Ved å bruke pekefingeren? Eller ved å ta de på alvor?

Det er egentlig ingen motsetning mellom de to spørsmålene. Det er viktig å rette pekefingeren når det trengs, og heldigvis har vi myndigheter og aktører som gjør akkurat det. Vi tror også et trengs en aktør som arbeider med å ta ungdom på alvor – og bevisstgjøre de til å ta valg som er de beste for akkurat de. Da trenger man et mot – et mot til å si nei, et mot til å sette grenser og et mot til å motstå press.

Et miljø som aksepterer hverandres grenser – og et nei til rus

Skal man forebygge rusmisbruk må vi skape miljø der ungdom respekterer hverandres grenser. Der det å si nei og det å være tydelig er det kule og aksepterte. Vi må la ungdom reflektere over hvor sin grense går. Hva vil jeg si nei til og hva vil jeg si ja til? Vi må også la de øve seg på å bli presset på de samme grensene, for det kommer de garantert til å bli i virkeligheten.

Se for deg følgende situasjon:

Du er 14 år, og du skal på fest. Du har bestemt deg for å ikke drikke, uansett. Når du kommer på festen blir en ølflaske sendt rundt i gjengen du står med. Din bestekompis sier ja. Jenta du er litt forelska i sier ja. Så skal du stå der, helt alene, og si nei. Det er ikke alltid like enkelt, uansett hva du bestemte deg for på forhånd. Det er faktisk veldig vanskelig.

En slik situasjon kommer all ungdom opp i. tenk hvis de hadde fått en mulighet til å øvd på den situasjonen på forhånd, øvd seg på å møte press og på å si nei. Gjennom øvelser, rollespill, dialog og gruppeoppgaver bør vi utfordre ungdom – og gi de trening i det å sette grenser for seg selv og si nei.

Rus og vaner: Vi blir mer påvirket av folk rundt oss en vår egen viten

Vi skal gi ungdom all den kunnskap de trenger om hva som er farlig med rusmisbruk. Men hvis vi ikke får med oss viktige mennesker rundt ungdom – som venner, familie eller forbilder – så vil vi aldri lykkes.

Det folk rundt oss gjør påvirker oss enormt. Forskning viser at den mest lovende av alle rusmiddelforebyggende modeller er sosial påvirkningsmodell. (Kilder: Paglia og Room (1999) )

Med hvilken troverdighet kan en mor be sønnen sin slutte å røyke, når hun selv røyker og startet når hun var 17år? Walk the talk – og vit at du alltid er et forbilde for ungdom rundt deg.

Vi må bygge en allianse med ungdoms forbilder. Nesten mer enn noen gang er ungdom eksponert for sine idoler og forbilder. Gjennom internett og sosiale medier kan ungdom følge med på og ha kontakt med forbildene sine. Tenk hvis vi får de med på laget! En ung alpinutøver som ser Aksel Lund Svindal snakke om det å tørre å si nei og sette grenser, blir påvirket av det. En jente som er glad i å synge blir påvirket hvis Marion Ravn ber de om å ha tro på seg selv. Artister, toppidrettsutøvere og kjendiser er påvirkningsagenter. Det må det forebyggende arbeidet benytte seg av.

MOT-UngdomMedMOT_Kastellet_439

MOT forebygger rusmisbruk

MOT arbeider for å skape robuste ungdommer og trygge ungdomsmiljø. Vi veit det vil være med å forebygge rusmisbruk.

I PROBA samfunnsanalyse sin evaluering av MOT i ungdomsskolen fra 2011 ser vi følgende resultater:

  • På sammenligningsskolene var det 80 % flere som var under 13 år da de var fulle første gang.
  • Det er 40 % flere på sammenligningsskolene som i 10. klasse drikker alkohol så mye som en gang i uka eller mer.

Vil du vite hvordan du kan benytte MOT som et verktøy på din skole eller i din kommune? Les her.

Vil du vite mer om MOTs resultater? Les her. 

Anbefalt videre lesning

Del denne artikkelen

Til toppen

Hovedsamarbeidspartnere

Reitan Convenience
Uno-X Energi
SpareBank1 SMN
Gjensidigestiftelsen
Finans Norge
OBOS

Mot støttes av:

Utdanningsdirektoratet
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Helsedirektoratet
Kompetansesenter for kriminalitetsforebygging