Meny
Meny

Rus: MOT bidrar til å forebygge rusmisbruk

Det å ha MOT til å si nei handler egentlig om det å si ja – ja til alt det du egentlig vil drive på med.

Samsaya, MOT-ambassadør

Vi veit at ungdom som starter tidlig med alkohol har større sjanse for å utvikle et rusmisbruk. Vi veit også hvordan narkotikamisbruk og alkoholisme kan ødelegge liv. Vi veit alle de negative konsekvensene av et rusmisbruk.

Men hvordan forebygger vi at ungdommer får rusproblemer? Ved å bruke pekefingeren? Eller ved å ta de på alvor?

Det er egentlig ingen motsetning mellom de to spørsmålene. Det er viktig å rette pekefingeren når det trengs, og heldigvis har vi myndigheter og aktører som gjør akkurat det. Vi tror også et trengs en aktør som arbeider med å ta ungdom på alvor – og bevisstgjøre de til å ta valg som er de beste for akkurat de. Da trenger man et mot – et mot til å si nei, et mot til å sette grenser og et mot til å motstå press.

Et miljø som aksepterer hverandres grenser – og et nei til rus

Skal man forebygge rusmisbruk må vi skape miljø der ungdom respekterer hverandres grenser. Der det å si nei og det å være tydelig er det kule og aksepterte. Vi må la ungdom reflektere over hvor sin grense går. Hva vil jeg si nei til og hva vil jeg si ja til? Vi må også la de øve seg på å bli presset på de samme grensene, for det kommer de garantert til å bli i virkeligheten.

Se for deg følgende situasjon:

Du er 14 år, og du skal på fest. Du har bestemt deg for å ikke drikke, uansett. Når du kommer på festen blir en ølflaske sendt rundt i gjengen du står med. Din bestekompis sier ja. Jenta du er litt forelska i sier ja. Så skal du stå der, helt alene, og si nei. Det er ikke alltid like enkelt, uansett hva du bestemte deg for på forhånd. Det er faktisk veldig vanskelig.

En slik situasjon kommer all ungdom opp i. tenk hvis de hadde fått en mulighet til å øvd på den situasjonen på forhånd, øvd seg på å møte press og på å si nei. Gjennom øvelser, rollespill, dialog og gruppeoppgaver bør vi utfordre ungdom – og gi de trening i det å sette grenser for seg selv og si nei.

Rus og vaner: Vi blir mer påvirket av folk rundt oss en vår egen viten

Vi skal gi ungdom all den kunnskap de trenger om hva som er farlig med rusmisbruk. Men hvis vi ikke får med oss viktige mennesker rundt ungdom – som venner, familie eller forbilder – så vil vi aldri lykkes.

Det folk rundt oss gjør påvirker oss enormt. Forskning viser at den mest lovende av alle rusmiddelforebyggende modeller er sosial påvirkningsmodell. (Kilder: Paglia og Room (1999) )

Med hvilken troverdighet kan en mor be sønnen sin slutte å røyke, når hun selv røyker og startet når hun var 17år? Walk the talk – og vit at du alltid er et forbilde for ungdom rundt deg.

Vi må bygge en allianse med ungdoms forbilder. Nesten mer enn noen gang er ungdom eksponert for sine idoler og forbilder. Gjennom internett og sosiale medier kan ungdom følge med på og ha kontakt med forbildene sine. Tenk hvis vi får de med på laget! En ung alpinutøver som ser Aksel Lund Svindal snakke om det å tørre å si nei og sette grenser, blir påvirket av det. En jente som er glad i å synge blir påvirket hvis Marion Ravn ber de om å ha tro på seg selv. Artister, toppidrettsutøvere og kjendiser er påvirkningsagenter. Det må det forebyggende arbeidet benytte seg av.

MOT-UngdomMedMOT_Kastellet_439

MOT forebygger rusmisbruk

MOT arbeider for å skape robuste ungdommer og trygge ungdomsmiljø. Vi veit det vil være med å forebygge rusmisbruk.

I PROBA samfunnsanalyse sin evaluering av MOT i ungdomsskolen fra 2011 ser vi følgende resultater:

  • På sammenligningsskolene var det 80 % flere som var under 13 år da de var fulle første gang.
  • Det er 40 % flere på sammenligningsskolene som i 10. klasse drikker alkohol så mye som en gang i uka eller mer.

Vil du vite hvordan du kan benytte MOT som et verktøy på din skole eller i din kommune? Les her.

Vil du vite mer om MOTs resultater? Les her. 

Anbefalt videre lesning

Del denne artikkelen

Til toppen

Hovedsamarbeidspartnere

Reitan Convenience
Uno-X Energi
SpareBank1 SMN
Gjensidigestiftelsen
Finans Norge
OBOS

Mot støttes av:

Utdanningsdirektoratet
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Helsedirektoratet

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.