Sier du hei, sier du mer enn du tror

- Et «hei» er en bitteliten ting, men har altså en enorm kraft, både for den som gir og den som får hei-et. Hva handler denne magien om?
Profil_Gudmund

Av Gudmund Broks Kongshavn

Noen syns kanskje det virker ganske banalt og litt for enkelt å være så opptatt av at alle skal si «hei» hele tiden. Nesten en klisjé? Vi i MOT jobber hver dag for å skape inkluderende kulturer blant ungdom, barn og voksne. Vi ser at dette hei-et, som virker så enkelt, ofte nesten er fraværende. Og samtidig erfarer vi at steder med en god hei-kultur gjør noe med folk. Slike steder setter med en gang standarden for at her inkluderer vi. Her blir du sett. Derfor har vi satt fokus på dette enkle ordet, og at vi gjør det i forbindelse med skolestart er ingen tilfeldighet.

Når noen vennlig møter blikket mitt, smiler og sier hei, kjenner jeg at det er godt. Spontant smiler jeg tilbake, det kan oppleves som en refleks. Smilet er allmennmenneskelig. Barn over hele verden møter blikk og smiler enda oftere enn voksne. Mennesker som smiler ofte, har bedre helse og lever lenger. Et «hei» er en bitteliten ting, men har altså en enorm kraft, både for den som gir og den som får hei-et. Hva handler denne magien om?

Hei mellom mennesker bekrefter tilhørighet og fellesskap. Selv et hei mellom to mennesker som aldri har truffet hverandre før og aldri skal møtes igjen, er et uttrykk for at vi er medmennesker, at vi tilhører et fellesskap – og derfor bryr vi oss også om hverandre. Mange studier viser at ensomhet er helseskadelig og kan forkorte livet. MOT vil styrke gode fellesskap og tilhørighet. En av MOT sine verdier er MOT til å bry seg. Smil og hei bidrar!

Hei mellom mennesker uttrykker også anerkjennelse; du er et verdifullt menneske, du er verdt et smil. Derfor kan vi noen ganger rette ryggen og kjenne selvfølelsen vokse når andre smiler og hilser. Vaklende selvfølelse undergraver livskvalitet, deltakelse og mestring. MOT arbeider for at barn og unge, hver enkelt, anerkjenner seg selv og andre, mestrer og vil delta. En av MOT sine verdier er MOT til å leve. Smil og hei bidrar!

Hei innebærer respekt. Ordet respekt kommer fra det latinske «spectare» som betyr å se eller skue framfor seg, settes sammen med «re», altså repetere eller gjøre igjen. Det norske ordet «respektere» betyr altså å se om igjen, eller se en gang til. Det er en viktig påminnelse om å ikke ta avstand etter et lynkjapt førsteinntrykk. Respekt betyr å se bortenfor det vi kanskje reagerer på eller opplever som fremmed, se noe annet, se et verdifullt menneske. Respekt for medmennesker er en kjerneverdi i alt MOT står for. Smil og hei bidrar!

Et hei og et smil er ikke minst begeistring over at livet rett og slett er fint! Selv med tøff motgang og barske livsvilkår kan man finne livsglede i tilhørigheten. Barn og unge som har det skikkelig vanskelig kan stenge seg inne i hettegenseren, og kanskje får du ikke svar når du sier hei. Men effekten er der likevel. Ikke gi opp, plutselig får du respons den femtiåttende gangen du sier hei. Smil og hei bidrar!

Å møte blikk, smile og si hei, er en superkraft både for den som gir og den som får – og for omgivelsene. Enten vi er i en skolegård, en butikk eller en park, på en arbeidsplass eller en buss, så gjør det noe veldig bra med stemningen med en gang noen smiler, nikker vennlig eller utveksler noen hilsener. Og alle kan! Om du møter blikk og hilser på ett eller ti eller hundre medmennesker i løpet av en dag, så har hvert blikk og hvert smil en verdi.

Kanskje en del av oss trenger å øve, vi er litt reserverte, det er gjerne tryggest å se ned, holde munn… Og kanskje noen føler at det er litt kunstig eller til og med falskt å øve på å møte blikk, smile og si hei. Men med gode intensjoner blir det hverken kunstig eller falskt. Det blir muligens litt klønete iblant, men det er ikke farlig. De vi smiler til merker at det er godt ment. Da virker det. Konsekvensene av at vi ikke tør, at vi tror det blir kleint eller klønete og derfor dropper det er i alle fall mye større enn noen sekunder ubehag der og da. Vær med på å skape en inkluderende kultur der du er. Det hele starter med noe så enkelt som et hei. Gjør det i alle fall nå når så mange skal begynne på skolen igjen etter en lang sommerferie. Du kan være grunnen til at noen får en god start på et nytt skoleår. Vi kan alle være grunnen til at noen får en god start på et nytt skoleår.

Sier du hei, sier du mer enn du tror!