KJÆRE RUSS

- Vær gode medruss, oppfordrer fjorårsruss Ronja Varpestuen.
Ronja russ 3

Nå er vi kommet inn i mai og russen er allerede i gang med året store feiring. Jeg selv var russ nå for et år siden og vil derfor meddele noen punkter jeg synes er svært viktige å tenke over når man er russ.

Det første jeg ønsker å formidle er viktigheten av å ta vare på hverandre. Vi blir veldig sårbare i russetiden, noe som gjør viktigheten av å ta vare på hverandre enda sterkere. Når jeg var russ var det merkbare endringer i det sosiale miljøet på skolen. Grupperingene ble enda tydeligere enn de hadde vert tidligere på videregående. Personlig syntes jeg at dette var utfordrende og vanskelig. Det er dessverre slik at ikke alle føler at de har en fast gruppetilhørighet. Noe som er krevende når grupperingene blir såpass tydelige. Det er viktig at vi åpner øynene for de som ikke er på vår buss, eller van. Vi må inkludere og ta kontakt for at alle skal få en best mulig russetid. Jeg skjønner at det ikke alltid er like enkelt, men hvis alle bare gir det lille ekstra så vil vi komme langt, det er tross alt ikke så mye som skal til.

En annen ting jeg la merke til er at folk higer etter å oppnå «krav» og forventninger om hvordan man skal være. Det er ikke slik at man skal MÅTTE gjøre ting, eller være noe man ikke er for å bli akseptert. Jeg tror at måten man skaper en best mulig russetid på er å være med de man står nærmest. De man føler seg trygg på. Status, penger, buss eller van er ikke det som gir en fin russetid. Det å hige etter status vil gjøre at mange føler seg utilpass, og mange blir nødt til å overskride grensene sine. Føler man stort press eller ubehag må man også ha MOT til å si ifra, selv om det er ikke alltid at det er like lett å gjennomføre. Derfor er det viktig at vi ser og respekterer hverandre. Samt aksepterer at vi er ulike.

Vi må være forsiktige, og ikke minst gode medruss. Det kommer stadig ulike nyhetsartikler om russ og annen ungdom som har opplevd å bli dopet ned på fest. Nå nylig ble det rapportert flere neddopinger ved landstreff i Fredriksten. Her er det viktig at vi passer på hverandre, men også oss selv. Unngå å ta imot drikke fra andre man ikke kjenner, og ikke sette igjen drikken sin uten oppsyn. Det er bedre å tømme ut noe du er usikker på enn å ta sjansen. Jeg tenker også at vi må tørre å si ifra til makker hvis det blir konsumert for store mengder alkohol. Det handler kun om å ta vare på hverandre og skape mest mulig trygghet.

Det å være på godfot med politi og vakter er også lønnsomt. Respekter retningslinjer som er satt. Noen regler kan kanskje virke «teite» iblant, men de er satt av en grunn. Å samarbeide med politi i stedet for å tøye grenser vil komme i god favør for russen selv også.

Sist men ikke minst så er det viktig å kose seg masse! Utnytte russetiden for det den er, det er tross alt en «once in a lifetime» opplevelse. Når jeg gikk på videregående gledet jeg meg til å bli ferdig og komme videre. Jeg trodde virkelig ikke at jeg kom til å savne videregående så mye som jeg endte opp med å gjøre. Derfor nyt de siste månedene sammen med gode venner! Ta vare på hverandre, også ønsker jeg alle en fantastisk russetid videre!

Ronja Varpestuen
Ung MOT-leder, MOTs ungdomspool