Peder Elias er ny MOT-ambassadør

Han er superstjerne i Asia i dag. Måtte selv ta valg utenfor komfortsonen for å følge drømmen som ungdom. Nå ønsker Peder Elias å oppfordre flere ungdommer til å lytte til hjerte sitt.
PederElias15

Trønderen Peder Elias Eriksrud Kjørholt er artist og låtskriver med suksess i her i Norge og stjernestatus på den andre siden av kloden. Nå blir han også MOT-ambassadør, og ønsker å fronte viktige verdier for ungdom.

– Jeg synes MOT er en bra organisasjon, som bare blir viktigere og viktigere. Jeg kjenner meg igjen i verdiene, og de ønsker jeg selv å fronte. Det å inkludere, være åpen, se folk rundt deg – kanskje spesielt de som trenger det mest og har det vanskelig. Så hvis jeg kan være med å kanskje gjøre en liten forskjell for noen, vil jeg gjerne bidra med det.

Å skille seg ut fra fotballmiljøet

Som ungdom var Peder Elias i et fotballmiljø, hvor alle kompisene spilte fotball. Det ble kun en hobby å sitte på gutterommet med gitaren, og synge for seg selv. Da han oppdaget at skolen han gikk på hadde «musikal» som valgfag hadde han lyst å velge det, men det var vanskelig å gjøre noe annerledes og skille seg ut fra gjengen.

– Det var en stemme i hodet som sa «det er ikke kult… hold deg til fotballen som er safe». Heldigvis ble jeg litt pushet fra de hjemme til å velge musikal, og det er jeg veldig glad for, fordi det ga meg enormt mye. Det å tørre å være litt annerledes og gå litt utenfor komfortsonen kan gi deg så mye glede. Etter videregående valgte jeg til slutt å gå på musikklinjen på en folkehøyskole på Romerike, og der ble gnisten om å bli artist virkelig tent.

– Å tørre være litt annerledes og gå litt utenfor komfortsonen kan gi deg så mye glede, sier Peder Elias.
Asia-eventyret

I fjor tilbrakte Peder Elias over en måned i Sør-Korea, der han spilte på en av landets aller største festivaler og gjorde to egne konserter. Her ble han også intervjuet av ledende medier, blant annet de prestisjetunge magasinene Rolling Stone og GQ, og opptrådte på landets aller mest populære TV-show. Gjennombruddet har ført til at han er nominert til Spellemann i kategorien «årets internasjonale suksess».

– Suksessen i Asia kom litt ut av det blå. Plutselig fikk jeg en låt, «Bonfire», som ble utrolig mye avspilt i Asia. De har en stor «dele-kultur» der borte, hvor man deler veldig mye musikk med hverandre. Det er også en fankultur som er helt annerledes, hvor de er veldig opptatt av personene, og de har fått blitt godt kjent med meg. Jeg «connecter» godt med fansen der.

Målet er å få folk til å føle seg bedre enn før de trykket «play»

– Peder Elias

I tillegg til låten «Bonfire», som lå to år på hitlistene, har Peder Elias også fått hits med låter som «Loving You Girl», «Good For You» og «When I’m Still Getting Over You». Låtene hans er strømmet over en halv milliard ganger på de ulike tjenestene som finnes i tillegg til Spotify.

– Jeg skriver flere forskjellige låter, men de dagene jeg viser mest mot, er når jeg skriver de personlige låtene og min historie. Et eksempel er at mine foreldre skilte seg da jeg var 10 år, og hvordan jeg opplevde det. Det kan også være låter fra når man har følt seg dritt og vært nedfor, og da ved hjelp av en venn klarer kommer seg opp på hesten igjen, og få fram smilet.

– Hvis fans skal beskrive musikken min er det mange som kaller det for «comfort» eller «comforting». Viktigste for meg er å beskrive situasjoner alle kjenner seg igjen i, om det er valg, kjærlighet, relasjoner, ting folk går igjennom, og vise at man ikke er alene. Målet er å få folk til å føle seg bedre enn før de trykket «play».

– Gleder oss til å samarbeide

MOTs ambassadøransvarlig for artister, Tore Sandnes, er strålende fornøyd med å få med Peder Elias på MOT-laget.

– Peder Elias er en spennende «up and coming» artist som vi er veldig glade for å ha med på laget. Helt fra første møte har vi blitt inspirert av hans genuine ønske om å bidra til at verden skal bli en litt bedre plass for andre, og til å utgjøre en positiv forskjell for andre mennesker gjennom låtene sine og ellers. Vi gleder oss til å samarbeide med Peder Elias, og til å reise rundt i landet sammen med han for å inspirere ungdom til å ha troa på seg selv og bry seg om andre.

Peder Elias om MOT-verdiene

Hva legger du i MOT til å bry seg?

– Å se menneskene rundt deg. Litt klisje, men vær mot andre slik du vil at de skal være mot deg. Ikke undervurder de små tingene. Hvis noen for eksempel er i et selskap hvor personen ikke kjenner så mange og kanskje er litt nervøs – det å bare gå bort til personen, si hei og smil. Vis interesse for å bli kjent med den personen. Det skal man ikke undervurdere betydningen av.

Hva legger du i MOT til å si nei?

– Lytt til egne intuisjoner. Hva føles riktig for deg å gjøre. Hvis man tenker litt fremover, hva vil dette ha å si for meg senere? Og hvis man lander på at det ikke er noe positivt for deg selv, så må man tørre å stå opp for deg selv. Hvis man ser noen i skolegården bli behandlet dårlig eller mobbet, så er det så kult om man stopper opp og sier «drit i det der da» eller noe sånt. I stedet for å se ned eller gå en annen vei. Stå opp for de rundt deg.

Hva legger du i MOT til å leve?

– Tør å gjøre ting som føles riktig for deg. Tør å ta valg som du kjenner innerst inne at du har lyst til, og betyr noe for deg. Ikke følg strømmen hvor du ender opp å gjøre noe du trives medium, eller mindre med. Stol på hjertet. Tør å være litt annerledes, og å gå utenfor komfortsonen – det gir deg så mye glede.

Hvilket råd vil du gi til ungdom i dag?

– Bry deg mindre om hva andre tenker, det vil alltid være folk som er negative. Spesielt hvis du er eller gjør noe som er annerledes. Ikke hør på dem, jeg lover at du kommer ikke til å angre hvis du lytter til hjertet, og tør å være deg selv. Uansett om noen oppfatter det som ikke kult eller noe sånt. Jeg lover at det er enda kulere, og det kommer du til å skjønne når du blir eldre.