Her er de nominerte til MOT-prisen 2022!

MOT-prisen skal deles ut under NISO Awards 19.november i Oslo. Det skal deles ut en pris til en spiller fra Toppserien og en pris til en spiller fra Eliteserien og OBOS-ligaen.
Foto: Molde, Brann, Ranheim

Når årets prisutdeling går av stabelen på lørdag er det 16 toppfotballspillere som er nominert fra henholdsvis Eliteserien, Toppserien og OBOS-ligaen. MOT-prisen er en viktig utmerkelse til spillere som påvirker ungdom på en positiv måte, og MOT er utrolig stolte over å kunne gjøre stas på viktige forbilder på denne måten! Vi har ståltro på å snakke om atferd vi ønsker mer av, og nettopp derfor ønsker vi også å løfte fram spillere som går foran som gode og bevisste forbilder. Spillerne er nominert av spillergruppa eller kapteinsteamet i sine klubber.

Nytt av året er at prisen blir delt ut av en jury. Årets jury har bestått av; tidligere MOT-ambassadør Brede Hangeland, tidligere vinner av MOT-prisen og NFF-ansatt Kristoffer Vatshaug, tidligere ansatt i MOT og journalist for Discovery Susanne Wergeland, styremedlem i MOT Rune Bratseth og Leder for MOT marked Ingrid Ness Rolland.

Årets nominerte med nominasjonstekst fra deres klubber:

Eliteserien og OBOS-ligaen:

Fra Kristiansund BK: Sander Kartum

KBK nominerer Sander Erik Kartum til MOT-prisen 2022. Sander er utdannet lærer og er virkelig et forbilde innad i organisasjonen, men også en som leder vei utad uten å rope høyest. Han kombinerer imponerende prestasjoner på banen sammen med et verdisett som er svært sjelden. Sander tar et spesielt ansvar når klubben er ute i lokalmiljøet og inspirerer barn og unge gjennom besøk, fotballskoler og andre viktige bidrag som KBK er dyktige på.I tillegg har klubben opplevd en real motgangsperiode med de negative spiralene som dette ofte fører med seg. Kartum har vært helt eksepsjonell i sin tilstedeværelse og vist et mot og engasjement hvor han er den av enkeltpersonene som har betydd mest for at motgang er snudd til medgang, uansett hvor klubben havner på tabellen.

Fra SK Brann: Aune Heggebø

Aune er en veldig omtenksom ung mann som tar vare på de rundt seg. Han er veldig inkluderende og har en sterk rettferdighetssans. Selv om han er relativt ung, har han lært seg å stå støtt i sine egne valg. Selv om han er en god gutt utenfor banen, er han knallhard og kompromissløs på banen. Han er en som alltid går all in og er dermed et forbilde for både medspillere, motspillere og tilskuere.

Fra Stabæk Fotball: Fredrik Krogstad

Fredrik har alltid et smil om munnen og en positiv innstilling uansett hvem han snakker med og uansett om det er på eller utenfor banen, i snakk med medspillere, motspillere, barn, unge eller gamle.
I en utfordrende sesong med intens kamp om opprykk der presset har ligget på hele troppen har han stått frem og vært flink til å se alle rundt seg og ta vare på folk.
Han er lite selvhøytidelig, har alltid et glimt i øyet og tid til en prat og gir alt – alltid. Uansett – enten det er i kamp, på skolebesøk eller på signeringsrunde på fotballskole!

Fra Tromsø IL: Simon Thomas

I år ønsker vi å nominere Simon Thomas. Simon har vært andrekeeper hos oss, men det er en rolle han takler med bravur. Der andre kanskje hadde vist tydelig frustrasjon og til dels sinne over ikke å få spille, bruker heller Simon sin sterke personlighet til å hjelpe og skryte av vår førstekeeper. Hans egenskaper som en ekte lagsspiller, viser hans sterke MOT. Han er flink til å stille opp på keepertreninger med barn og ungdom.
Klubben har også bitt seg merke i måten han er på når han spiller kamper for vårt andrelag. Han veileder og sprer trygghet til spillerne som er fra 16-19 år. Hans væremåte, gir unge spillere nødvendig trygghet.
For oss som kjenner Simon, og som får oppleve han i hverdagen, er han ekstremt verdig kandidat til årets MOT-pris.

Fra Aalesunds Fotballklubb: David Fällmann

Aalesunds Fotballklubb ønsker å nominere kaptein David Fällman. David er kaptein for hele klubben, både for sine medspillere og de øvrige ansatte i klubben. Han går foran med gode holdninger og positivitet når det butter imot, og ser alltid framover. På bana er han en kriger som går foran i duellene og legger ned en stor innsats – men aldri med stygge taklinger eller konflikter med motspillere eller dommere.
David har et stor engasjement også utenfor Color Line Stadion og det som rører seg der. Han er ivrig på klubbesøk, og har flere ganger denne sesongen gledet barn og ungdom med sin ektefølte tilstedeværelse. David stiller opp på fotballskoler, har ledet treningsøkter hos breddeklubbene og har et brennende hjerte for inkludering. Han er en ordentlig familiemann som passer på sin samboer og tre barn, og er en fantastisk representant for gode verdier.
Alle som har møtt og snakket med David føler hans tilstedeværelse og interesse for dem han møter. Det være seg i garderoben, i møte med tilskuerne etter kamper, på spilleroppdrag og på gata.

Fra Lillestrøm SK: Gjermund Åsen

Gjermund Åsen har et hjerte av gull og gjør alt han kan for å støtte de som trenger en hjelpende hånd. Vi kunne nesten ha skrevet en bok om alle hans gode gjerninger. Her er noen eksempler:
Det første han gjorde da han signerte for LSK var å gi 10 000 kroner fra egen lomme i støtte til idrettslaget i Gjerdrum i etterkant av raset i bygda. Da Tobias Svendsen slet med angst og mentale utfordringer lot Gjermund lagkameraten bo hos ham i en måned – der han hver morgen serverte Tobias kaffe på senga.
Tidligere i høst besøkte han kreftsyke Lukas (12) på Radiumhospitalet der han lovte å gi den unge LSK-supporteren hans medalje – hvis Lillestrøm ender på topp tre i Eliteserien. Og han stilte selvsagt opp på LSK Unified sin sesongavslutning. Gjermund Åsen er et helt unikt menneske, et fantastisk forbilde for barn, ungdom, voksne og eldre – og en lagkaptein med stor L.

Fra Ranheim Fotball: Marcus Mehnert

Spillergruppa i Ranheim har enstemmig og uten noe som helst tvil nominert Marcus Mehnert til MOT-prisen 2022.Marcus viste ett beundringsverdig mot da han sto frem og fortalte sin historie rundt mentale problemer og psykisk helse. Han har til stadighet fortsatt å adressere dette emnet og bidratt til å ufarliggjøre et tabubelagt tema i idretten. Vi er overbevist om at hans engasjement har bidratt til å hjelpe enormt mange mennesker både i og utenfor fotballen. Som lagkamerat er Marcus en person man alltid kan gå til dersom man trenger hjelp, uansett hva det gjelder. Han drar nytte av sine egne erfaringer og bidrar alltid til å hjelpe de rundt seg.
Marcus er også en aktiv MOT-ambassadør og er stadig ute blant skoler i Trondheim hvor han snakker om sin historie og formidler de verdiene både han og MOT står for.
Vi i Ranheim Fotball er stolte av Marcus, både på og utenfor banen!

Fra Sogndal Fotball: Daniel Gjerde Sætren

I Sogndal Fotball står ei samla spelargruppe bak nominasjonen av keeper Daniel Gjerde Sætren til prisen for årets modigaste fotballspelar. Som 14-åring reiste han frå ein trygg og god oppvekst i Svelgen og flytta modig inn til Sogndal for å bli keeper på A-laget.
Daniel er alltid positiv og blid, og han bidreg med å halda humøret oppe i spelargruppa. Han står alltid opp for meiningane sine og har ein tilstedeværelse i gjengen ein ikkje ofte ser frå ein gut på seksten år. Lagspelaren Daniel tek ansvar for seg sjølv og lagkameratane på ein utmerka måte og er ein flott rollemodell for yngre spelarar i klubben. Han har allereie vore kaptein på aldersbestemte landslag, hans naturlege audmjukheit gjer han til eit trygt samlingspunkt. Det er ein veldig god gut som er hyggeleg mot alle. I haust vart førstekeeper skada og Daniel debuterte i OBOS-ligaen med kraft og autoritet, og stod fram som ein av lagets beste spelarar i desse kampane.
Daniel er rett og slett heil ved!

Fra Bodø Glimt: Amahl Pellegrino

Klubben har i samarbeid med kapteinsteamet kommet fram til å nominere Amahl Pellegrino. Han tar seg tid til oss ansatte i klubben og legger inn ekstra innsats til våre unge fans. Også måten han uttaler seg til i media etter for eksempel kampen mot Lillestrøm, der han ble utsatt for mye hets fra tribunen er helt eksepsjonelt.  Han byr på seg selv til fans, og spesielt unge fans 😊

Fra Rosenborg BK: Per Ciljan Skjelbred

Per Ciljan Skjelbred er alltid nysgjerrig når han møter nye folk. Enten det er en ny spiller i gruppa, ansatte på Brakka eller supporteren han møter på trening. Per er omsorgsfull, han ser alle – både store og små. Han er seg selv i alle sammenhenger. Per har alltid hatt et stort samfunnsengasjement og det har ikke blitt mindre siden han kom hjem fra 10 år i utlandet. En rollemodell på- og utenfor banen.

Fra Molde Fotballklubb: Kristian Eriksen

I år nominerer vi Kristian Eriksen. Han har ikke vært så lenge hos oss, men vi tenkte likevel på han med en gang. Godt humør, gode holdninger, gått en litt tyngre og annerledes vei til toppfotballen som kan gjøre han til et godt forbilde.

Toppserien

Fra Stabæk kvinner: Silje Bjørneboe

Silje er veldig flink til å ta vare på de rundt seg, inkludere og ta med seg de yngre og la dem føle seg velkomne. Hun bidrar alltid til godt humør, smil, og latter. Blant de aller yngste jentene er hun, som trener for Utviklingsgruppene, veldig populær og er et godt forbilde for de som drømmer om å spille for A-laget en dag.

Fra Brann kvinner: Cecilie Kvamme

Spillerne har stemt frem Cecilie Kvamme. Hun trener Gatelaget vårt. Spillerne der elsker henne. Hun vet ikke hva godt hun skal gjøre for den gjengen.
Cecilie har vært ute og besøkt 12-13 klubber i år. For alle jentene i klubbene er hun er hun et stort forbilde. Gir av seg selv på alle besøkene. Det har vært OBOS nabobesøk, fotballskoler o.l. Vi har alltid fanzone etter hjemmekampene. Cecilie stiller opp med smil og skriver autografer så blekket spruter. Alltid like blid, og tar seg god tid. Vi er utrolig stolt over å ha en slik ambassadør i klubben.
Hun stiller også alltid opp for media, om det er Ballspark (BT), Fotballpreik (BA) eller NRK. Hun blir og er en stor rollemodell for alle fotballgutter og jenter.

Fra Rosenborg kvinner: Karen Sneve

Vi nominerer Karen Sneve. Definisjonen av en lagspiller. Stiller opp for lagvenninner. Trener jentelag ved siden av fotballen og stiller opp på BDO-samlinger som trener. Har en unik evne til å forene både keeperteamet og spillergruppen. En spiller og person som virkelig representerer MOT på en utmerket måte, er et raust og godt forbilde for oss lagvenninner og yngre fotballspillere.

Fra Lyn Fotball: Emilie Bølviken

Emilie Bølviken er 22 år gammel, men likevel et forbilde for både yngre og eldre spillere, støtteapparat, administrasjon og andre rundt klubben. I 2022 har hun vist oss i og rundt Lyn at ved å ha mot til å bruke sin egen stemme, å ha mot til å faktisk stå for det man mener og ikke minst ha mot til å vise med handling det man mener kan man få til de utroligste ting. Emilie brenner for klima og miljø, og for en grønnere fremtid. Gjennom å ha studert sosiologi, og selv engasjert seg i frivillige verv har hun bitt mer og mer interessert i bærekraft, klima og miljø. Vi i Lyn har hele tiden visst at dette engasjementet har vært der og at hun har drevet på med frivillig arbeid og selv jobbet for å minske sitt eget fotavtrykk. I år har hun imidlertid klart å kombinere sine to lidenskaper på en og samme arena. Som hun selv sier i et intervju:
«Jeg tror fotballen har en helt unik evne til å nå ut til verdens befolkning, på en måte som forskning og politikere ikke kan. Ved å bruke fotballen som plattform for å spre klimabudskapet kan vi skape kollektiv og individuell bevissthet som får oss alle til å tenke hvordan på vi kan bidra. Dette vil bidra til å skape de bærekraftige holdningene og handlingene vi trenger for å redde planeten! Dette angår oss alle». En ting er hvor positivt vi synes det er at Emilie engasjerer seg i denne saken, og har hjulpet klubben til å gjøre det samme. Minst like positivt er det at hun viser alle i vårt miljø at ens egen stemme faktisk har en betydning, og at en kan utrette ting bare en har mot til å bruke den. Den kan faktisk ta en helt til UEFA, foran hele fotball-Europa.

Fra Arna-Bjørnar: Mina Bell Folland

Arna-Bjørnar nominerer Mina Bell Folland (17 år) til MOT-prisen. Mina er inkluderende mot unge jenter som tar steget opp og blir en del av toppserielaget. På fotball banen går Mina foran og gir alt for laget sitt. Så viser hun en enorm glede og inkludering i møte med andre mennesker.
I desember 2021 har vi juleavslutning for Boccia laget vårt Noen av toppseriejentene er med å arrangere. Da kommer verdiene til Mina klart frem, med sin inkluderende og positivitet danner hun en naturlig god relasjon til boccia gjengen. Ekte glede – og en gjensidig opplevelse.  Når vi igjen besøker laget i 2022 for å dele ut partoutkort – har vi med oss Vestlandsrevyen – både under utdelingen og i intervjuet med NRK kommer ord og handling til sin rett. Under toppseriekampene tar hun seg alltid tid til både boccia-gjengen og barn og ungdom i klubben etter kampen. Og vi ser den gjensidige gleden spesielt mellom Mina og Boccia-gjengen som kommer og heier.
Ekte hel ved!  Vi er takknemlige for at vi har Mina med i vår klubb. For hun viser et av klubbens viktige verdier som er inkluderende!