– Sier du hei, sier du mer enn du tror!

MOT Norge ønsker å gjøre skolestarten enklere for elever over hele landet. Visste du at sier du hei, kan det utgjøre en stor forskjell?
Hei*-ukene

Se for deg følgende:

Det er første skoledag etter sommerferien. Du er spent og gruer deg kanskje litt også, fordi du vet at forrige skoleår ikke var helt topp for din del. Når du kommer på skolen er det ingen som sier hei til deg. Du kjenner at klumpen i magen vokser, men prøver å rette deg opp i ryggen når du går over skolegården. Det er fortsatt ingen som sier hei. Du prøver å finne noen som du kan snakke med og møter blikket til et par stykker, men de ser bare forbi deg.

Du er redd for å si noe feil

Klumpen som lå nederst i magen har nå begynt å krype opp i halsen. Du skynder deg inn til klasserommet og setter deg på plassen din. De andre elevene kommer inn, ler mot hverandre og snakker om sommerferien, ingen ser på deg. Du har så lyst å være som dem og sammen med dem, men du klarer det ikke. Du er redd for å si noe feil, redd for at de skal synes du er teit.

Læreren kommer inn i klasserommet og kommenterer at det er kjekt at folk har hatt en fin ferie. Så begynner han på planen for skoleåret. Du hører ingenting av det han sier, greier ikke å følge med. Alt du greier å tenke på er at du ikke hører til sammen med de andre.

Hei-ukene: Sier du hei, sier du mer enn du tror
Si hei: Ikke alle har noen å være sammen med på skolen eller fritida. Se rundt deg, smil og si hei. Ser du noen alene, spør om de vil bli med. Det kan bety mer enn du aner.

Friminuttene er de verste, da kjenner du ekstra godt på at alle de andre har noen å være med. Du trer hetta godt over hodet, kobler på hodetelefonene på mobilen og kjenner at tårene presser på. Lunsjen tar du for deg selv på klasserommet mens du spiller litt på telefonen, og prøver å glemme hvor du egentlig er. Det er ingen som sier hei til deg. Ingen som spør hvordan ferien har vært. Ingen som bruker navnet ditt, annet enn læreren da han tok opprop.

Du er alene, selv om det er fult av folk rundt deg …

Visste du at hjernen behandler den følelsesmessige smerten som oppstår ved å bli avvist sosialt på samme måte som den prosesserer fysisk smerte? Det er det som er den klumpen i magen, det gjør vondt på ekte!

Mange gruer seg til skolestart

Mange elever gruer seg til skolestart, det vil vi gjøre noe med! MOT jobber hver dag for at ungdommer skal oppleve et inkluderende klasse- og skolemiljø.

For TENK: Hvis bare EN elev sier hei til deg den første skoledagen. At én elev spør hvordan ferien har vært, eller om du vil være med i kantina i lunsjen… Eller at en trygg voksen ser deg og skjønner at dagen er litt ekstra kjip..

Hvert år ved skolestart har MOT Norge fokus på viktigheten av å si HEI: For det er faktisk der alt starter. DU kan være den som utgjør den store forskjellen på den første skoledagen for noen.

Blir du med?

* Sier du hei, sier du mer enn du tror!

God skolestart ❤

Regine Oen Hatten, daglig leder i MOT Norge

Ps! Følg oss gjerne på Facebook @motnorge og Instagram @motnorge