Nå sier Fotball-Norge et rungende #STOPP! i kampen mot rasisme på baner og tribuner

Norsk Toppfotball og MOT Norge ønsker å bevisstgjøre ungdom til å tørre å si #STOPP til all rasisme og diskriminering.
Lillestrøm og MOT Norge på Marbella

Norsk Toppfotball (NTF) ønsker i forlengelsen av kampanjen #stopprasismen å gå fra ord til handling, med hovedfokus på å forebygge rasisme, diskriminering og hatytringer i idretten. Sammen med MOT Norge ønsker Norsk Toppfotball å markere et utvetydig #STOPP for alle former for rasisme, diskriminering og hatytringer.

Målet er å bevisstgjøre ungdom til å tørre å si ifra når de hører ting som ikke er greit.

– Hektisk, men utrolig inspirerende og ikke minst motiverende å vite at man faktisk kan gjøre en forskjell i samfunnet. Slik oppsummerer prosjektleder Daniel Hatland det første året av samarbeidet «Det krever MOT å si #STOPP» mellom MOT Norge og Norsk Toppfotball.

Sammen med MOT Norge, som har 25 års erfaring med forebyggende arbeid, har Norsk Toppfotball lagt ned en solid innsats siste året som vi nå ønsker dele.

Se flere bilder og video nederst i saken!

Engasjerer hele fotball-Norge

– Egenskaper, kjønn, etnisitet, seksuell orientering, språk og religiøst og politisk ståsted skal ikke være noe som begrenser et menneskes muligheter og plass i felleskapet, påpeker Hatland og legger til at han er stolt av at fotballen som en solid aktør i samfunnet tar sin del av ansvaret.

Prosjektet «Det krever MOT å si #STOPP» skal tas gjennom en massiv mobilisering av klubber, supportere, lag og samarbeidspartnere i hele fotball-Norge.

Selv om prosjektet bygger videre på kampanjen #stopprasismen tar budskapet for seg all form for diskriminering. Nøkkelen er å få felleskapet til å stå opp i kampen mot hets slik at vedkommende som blir utsatt for trakassering ikke står aleine. Kommentaren i seg selv er nemlig ikke den verste, det verste er når ingen andre reagerer.

FRA ORD TIL HANDLING: Mye har skjedd siden markedssamlingen på Ullevaal Stadion i fjor høst da «Det krever MOT å si #STOPP» ble lansert for alle klubbene og partnere.

Viktige rollemodeller

Det siste året har 22 klubber (over 450 spillere) i Eliteserien og OBOS-ligaen gjennomført foredrag sammen, hvor spillerne selv har deltatt i caser og kommet med innspill om hvordan man håndterer situasjoner. Spillerne har vært helt fantastiske når det kommer til engasjement, og i løpet av sesongen skal det plukkes ut ambassadører fra flere ulike klubber som skal bidra ekstra i prosjektet.

Ambassadørene skal blant annet være med på skolebesøk sammen med ungdom hvor de bruker sin status som rollemodeller og gjør morsomme aktiviteter sammen med ungdom. Det har allerede vært gjennomført aktiviteter sammen med skoler, men dette skal rulles ut ytterligere til høsten.

MØTER UNGDOMMER: Prosjektleder Daniel Hatland» engasjerer ungdommer før kamp, her på scenen sammen med Magnus Moldjord før Vålerenga – RBK. Foran i bildet er Freddy Dos Santos.

I tillegg til foredrag for spillerne har det vært aktiviteter i Fanzone, hvor flere av spillerne har vært på scenen sammen med Daniel og Freddy Dos Santos fra NTF. Under disse arrangementene har man nådd ut til flere tusen ungdommer. Igjen, her må vi huske å berømme spillerne som stiller opp for et tema de bryr seg om!

– For det er nettopp det vi snakker om her, nemlig å bry seg. Veldig mye av rasismen og hets i samfunnet er nemlig subtilt og vanskelig å oppfatte, men krever en handling raskt når det oppstår. Nettopp denne handlingen har vi faktisk sett flere eksempler på siste året, noe som viser at forebyggende arbeid faktisk har en effekt. Derfor er dette prosjektet utrolig viktig og ikke minst riktig, understreker Hatland.

Viktig med sterkt fellesskap

En toppklubb hadde én uheldig episode hvor en av deres egne supportere kom med et rasistisk utsagn til en av spillere på motstanderlaget. Her har vi et prakteksempel på hvorfor felleskapet er sterkt. Resten av supporterne på feltet kaster vekk vedkommende, og går til klubbledelsen med saken. Klubben håndterer saken internt og ender opp med å utestenge sin egen supporter.

Utestengelsen er ikke det vi skal ha fokus på i denne saken.

Det fokuset må rettes på er hvordan klubben sine supportere faktisk håndterte saken selv og hadde indre justis til å ta saken med en gang. Dette viser at vi er på vei i riktig retning, selv om det fortsatt er en lang vei å gå. Skikkelig kudos til supporterne.

Stay tuned!

Her kan dere høre hva Amahl Pellegrino og Marius Høibråten hadde å si da Hatland besøkte Bodø-Glimt i Danmark på treningsleir.

«Det krever MOT å si #STOPP» har engasjert både spillere og ungdommer: