Helsesista: – Vi må øve oss på å prate om hvordan vi har det

Det kan være vanskelig å snakke om hvordan vi egentlig har det, men aldri har det vært viktigere å trene på dette, mener hele Norges Helsesista Tale Maria Krohn Engvik.
Helsesykepleier Tale Maria «Helsesista» Krohn Engvik og MOT-ambassadør og psykolog Maria Østhassel (@psyktdeg)

For å hindre ekskludering, mobbing og psykiske vansker, jobber MOT Norge med å styrke ungdoms robusthet, livskvalitet og mentale helse. Vårt ønske er å styrke deg til å ha MOT til å leve, også når livet butter litt imot. Derfor mener Helsesista det er viktig at vi lærer oss å snakke om hvordan livet er akkurat nå.

– Vi må øve oss på å prate om hvordan vi har det. For hvis vi trener oss på å snakke om tankene og følelsene våre når vi har det bra, vil det være lettere å snakke om dette når vi har det vanskelig, påpeker Helsesista.

Helsesykepleieren påpeker at mange synes det er vanskelig å snakke om hvordan de har det når livet er vanskelig. Hun understreker at livet svinger fra veldig bra til midt på treet til dårlig i perioder for oss alle – både i ulike faser i livet, men også gjennom dagen.

Vanskelig å snakke om det vonde

Helsesista innrømmer at hun har tenkt mye over hvorfor mange av oss synes det er vanskelig å snakke om hvordan vi egentlig har det.

– Det er nok mange forskjellige grunner. Men ofte tror jeg vi mennesker prøver å gjøre alt vi kan for å ha det bra. Det kjennes godt ut å ha det bra og det er vondt å ha det vondt, så det forsøker vi dermed å unngå, påpeker den populære helsesykepleieren og legger til:

– Noen føler at de har feil tanker, feil følelser og at de ikke burde føle det sånn. De skjønner ikke hvorfor de ikke klarer å tenke annerledes og kanskje til og med skammer seg litt over at de ikke har det bra hele tiden. De fleste av oss er rett og slett lite trent på å snakke om det som er vondt, forklarer Helsesista og oppfordrer ungdom til å tørre å være nysgjerrig på og stå i det vonde.

Unngår å kjenne på følelsene

Det finnes en rekke strategier for å unngå å komme det vonde eller det ubehagelige i møte. Helsesista forklarer at i stedet for å tillate seg selv å kjenne på følelsene våre – er det en vanlig strategi å erstatte det med mat, trening, jobb, sex eller rus.

– Mange gjør veldig mye for å unngå å kjenne på ulike følelser. Vi bør øve oss på å kjenne etter hva kroppen prøver å fortelle oss, hvilke tanker har jeg og hvordan påvirker de kroppen min? Kroppen prøver å fortelle oss at det er noe i menneskelivet som gjør oss vondt. Derfor må vi være nysgjerrig på hva kroppen forsøker å fortelle oss og øve oss på å prate om det. Jeg har selv øvd meg mye på dette.

ØVE PÅ Å PRATE: Selv om det kan være vanskelig å tørre og åpne seg, er det viktig at du ikke går alene med tankene dine. Foto: Connor Bryan

Redd for å bli avvist

Ettersom mennesker er flokkdyr, er det veldig viktig for de fleste å være godt likt og føle at vi er en del av flokken. Dette er ekstra viktig i ungdomsårene skal vi tro Helsesista, som beskriver ungdomsårene som en periode i livet hvor vi ønsker å være mest mulig like hverandre – på flest mulig områder.

– Vi er redde for hva andre tenker om oss. Dette gjelder både ungdommer og voksne. Vi er rett og slett redd for at andre ikke skal like oss. Men det er ekstra tydelig i ungdomsårene, hvor ungdommene enda ikke helt har funnet ut hvem de er, forklarer helsesykepleieren og utdyper:

– Frykten sitter langt inne i oss og handler om frykten for å bli skjøvet ut av flokken og avvist. Men ved å tørre å vise hele oss, vil du trolig oppleve at de rundt deg tåler deg også når du har det vondt, gråter, er sint eller ikke er den beste versjonen av deg selv eller den versjonen du tror andre vil se. Det er veldig fint å oppleve at de rundt deg er der for deg, også når du slipper ned garden.

Selvmordstanker på alvor

I løpet av livet kan livet kjennes både håpløst og mørkt og det kan dukke opp tanker som at livet ikke er verdt å leve. Helsenorge.no anbefaler deg som får slike tanker å gi noen rundt deg en sjanse til å forstå. Det kan nemlig være første skritt på veien til å få det bedre.

Helsesista understreker at du bør henvende deg til en person du stoler på, dersom du får tanker om at du ikke har lyst til å leve lengre.

– Dessverre tror mange av de som tar livet sitt at det er bedre for alle dersom de blir borte. Dersom du velger å snakke med noen du stoler på – kan det hende de kan hjelpe deg å forstå at dine tanker ikke nødvendigvis er den hele sannheten. Det er noen som bryr seg om at du er her, og det kan kjennes mindre ensomt i det kaotiske mørket at noen bare sitter der sammen med deg litt. Dessuten kan det være veldig fint å være den personen noen velger å åpne seg til, påpeker helsesykepleieren.

Det finnes god hjelp

Hun understreker at ingen skal sitte alene med mørke, tunge tanker. Det finnes flere anonyme hjelpetelefoner og chatte-tjenester du kan benytte deg av dersom du har behov for å prate med noen.

– Det er ikke uvanlig at det kan dukke opp selvmordstanker. Noen ganger kan livet føles helt kaos. Dessverre finnes det ikke en av-knapp på side av hodet for å slå av tankekaoset, men dersom vi har øvd oss å sette ord på tanker og følelser før vi får det vanskelig – kan det være enklere å be om hjelp når vi opplever tunge perioder i livet.

Har du eller noen du kjenner selvmordstanker? Du skal alltid ringe 113 ved akutt fare for selvmord. Ring heller en gang for mye enn en gang for lite!