– Vil bidra til å gjøre en forskjell for barn og unge

Sammen med MOT Norge ønsker Skue Sparebank å skape robuste ungdommer – en oppgave som blir stadig viktigere i dagens samfunn.
20211126_PAB_0147

For å motvirke samfunnsutfordringer som mobbing, utenforskap og psykiske vansker jobber MOT Norge forebyggende ved å styrke ungdoms robusthet, livsmestring og mot. Skue Sparebank er en viktig samarbeidspartner for MOT Norge – og banken setter arbeidet med barn og unge høyt på prioriteringslista.

– Vi ønsker å bidra til å gjøre en forskjell for barn og unge på de stedene vi driver bank. Det er et viktig samfunnsengasjement for oss. MOT gjør dette mulig gjennom sitt unike opplegg i skolene rundt om. Vi er stolte over å få være en del av det arbeidet som blir stadig viktigere i dagens samfunn, sier kommunikasjon- og markedssjef Per Skøien i Skue Sparebank.

Samlet ungdommer

For å gi ungdommene en felles opplevelse ønsket Skue Sparebank i samarbeid med MOT Norge å samle elever fra Søndre Modum ungdomsskole, Nordre Modum ungdomsskole, Krøderen skole og Sigdal ungdomsskole til en dag fylt med underholdning og moro.

– Vi synes det var spennende å ta vårt MOT-engasjement et knepp videre. Tidligere har vi bidratt på den enkelte skole, men vi synes det var en god idé å samle 10. klassinger fra et definert geografisk område, hvor vi vet at det er mye kontakt på tvers av kommunegrensene, forteller Skøien.

Flere av 10. klassingene som var til stede vil begynne på samme videregående skole neste høst – og derfor ønsket banken å gi elevene et minne de kan snakke om senere.

– Spennende at fire skoler kan møtes på denne måten. At de også opptrer for hverandre, gir opplevelsen en ekstra dimensjon. Det var kjempekult.

Imponert over ungdommene

I tillegg til en rekke musikalske innslag fra elevene, bidro også artist og tidligere Ung MOTivator og Ung MOT-leder Viljar Røysi og foredragsholder Adrian Lund med musikk og foredrag. Røysi formidlet det å ha mot til å ta egne valg gjennom musikken sin.

– Arrangementet var utrolig flott der ungdommene virkelig imponerte meg, ikke bare med kulturelle innslag, men også den støtten de som satt i publikum ga, sier Røysi.

Den tidligere MOT-lederen er ikke i tvil om at MOT Norge er viktig for å skape robuste ungdommer, og påpeker at rollemodeller og forbilder er noe alle både har og er selv.

– Jeg tror det er noe som er viktig for utviklingen av seg selv. Derfor er det viktig å tenke litt hvordan du er og hva du gjør. Jeg tenker at man uansett bør være seg selv. Det er dine egne valg som gjør deg til deg – med din historie og ditt liv. Poenget er ikke å alltid være perfekt, men å være bevisst på enkelte valg du tar og tenke over hvorfor du gjør som du gjør.

FORBILDE: Foredragsholder Adrian Lund fortalte om livet med Tourettes og om det å ha MOT til å være seg selv.

Tørre å være annerledes

Foredragsholder Adrian Lund følte selv mye på utenforskap da han var yngre. Nå holder han foredrag om hvordan det er å leve med Tourettes og ha mot til å være seg selv,

– Jeg skulle ønske Adrian på 16 år hadde noen som kunne vise meg at det var aksept av meg selv, trygge rammer og troen på egne ressurser som var oppskriften på å finne eget mot. Heldigvis vokser ungdom i dag opp med en større grad av toleranse for det som havner utenfor det vi definerer som «normalt» i vårt samfunn, påpeker Lund.

Ved å fortelle sin historie håper han å gi ungdommene mer mot til å stå for sine meninger og dele av sin raushet. Samtidig håper Lund at budskapet i hans historie også kan hjelpe dagens voksne med å få et enda rausere perspektiv på dagens samfunn.

– Om jeg etter å ha fortalt min historie har gitt en ungdom i salen mot til å stå opp mot utenforskap, finne styrke i seg selv og å sette pris på sine annerledesheter setter jeg et stort kryss i boka på at det har vært en vellykket dag på jobb!

Viktigheten av å være en MOT-skole

Det er ingen hemmelighet at koronapandemien har vært utfordrende på mange områder – og gjort oss mer oppmerksomme på verdien av fellesskap og tilhørighet. Derfor var det ekstra stas å få gjennomført denne dagen – som lenge har blitt utsatt på grunn av restriksjoner.

– Dette var skikkelig påfyll! En flott opplevelse å kunne være sammen om noe igjen. Både som skole, MOT og sammen med andre skoler. Fint å ha noe som vi kunne glede oss til. Et påfyll av musikalske innslag og MOT sine verdier. Opplevde et helhetlig arrangement og det var fint å kjenne igjen MOT sine kjerneverdier hele veien, sier inspektør Trine Groven Bye ved Nordre Modum ungdomsskole.

Skøien i Skue Sparebank forteller at banken har i underkant av 60 sponsoravtaler med ulike lag og foreninger. Men påpeker at samarbeidsavtalen med MOT Norge er bankens største – og at den favner bredere enn tradisjonell sponsoravtaler. Det er også bakgrunnen for at banken ønsket å gi ungdommene på MOT-skoler i Viken ekstra påfyll.

– For oss er det viktig at vi er en MOT-skole. Det gir både skolen og elevene nye muligheter og verktøy som vi ellers ikke ville hatt. Også er det veldig trivelig å være i et nettverk av andre MOT-skoler, hvor både voksne og ungdommer kan bli bedre kjent med andre rundt oss, påpeker MOT-coach og koordinator Andreas Kagiavas Torp ved Krøderen skole.

Nysgjerrig på et samarbeid med MOT Norge? Ta kontakt med næringslivsansvarlig Gunvor Østgaard i MOT Norge på 908 42 602 eller gunvor@mot.no.