Tuva fikk oppfylt sin store drøm – fikk oppleve verdensrommet

Tuva Rimejorde Ekeren har hele livet vært veldig interessert i verdensrommet. Så fikk hun besøke Europas nordligste solobservatorium.
Solobservatoriet

MOT Norges Drømmefond gjør det mulig for alle ungdommer på MOT-skoler rundt omkring i landet til å få oppfylt sin store drøm gjennom programmet «Robust ungdom 12-16 år». I november var det Tuva Rimejorde Ekeren fra Flå sin tur til å få sin drømmedag på Solobservatoriet.

– Jeg drømmer om å få se på stjernene i en stor og ordentlig stjernekikkert. Jeg har en stjernekikkert hjemme, men jeg drømmer om å se opp på himmelen i ordentlig utstyr. Kanskje være med inne på et sted der de forsker på rommet, hvis det er lov, skrev Ekeren i sin drømmesøknad til MOT Norge.

Drømmekveld på Solobservatoriet

Sammen med resten av klassen, mor, far og bestemor fikk Ekeren en drømmekveld på Solobservatoriet. I tillegg til å se på stjerner og planeter med profesjonelt utstyr, fikk gjengen fra Flå besøke Soltårnet, høre på foredrag av astronom William Olsen og grille pølser i lavvo.

– Det var en fantastisk opplevelse og ikke minst noe jeg vil ta med meg videre. Det at det er mulig å få drømmene sine oppfylt, selv de som virker helt urealistiske. At akkurat min søknad ble valgt ut blant alle søknadene som ble valgt ut synes jeg bar er helt fantastisk å tenke på, forteller Ekeren i etterkant av besøket.

I drømmesøknaden til MOT Norge kom det frem at Ekeren muligens kunne tenke seg å jobbe med astronomi – og at det derfor var et stort ønske å få besøke Solobservatoriet.

– Det hadde vært sykt kult fordi bestefaren min og jeg har alltid snakket masse sammen om verdensrommet og vi er interessert i det. Jeg synes verdensrommet er sykt fascinerende og jeg tror bestefaren min hadde syntes at det var kult. Kan også få inntrykk om jeg vil jobbe med verdensrommet i fremtiden.

GOD STEMNING: Ungdomsskoleelevene fra Flå koste seg med grilling av pølser og bål inne i lavvoen.

Får oppleve verdensrommet

Driver av Solobservatoriet på Harestua, Tony Skuse, forteller at Solobservatoriet er Europas nordligste solobservatorium og Nord-Europas største astronomiske anlegg, i tillegg til Nord-Europas største meteorittsamling.

hjemmesiden opplyses det at Solobservatoriet var på 50-, 60- og 70-tallet et verdensledende senter for solforskning. Siden 80-tallet har Solobservatoriet fungert som et viten- og opplysningssenter for astronomi og naturfag.

Selv beskriver de at gjestene får muligheten til å oppleve verdensrommet og Norsk romforskning etter krigen.