Helsesista: 10 gode råd for å styrke din psykiske helse

Helsesista lærer deg hvordan du kan styrke og ta vare på din psykiske helse - slik at du blir bedre rustet til å møte utfordringer i livet.
Helsesista

Du har kanskje allerede erfart at livet byr både på opp- og nedturer. Av og til kan livet også kjennes litt ekstra tøft – og derfor er det viktig at vi tør å snakke om vår psykiske helse. Tidligere har MOT-ambassadør og psykolog Maria Østhassel delt sine beste tips til hva du selv kan gjøre for å styrke din psykiske helse. Nå har vi tatt praten med hele Norges «Helsesista» Tale Maria Krohn Engvik.

Her deler helsesykepleieren 10 gode råd til hvordan du kan ta vare på og styrke din psykiske helse:

1. Mestringsfølelse

– Det er viktig å gjøre ting du liker, ting du synes er gøy. Å føle at du mestrer noe er viktig, da er det også lettere å komme seg gjennom tunge perioder, påpeker Helsesista.

Hun forteller at flere ungdommer kan synes skolen er utfordrende og vanskelig, og da kan det være lett å føle seg dårlig.

– Jeg pleier å si til ungdommene at de bør holde på med ting som er gøy, selv om andre ting kan være kjipt. En gutt jeg snakket med fortalte om selvmordstanker, men samtidig elsket han å skru på motor. Da oppfordret jeg han til å skru mer på motor, forteller Helsesista.

2. Legg merke til fine ting

– Livet er ikke bare en dans på roser, livet er til tider også vondt. Men det skal ikke alltid være vondt.

Helsesista påpeker at ungdom lever veldig her og nå, og at for mange kan det være vanskelig å se for seg at livet kanskje er bra etter at de har fylt 25, når de trenger å ha det bra akkurat nå. Hun oppfordrer derfor alle til å legge merke til små detaljer i hverdagen.

– Prøv å legge merke til fine ting hver dag. Selv om dagen har vært dritt, kan det likevel være noen ting med dagen som har vært fint. Finn gjerne hendelser, ting eller personer du er takknemlig for. Det kan være med på å gi deg håp hvis ting er vanskelig, forklarer Helsesista.

3. Vær hyggelig mot andre

– Vær hyggelig og god mot folk rundt deg. Du trenger ikke være bestevenner med alle. Om andre velger å være kjipe, kan du velge å være god. Det kan gi deg en god følelse.

Visste du? Du kan faktisk gjøre en forskjell!

4. Øv deg på å snakke om tanker og følelser

– Det kan være lurt å øve seg på å snakke om alle tankene og følelsene du har. Ingen tanker eller følelser er feil. Det er like normalt å ha vonde og kjipe tanker som gode tanker, understreker Helsesista.

Hun anbefaler å legge merke til tankene som kommer og hvordan de ulike tankene påvirker deg. Der kommer den tanken og den får meg til å føle meg sånn. Skal jeg la den tanken få for stor plass? Eller skal jeg la den fly videre som en fugl eller bølge? Tanker er bare tanker, påpeker Helsesista, før hun legger til:

– Øv deg på å snakke om alt. Det er viktig å lære seg at folk kan være glad i deg selv om du har det vanskelig.

5. Bygg mannskapet ditt

– Jeg pleier å si at det kan være lurt å bygge mannskapet ditt til du skal ut i stormen. Selv har jeg kjøpt meg en seilbåt som jeg seiler innerst i Oslofjorden. Jeg hadde ikke turt å seile på det store havet alene, der kan det komme voldsomme bølger og stormer. Dessuten kan jeg ikke både seile båten, gå på do, bytte og fire ned seil og reparere eventuelle skader. Da har jeg behov for et mannskap, så vi kan rullere på de ulike postene. Og sånn er det å ha det vanskelig psykisk, sier Helsesista og utdyper:

Du må ha et mannskap slik at du kan komme deg gjennom stormen. Noen ting klarer vi alene, men det er ikke meningen at vi skal klarte alt her i livet alene. Derfor er det fint å vite at du har et mannskap tilgjengelig dersom det blåser opp til storm. Dessuten er det ganske fint å være en del av mannskapet til noen andre.

BYGG MANNSKAPET DITT: Omgi deg med mennesker som får deg til å føle deg bra. Da kan det bli lettere å håndtere vanskelige perioder. Foto: Connor Bryan

6. Velg gode relasjoner

– Tenk over hvem du velger å ha rundt deg. Hvilke personer gir deg god energi? Gode venner er ikke valgt ut ifra utseende, men hvordan du føler deg rundt dem. Når denne personen er i nærheten, har jeg det mye bedre. Øv deg på å finne slike relasjoner blant venner eller andre. Hvor er det godt å være deg? Og husk, at du også kan være den personen som det er godt å være i nærheten av.

7. Gi litt mer f … i hvordan kroppen ser ut

– Jeg forsøker å inspirere ungdommene til å gi litt mer f … i hvordan kroppen ser ut. Kroppsfokus skaper bare enda mer usikkerhet og problemer. Det er faktisk ungdommer som har tatt livet sitt, fordi de tror at de ikke har en fin nok kropp eller er bra nok på skolen, påpeker Helsesista og understreker viktigheten av å tørre og snakke om vanskelige tanker og følelser som dukker opp.

– Det som er viktig er hvem du er inni deg. Du velger ikke venner ut ifra utseende og det gjør heller ikke de. Hvis du omgir deg med mennesker som får deg til å føle deg bra, prioriterer gode relasjoner, er det faktisk ikke så farlig hvordan kroppen din ser ut.

8. Leveregler på sosiale medier

– Prøv å kjenne etter, hva er det på sosiale medier som får meg til å føle meg glad eller som får meg til å føle meg tryggere og sterkere? Og hvilken type innhold og kontoer er det som gjør meg lei mei og får meg til å føle meg mer mislykket? Det er viktig å ha et bevisst forhold til dette, understreker Helsesista.

Hun anbefaler ungdommer til å oppsøke kontoer som kan bidra til at de føler seg bra – og samtidig slutte å følge kontoer og like innhold som bidrar til det motsatte.

– Det går også an å ta en liten pause fra sosiale medier for en periode når du ikke har det bra. Gå ut fra grupper og kutte ut Instagram. Det har jeg selv gjort en periode jeg hadde sterk kjærlighetssorg. Jeg måtte forlate ei snap-gruppe med gode venninner, for jeg orket ikke å se hvor fint de hadde det, forteller Helsesista og legger til:

– Jeg sa til venninnene mine at jeg unnet de alt godt, men at akkurat nå trengte jeg å skjerme meg selv. Deres lykke gjorde meg ikke godt.

Helsesista understreker at det er mye tøffere å vokse opp for ungdommen i dag med sosiale medier. Derfor anbefaler hun både ungdom og voksne som prater med ungdom – å ha et litt bevisst forhold til hvordan de ulike sosiale medier-kanalene påvirker oss, både bevisst og ubevisst.

– Tør å vær ærlig med deg selv. Akkurat nå trenger jeg ikke dette, og nå trenger jeg å skjerme meg selv fra alt innhold som gjør vondt. Ikke for alltid, men akkurat nå. Det kan være en lur strategi å bruke.

9. Dyrk forskjellene – du er unik

– Jeg tror det er viktig å huske på at vi alle sammen både er og ser helt forskjellige ut. Noen er gode i fotball andre er gode til å sy, noen har krøller, noen har kviser og noen har brede hofter. Tenk hvor kjedelig det hadde vært om alle var helt like!

– Vi er gode på ulike ting og liker forskjellige ting. Hvis det er noe du liker å gjøre, gjør det så ofte du kan! Enten du vil bli kjempegod i pingpong, treffe krysset, game eller sy egne klær. Det viktigste er at det gir deg en god følelse, ikke at alle andre gjør det samme.

Helsesista oppfordrer ungdommene til å sette pris på hvor fantastiske kroppen er – og alt den faktisk får til.

– Det er ikke hvordan kroppen din ser ut, hvor mange mål du scorer eller hvor bra du gjør det på skolen som gir deg verdi som menneske. En eliteseriespiller i fotball, en gullvinner i OL eller statsministeren er ikke mer verdt enn en person som sitter med en kopp på gata i Oslo, understreker Helsesykepleieren og legger til:

– Derimot, det som betyr noe er hvem du er mot andre og deg selv.

10. Le litt, hver dag!

– Jeg får ikke understreket nok hvor viktig det er å le litt, hver dag. Om det så er å gå inn på YouTube for å se en morsom video. Det er både viktig og lov til å le selv om du har det vanskelig. Når noen rundt deg har det kjipt skal du fortsette å spørre om vanlige ting, anbefaler Helsesista.

Det er ikke dermed sagt at du ikke skal fortelle om tunge tanker eller vise følelser til de rundt deg.

– Det er lov å gråte. Jeg pleier å si at jeg skyller øyene med kjærlighet.