«Skiskytter med MOT»-prisen: Gode lagspillere og rollemodeller

Under åpningshelgen på Sjusjøen i midten av november var det endelig duket for utdeling av den gjeve prisen «Skiskytter med MOT».
Skiskytter med MOT

I samarbeid med YX og Norges Skiskytterforbund ble MOT-prisen delt ut til 26 unge skiskyttere i alderen 15-16 år. Ekstra stas var det i år, ettersom fjorårets utdeling ble utsatt på grunn av korona-pandemien.

– Utøverne som får denne prisen har utmerket seg ved å bidra til et godt klubbmiljø – de ser andre i treningsgruppa og er gode lagkamerater. Det å ha slike positive personer på et lag er helt avgjørende for at det skal være gøy å drive med skiskyting, at alle ungdommene føler seg sett og inkludert, sier aktivitetkonsulent Varja Solt i Norges Skiskytterforbund,

Solt understreker at «Skiskytter med MOT» betyr mye for Norges Skiskytterforbund.

– Skiskytterforbundet har troa på at denne følelsen av tilhørighet – at alle føler seg inkludert i skiskyttermiljøet – er med på å forebygge frafall i idretten vår.

God lagspiller og rollemodell

«Skiskytter med MOT»-prisen, som fokuserer på viktigheten av å være en god lagspiller og rollemodell, ble delt ut for 4. gang i år. Prisen deles vanligvis ut til 14 ungdommer fra de syv regionene, én gutt og én jente fra hver region. Vinnerne av MOT-prisen er stemt fram av sine medutøvere, trenere og klubbmedlemmer.

I løpet av året får utøvere rundt om i hele Norge muligheten til å trene og utvikle seg som skiskytter gjennom regionale samlinger, i tillegg til å lære mer om verdiene som MOT tar med seg inn i samlingene gjennom foredrag og lek.

Wenche Loktu Skauge
Leder for kjerneaktivitet Wenche Loktu Skauge i MOT Norge.

– Ekstremt viktig

– Vi vet at mange ungdommer er prestasjonsorienterte og at de derfor også legger mye av sin selvtillit og følelse av egenverdi i sine prestasjoner. MOT ønsker å hjelpe til med å justere dette helhetsbildet. For å skape prestasjoner er man avhengig av hele laget og alle som bidrar, og ikke minst er man avhengig av å tåle å tape eller å ikke prestere. Ingen toppidrettsutøvere kommer til toppen av pallen uten å feile underveis, det må de være robuste nok til å tåle, sier leder for kjerneaktivitet Wenche Loktu Skauge i MOT Norge.

Skauge legger ikke skjul på at det aller viktigste MOT Norge vil lære ungdommene, er at du har din verdi som menneske uavhengig av prestasjonen din.

– Det er hvem du er som teller, hvem er du i møte med mennesker, hva gjør du for at andre skal føle seg trygge rundt deg, og hvilke verdier ønsker du å stå for? At YX gjennom «Skiskytter med MOT» løfter fram dette fokuset tror vi er ekstremt viktig for de ungdommene om setter seg mål om å lykkes, ikke bare i idretten, men i livet.

ÅRETS VINNERE: I år ble det kåret hele 26 vinnere av MOT-prisen på Sjusjøen ettersom fjorårets prisutdeling ble utsatt. Foto: Christian Haukeli

– Urolig stolte

Skauge legger ikke skjul på at samarbeidet med YX har vært banebrytende for hvordan MOT Norge jobber med sine næringslivspartnere.

– Når partnere som YX tar initiativ til å bruke MOTs verktøy og verdier direkte i møte med ungdommer, spiller de oss ekstra gode og setter oss i posisjon til å kunne utvikle robust ungdom, som inkluderer alle. Vi er utrolig stolte av denne samarbeidsmodellen, det har stor verdi for MOT og for ungdommene.

Årets samling på Sjusjøen ble en suksess – med tre dager fylt med sosialt samvær, gode foredrag og treninger med landslagstrenere både i løypene og på standplass.

FORBILDE: Skiskytter og MOT-ambassadør Tarjei Bøe tok seg god tid til å svare på spørsmål fra ivrige MOT-vinnere. Foto: Christian Haukeli

Viktige forbilder

«Skiskytter med MOT»-prisen deles ut på Sjusjøen, hvor vinnerne får delta på åpningshelgen på Sjusjøen, utdelt fullt landslagsutstyr, trene med landslagstrenerne og ikke minst møte sine store skiskytter-idoler.

Etter herrenes sprint på Susjøen i helgen, fikk de unge MOT-vinnerne møte MOT-ambassadør Tarjei Bøe. Da fikk de ivrige ungdommene muligheten til å stille spørsmål rundt det å være toppidrettsutøver, forberedelser til konkurranser, samt spørsmål rundt mental trening og ernæring.

Også MOT-ambassadørene Tirill Eckhoff og Ingrid Landmark Tandrevold var tilstede under sesongåpningen for skiskytterne på Sjusjøen.

Gode rollemodeller og lagkamerater

«Skiskytter med MOT»-prisen deles ut til utøverne etter følgende kriterier:

  • Viser treningsglede og har en positiv innvirkning på miljøet
  • Viser MOT til å bry seg og tar ansvar for at alle på laget blir inkludert
  • Heier på de andre i klubben og unner lagkamerater suksess
  • Har et oppmuntrende kroppsspråk: Sier «hei», smiler og behandler alle bra
  • Gjør sitt beste og legger ned stor innsats på trening – uavhengig av resultater
  • Gir ikke opp i møte med motgang