Føler du deg alene? Her er Helsesista sine beste råd

Hele Norges «Helsesista» Tale Maria Krohn Engvik har selv erfart hva utenforskap betyr. Nå deler hun noen gode råd til ungdommen.
«Helsesista» Tale Maria Krohn Engvik.

Den populære helsesykepleieren har snakket med mange ungdommer på sosiale medier gjennom Snapchat-kontoen «Helsesista», som hun åpnet for snart fem år siden.

– Jeg prøver å forstå ungdommene, men det er bare de som vet hvordan det er å være ung i dag. Jeg snakker med ungdom om hva de tenker og føler, forteller Helsesista og legger til at det hender hun blir virkelig lei seg av det enkelte ungdommer forteller.

– Noen ungdommer spiser matpakka si på do, så det ikke skal bli så tydelig at de ikke har noen å spise lunsj med og dermed slippe å sitte alene.

Vær en god venn

Selv om flere jenter enn gutter er ensomme, opplever begge kjønn at ensomheten øker utover ungdomsskolen og til de starter på videregående.

Ifølge Ungdataundersøkelsen fra 2021 opplyser fire prosent av norsk ungdom at de ikke har noen å være med i friminuttet – og hele syv prosent har ikke noen å være med på fritiden.

– Vi som er voksne er kanskje ikke gode nok til å jobbe med inkludering og klassemiljø. Det kan hende vi snakker for mye om mobbing og kanskje for lite om hva som skal til for å være en god venn, påpeker hun.

Øv deg på å småprate

Til tross for at alle mennesker er veldig forskjellige, er preget av hendelser vi har opplevd i livet og ser verden på ulike måter, har Helsesista en klar oppfordring til de som føler seg litt annerledes eller alene.

– Vi lever ikke i en perfekt verden hvor alle er venner. Men noen ganger kan det være verdt å prøve. Kanskje du ikke skal se etter de som er mest populære. Er det noen andre du kan sitte med i lunsjen? Jeg bruker å utfordre ungdommen jeg prater med til å være den første til å smile og si hei, forteller Helsesista og tilføyer:

– Hvis du smiler til noen, kanskje den du smiler til ikke føler seg usynlig lengre. Det går også andre rundt som føler seg ensomme og alene. Et annet triks er å øve seg på å småprate med ukjente folk. Jeg tror at du etter hvert vil møte mennesker som setter pris på at du er en hyggelig person.

Selvopplevd utenforskap

Helsesykepleieren forteller at flere som føler seg alene kan være fanget i sine egne tanker og tenke at «jeg er forferdelig» og at «ingen liker meg».

– De har vanskeligheter med å tro på at de kan få seg en venn, og selv om noen prøver tror de ikke helt på det, sier Helsesista.

Den populære helsesykepleieren har selv erfart hvordan ensomhet kjennes på kroppen.

– Jeg vet hvordan det er å føle seg alene. Jeg gikk på en liten skole i Ålesund og jeg fikk ikke min første bestevenn før jeg var 15 år. Det går an at livet blir fint, selv om man er alene og ensom i perioder. Det er vanlig å føle seg alene i ungdomsårene, også med mange venner, sier Helsesista og forklarer at det er mye som skjer, både kroppslig og psykisk, i ungdomsårene.

Anbefalt lesing: Du kan faktisk gjøre en forskjell!

Bildet av Helsesista er tatt av videofotograf Christian Bjørtomt.