Lyst til å markere MOT til å glede-dagen?
Torsdag 23. november arrangeres MOT til å glede-dagen over hele landet.
PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
MOT-ambassadør og psykolog Maria Østhassel er dama bak den populære kontoen @psyktdeg på sosiale medier, hvor hun tar opp og ufarliggjør ulike tema innen psykisk helse. Hun forteller at det er veldig vanlig å begynne og føle seg annerledes i ungdomsårene.
– Det dreier seg blant annet om at vi begynner å sammenligne oss mer med andre, i tillegg til at hjernen vår gjør oss mer selvkritiske, samtidig som vi ikke er i stand til å lese andres tanker, forklarer Østhassel.
Psykologen forteller at disse faktorene kan bidra til å gjøre oss mer usikre sosialt, noe som igjen kan gi et behov for å være like andre.
– Men sannheten er at vi alle er veldig forskjellige, men vi gjør gjerne enkelte grep for å passe inn og kamuflere vår annerledeshet, avslører Østhassel, før hun utdyper:
– Så hvis du føler deg alene og annerledes, er dette en ganske normal følelse. Det er ikke så behagelig, men det er veldig normalt, og gjør at hjernen trener seg på viktige sosiale ferdigheter som du vil ta med deg inn i voksenlivet.
Også hele Norges «Helsesista» Tale Maria Krohn Engvik forteller at ungdomsårene er en periode i livet hvor vi ønsker å være mest mulig lik alle andre – på flest mulig måter.
– Du har ikke funnet ut hvem du er enda. Du skal løsrive deg fra familien, finne deg selv og dette ønsker du gjerne å gjøre sammen med ungdomsflokken din. Det er lett å føle seg feil, dersom du skiller deg ut fra de andre, påpeker Helsesista.
Hun forklarer at ungdommer tåler dårligere å bli sett på som annerledes enn voksne. Men også voksne gjør mye for å bli likt av andre, skal vi tro Helsesista.
– Det er flokkinstinktet vårt som gjør det vanskelig. Vi vil ikke skille oss for mye ut, for da kan vi risikere å havne utenfor. Men voksne har et stort ansvar for å hjelpe ungdommen å bygge flokken sin og bevisstgjøre ungdommen hvordan de er med hverandre.
Psykologen påpeker at det er noe annet dersom du faktisk er mye alene, og blir holdt utenfor.
– Da kan det være lurt å snakke med noen voksne om det, som gjerne kan legge mer til rette for at du skal finne din flokk og få tilhørighet et sted.
I tillegg kan det være lurt å selv bli klar over hva slags mennesker du gjerne vil omgås med. Noen har du kanskje felles interesser med, og da kan du forsøke å oppsøke et slik miljø, tipser psykologen.
– Det kan være skummelt å by på seg selv, og å kaste seg inn i nye sosiale situasjoner, men den skumle følelsen går ofte over så snart du lærer de nye menneskene å kjenne.