Velkommen på MOT-laget!

Facebook Shop

Hils på MOT Norges nyeste tilskudd Martine Haug Nysether.

Martine Haug Nysether starter i jobben som Kommunikasjons- og ambassadøransvarlig i MOT Norge 1. september, og nå ser hun frem til å bidra til å styrke ungdoms kunnskap om psykisk helse – og ikke minst sørge for at MOTs budskap når ut til enda flere

Trondheimsjenta Martine Haug Nysether (30) har opparbeidet seg en solid erfaring, både som sykepleier og journalist, som hun nå får bruk for i sin nye jobb i MOT Norge.

– Martine er kunnskapsrik, ekte og brenner for å gjøre en forskjell. Det at hun er utdannet journalist og sykepleier og ønsker å jobbe for psykisk helse betyr at hun komplimenterer laget vårt på flere områder, sier daglig leder i MOT Norge, Mariann Janson.

Allsidig erfaring innenfor journalistikk

Martine vokste opp på Byåsen i Trondheim, sammen med sine to jevnaldrende søsken – de tre er sågar trillinger med nære bånd, og tiden ble stort sett brukt sammen med venner i håndballhallen eller på fotballbanen.

– Min store drøm som liten var å bli profesjonell håndballspiller, men senere ble denne drømmen byttet ut med å bli journalist.

Derfor var det ikke unaturlig at veien etter videregående gikk til Skjeberg Folkehøyskole, og linjen sportsjournalistikk og idrett, før hun deretter begynte å studere journalistikk på Mediehøgskolen Gimlekollen i Kristiansand.

– Etter to år i Kristiansand, flyttet jeg til Oslo og tok et år med kriminologi som en fordypning i journalistikkbacheloren. I Oslo begynte jeg å jobbe i VG og skrev hovedsakelig for VG Rampelys og MinMote. Etter to år i VG, ble jeg tilbudt stillingen som prosjektleder for et digitalt prosjekt i bladet Kamille. Veien videre gikk til magasinet Tara, hvor jeg jobbet som nettjournalist og sosiale medier-ansvarlig i nesten to år.

Vil hjelpe ungdommen til å tørre å snakke om psykisk helse

Livet tok deretter en brå vending, etter at Martine opplevde sykdom i sin nærmeste familie. Hun fikk da på nært hold se den imponerende jobben som gjøres av sykepleierne på St. Olavs Hospital.

– Jeg ble så imponert av jobben sykepleiere gjør både med pasientene og oss pårørende. Det resulterte i at jeg sa opp fast jobb i mediebransjen og satset på at jeg kom inn på sykepleien. Jeg var heldig og fikk plass, i Oslo, men valgte etter hvert å avbryte for å flytte hjem og hjelpe til hjemme. Så startet jeg på sykepleien i Trondheim året etter. Nå i vår ble jeg ferdig utdannet sykepleier og i sommer har jeg jobbet som sykepleier på St. Olavs. 

Etter tiden ved St Olavs var Martine aldri i tvil om at det var riktig å satse fullt på å være en positiv bidragsyter innenfor psykisk helse.Som sykepleier har jeg erfart viktigheten av å tørre å snakke om psykisk helse, og dessverre også hvor vanskelig det kan være. Det gjelder like mye gammel som ung, og jeg har så lyst til å hjelpe ungdommen til å ufarliggjøre mange tema og spørsmål rundt den psykiske helsa vår. Det burde være like naturlig å snakke om psykiske plager som fysiske, forklarer Martine, før hun gir oss alle et godt råd:

– Vi i MOT Norge ønsker å styrke deg til å ha mot til å leve, også når livet butter litt imot. Si det høyt. Snakk om det. Finn deg en person du stoler på, og tør å åpne døra på gløtt. Alt det vonde vil muligens ikke forsvinne, men det vil ikke lenger være bekmørkt og ryggsekken vil trolig føles litt lettere. Eller kanskje du kan være den personen noen tør å åpne seg til? Ha mot til å bry deg. Det krever ikke så mye. Start med et smil. Si hei. Tør å spørre: «Hvordan har du det?». Det kan bety mer enn du tror.

Tenk over hva som gir deg en skikkelig godfølelse

Martine hadde selv MOT på ungdomsskolen, og det var en medvirkende årsak til at nettopp MOT ble en aktuell organisasjon å jobbe i – for å utgjøre en forskjell når det kommer til ungdoms psykiske helse.

– Jeg har utelukkende positive minner fra MOT, og jeg var aldri i tvil om at MOT var riktig for meg etter intervjurundene. Både MOTs verdier, budskap og ambisjoner, og ikke minst de dyktige menneskene som jobber i MOT, gjorde valget svært enkelt. Det å få lov til å være en del av MOT Norge-teamet er jeg utrolig takknemlig for.

Hva er det viktigste du har erfart så langt i livet, som du tar med deg inn i MOT?

 – Livet byr på både opp- og nedturer, store og små, og det er så viktig å sette pris på det du har. Vi burde alle bruke mindre tid å tenke på hva andre tenker om oss og heller ha mot til å leve det livet vi ønsker selv. Tenk over hva som faktisk er viktig for deg, hva er det som gir deg en skikkelig godfølelse, den følelsen som gjør at du føler deg skikkelig bra. Vi må også være mer åpne og rause med hverandre. De fleste menneskene du møter har opplevelser og erfaringer i ryggsekken som ikke er synlige for deg eller andre.

Hva ser du mest frem til i den nye jobben?

 – Jeg gleder meg til å lære av og samarbeide med alle de flinke kollegaene mine. Det er mennesker som virkelig brenner for jobben sin og for ungdommen. I tillegg ser jeg veldig frem til å jobbe med alle de flotte MOT-ambassadørene. Sist, men ikke minst gleder jeg meg til å jobbe for å styrke ungdommens kunnskap om psykisk helse – og forhåpentligvis bidra til at MOTs viktige budskap når ut til enda flere! 

Hva er drømmen din?

– I dag drømmer jeg om å jobbe med psykisk helse og forhåpentligvis være den personen som kan bidra til å gjøre en forskjell for noen. Det å ufarliggjøre og normalisere ulike tema knyttet til vår psykiske helse ser jeg på som en spennende og utfordrende oppgave. Jeg har allerede noen ideer jeg håper på å få realisere i MOT.

Lite som slår en herlig tur i marka

På fritiden er Martine veldig glad i å være i aktivitet, for å gi kropp og hode verdifullt påfyll.

– Jeg liker å løpe meg en tur, gå turer i marka eller trene styrke. De siste årene har jeg blitt hekta på yoga og gjør gjerne litt yoga hver dag. Ellers er jeg glad i å gå på kafé, lese bøker, ta bilder og gå turer i fjellet. De siste årene har jeg også fått økt interesse for kunst og interiør, og hvordan farger og omgivelsene vi omgir oss med påvirker oss. Trenger kropp og hode påfyll er det lite som slår en herlig tur i marka.

Martine om de tre MOT-verdiene:

En gang du virkelig viste MOT til å leve?

– For meg handler MOT til å leve om det å tørre og lytte til magefølelsen. Det gjorde jeg da jeg sa opp fast jobb til fordel for studier. MOT til å leve innebærer også å følge drømmene sine. Det var ganske gøy å være med på fjellklatringskurs i Lofoten og feste sine egne sikringer i fjellet, som skulle sikre både venninnen min og meg i fjellveggen dersom vi falt. Snakk om mestringsfølelse!

MOT til å bry seg?

– Jeg håper og tror jeg gjør dette i møte med alle mennesker i hverdagen. Det å ha mot til å spørre hvordan andre mennesker har det og ikke minst være forberedt på svaret du får. Skal jeg trekke frem en konkret hendelse, må det ha vært da jeg valgte å ta farvel med livet mitt i Oslo og flytte hjem til Trondheim for å hjelpe familien min som trengte meg.

MOT til å si NEI?

– Denne synes jeg kan være litt vanskelig. Ikke det å si nei til urettferdighet, men det å si nei til andre mennesker kan sitte langt inne. En klok dame sa til meg en gang: «Det er ikke egoistisk å si nei til andre for å prioritere seg selv, men det er derimot egoistisk dersom du bruker andre for å oppnå noe». En viktig leveregel, som ikke alltid er like enkel å følge!

Vi MOT Norge ønsker Martine hjertelig velkommen med på laget.