HEI ER IKKE BARE HEI. DET ER «JEG SER DEG»

Mariann Janson

I dag har jeg fått mange smil. Ikke fordi jeg ser bra ut eller har gjort noe spesielt. Jeg har rett og slett sagt «hei» til alle jeg har møtt. På vei til jobb, på butikken og på mosjonsturen i marka. Et lite hei er den enkleste måten å vise at vi ser hverandre på. Smilene er en bekreftelse på hvor viktig det er. Dette er grunnen til at MOT kjører i gang Hei-kampanjen. Tidspunktet er ikke tilfeldig. Akkurat nå er det skolestart.

Vi vet at det er mange som gleder seg til skolestart, men vi vet også at det er mange som gruer seg. Frykten for å bli oversett og skrekken for å bli stående alene. Vi er mange som kler opp ungene våre i flunkende nye skoleklær, snakker om sommerfugler i magen og kjenner på god spenning. Det er jo stas. Men husk også å ta praten om at ikke alle gleder seg. Spør dem om de har lyst til å gjøre noe godt for et menneske, om de har lyst til å gi noen en god dag. Gi dem et oppdrag; snakk med en som står alene, ta dem med inn i gjengen din. Husk, alle har plass til en ny venn. Og ikke glem at du har samme oppgave som voksen. Det er mange foreldre som har klump i magen også. Tør å vær den som bryr seg.

Ved skolestart i fjor lanserte MOT Norge den aller første Hei-kampanjen. Kampanjen traff bredt, og vi fikk massiv positiv respons. I løpet av Hei* uken nådde vi ut til 1 million. At en lavterskelkampanje traff så godt, viser at det er mange som ønsker å gjøre en forskjell. Jeg ble varm om hjertet da ei beskjeden jente fortalte at hun nå følte seg inkludert. Hva som hadde skjedd? To klassekamerater hadde begynt å si hei til henne.

Når vi nå gjentar Hei-kampanjen, har vi fått hjelp av en av MOTs ambassadører. Poeten og artisten Trygve Skaug setter ord på det kampanjen handler om;

Hei

er ikke bare hei

det er

jeg ser deg

hei er

en sol du kan klistre rett på himmelen din

enten dagen er stappfull av stygge skyer

eller det finnes en sol der allerede

hei er en hemmelig snarvei

rett forbi den kulda som ingen ser

men som noen får kjenne på litt for ofte

prøv selv

prøv å si hei.

Jeg håper mange blir både rørt og inspirert av Trygves ord. Å si hei er en liten handling som krever MOT. Samtidig kan et hei forandre dagen og kanskje livet til noen.

Blir du med? Alt vi ber om er MOT til å si hei.

Mariann Janson, leder MOT Norge