— MOT for meg er å være sårbar

Mike_Musti_280621-8

Vi ønsker Musti og Mike velkommen på laget som nye MOT-ambassadører.

Ugbad Mustafa Yusuf Noor, bedre kjent som Musti, og Michael «Mike» Ray Vera Cruz Angeles har nå lyst til å bidra til å styrke ungdoms mot. Det unge venneparet er unike formidlere på sitt felt. Musti gjennom musikken og Mike gjennom foto.

— Endelig MOT-ambassadører! Dette blir bra, nå er vi glad, roper Musti og Mike i kor i kledd fersk MOT-logo på brystet.

Modig og sårbar
Musti er en norsk rapper og låtskriver fra Tøyen i Oslo. Hun er ansett som et stort låtskrivertalent, og hylles av både anmeldere og fans for sine sterke tekster. Hun ble nominert til årets tekstforfatter under Spellemannsprisen, vant prisen for årets nykommer på P3-gull, og vant også to spellemannspriser for årets gjennombrudd og hiphopalbum tidligere i år. For Musti legger sjelen sin i musikken hun lager, og det -det krever mot.

— Når jeg lager musikk, så er det viktig for meg å være modig og sårbar. Det feteste er jo når man kan rappe og være sårbar, og det er kanskje noe av det fineste. For det å være sårbar betyr ikke at man ikke er modig, men at man er det. Det er mot for meg, forteller hun.

En liten bråkmaker
Som i tekstene sine ofte dyrker sin egen sterke identitet som ung artist fra Oslos østkant, oppvokst i en norsksomalisk familie. Som ung vil hun beskrive seg selv som en liten bråkmaker.

— Jeg var typisk tenåring. Jeg var litt bråkmaker, lærerne mine liker meg nok nå, men ikke da tror jeg. Jeg har alltid kjempet for å være meg selv, det jeg har, hvem jeg er og hva jeg står for.

Musti gleder seg over å nå kunne kalle seg MOT-ambassadør. Foto: Wordup Projects

Forbilde for unge
Åpenhjertlig deler hun av seg selv i sangene sine, og er bevisst sin rolle som forbilde for andre unge. Hun tror det kan være vanskelig å være ungdom i dag.

— Det at jeg kan hjelpe andre, og at ungdom kan relatere seg til tekstene mine er dritnice. Det er mange nye følelser og tanker når man blir ungdom, og noen ganger kan ting og situasjoner virke mørke. Jeg pleier å prate med meg selv når ting blir vanskelig, eller jeg føler meg alene. Man må finne en eller annen måte å prøve å håndtere det på.

Da gjelder det å prøve å finne frem lommelykta, og lyse på det som er positivt.

— Det kommer alltid en dag i morgen, det er ikke mørkt for alltid. Det kommer alltid 24 timer til, som ofte er lysere, og ting blir alltid bedre, forteller den populære artisten.

Si nei
Som er oppriktig opptatt av at unge må bli flinkere til å ta vare på seg selv, og tørre mer å ha mot til å si nei til ting som ikke er riktig for seg.

— Før slet jeg med å si nei til ting selv. Jeg var veldig ja-person. Men nå tør jeg å si nei, og det handler jo om å bry seg om seg selv. Det er ikke noe galt i å si nei, så lenge du tar vare på deg selv og dine egne grenser.

Men egen grensesetting kan være utfordrende i en ungdomstid preget av vanskelige valg og ønsket om å bli akseptert og føle tilhørighet.

— Når man begynner på skolen, kan man komme opp i noen valg og situasjoner hvor man føler på gruppepress for å bli akseptert. Derfor kan det hende at man holder på å si ja til noe man egentlig ellers hadde sagt nei til. Det må du passe på!

Forventningspress
Mustis gode venn Mike, også kjent som «Akam1k3» er en av Norges mest ettertraktede fotografer for norske artister og profiler. Han har har også blitt en positiv påvirker og stor formidler i sine egne kanaler på sosiale medier. Det var derimot ikke der han var for noen år siden, da Mike var fysioterapeut og følte mer at han levde ut drømmen til de filippinske foreldrene sine, og ikke seg selv.

— Jeg følte jeg brukte motet mitt da jeg trosset disse forventningene, og heller gikk for drømmen om å bli fotograf. Selv om det var en mye mer usikker vei. Jeg var tro mot min drøm og mine holdninger, og klarte det sammen med mot, dedikasjon og hardt arbeid. I “Mike” it happen, smiler den populære gutten fra Nittedal.

Nå føler han at han er der han ønsker å være, og håper å kunne inspirere andre til å ha mot til å leve ut drømmene sine.

— Det er kult at kids og ungdom kan se at en fyr i hettegenser også kan få det til. Man må tørre å skille seg litt ut, og ikke bare være en sau liksom, fortsetter han.

Mike oppfordrer unge til å gjøre sin egen greie på sosiale medier. Foto: Wordup Projects

En positiv påvirker
Det budskapet oppfordrer han ungdom til å ta med seg over på sosiale medier, og prøve å bruke det til noe bra.

— Selv om det er ulemper med sosiale medier, så kan det også være en gøy plass. For meg har det hjulpet meg karrieremessig, og jeg bruker det akkurat sånn som jeg selv vil. Jeg vil vise at det ikke må være på den måten som kanskje er “blueprint” da. Så jeg synes det er en kjempekul måte å nå ut til folk med noe positivt på, forteller han.

Be real
For både Mike og Musti når ut til et flertall av ungdom på sine kanaler. Da er det viktig å være ekte, mener de.

— Vær deg selv, og ikke prøv å vær noe du ikke er. Det veldig lett å havne i den fella med likes og fine bilder, sier Musti.

Og som et siste råd til ungdom som i dag møter på ulike utfordringer som hverdagen bringer;

— Vær et godt mennesker, bry deg om andre, og bry deg mest om deg selv, oppfordrer den ungdommelige og blide duoen.

Forbilder som tør å bruke stemmen sin
Som under MOT Norges pågående skolestartskampanje “Hei*” nå er blitt nye MOT-ambassadører. Hei*-kampanjen har som mål og trygge skolestarten for landets ungdommer, som for mange er en sårbar fase i livet. MOT Norge jobber med livsmestring og for å skape robuste ungdommer som inkluderer alle. Slik at de blir bedre rustet til å ja, rett og slett møte på livet. Det er derfor en glede å ha fått med oss Musti og Mike som kan representere nettopp dette.

— Det å ha fått med oss Musti og Mike på laget er utrolig stort for oss. De er ambassadører som unge kan identifisere seg med, og positive forbilder som tør å bruke stemmen sin. Vi heier på dem og gleder oss til å fortsette samarbeidet. Sammen får vi styrket ungdoms psykiske helse, sier leder i MOT Norge, Mariann Janson.