Maria Østhassel er nå MOT-ambassadør

Den ungdomskjære TikTok-psykologen er nå en del av MOT-laget.
Maria Østhassel

Maria Østhassel er psykologen bak den populære kontoen @psyktdeg på sosiale medier, hvor hun formidler og omtaler ulike tema innen psykisk helse med et glimt i øyet og gjerne med en humoristisk vri. Hun brenner for ungdom og psykisk helse, og for arbeidet sitt vant hun den høytstående Åse Gruda-prisen i 2020. Nå satser hun for fullt for å nå ut til ungdom gjennom sine egne sosiale kanaler, holder foredrag og har nylig utgitt boken “Psykt deg, hva er det som egentlig foregår på innsida?”.

— Viktig tiltak for psykisk helse

Sammen skal vi fortsette å jobbe for og med ungdom – slik at de får styrket sin robusthet til å møte utfordringer, ta egne valg og stå for egne verdier.

—  Jeg ønsker å bidra med og sette lys på de gode verdiene som ligger i MOT. Jeg tror at synligheten til MOT og tiltakene deres kan være et viktig forebyggende tiltak for den psykiske helsa til ungdom. Jeg har alltid hatt et brennende hjerte for ungdomspsykologi, og det er derfor en ære for meg, å få være ambassadør for MOT, sier Østhassel.

Gode erfaringer fra MOT-timene

Gjennom MOT Norges livsmestringskonsept i skolen, blir ungdom mer bevisste på å bry seg om hverandre og ta ansvar for at alle skal føle seg sett og inkludert. Det har Maria selv fått oppleve, da hun hadde MOT på skolen i hjemkommunen Farsund.

— Jeg har så mange gode erfaringer fra MOT sitt arbeid da jeg selv var ungdom. Jeg husker særlig godt en gang den lokale MOT-helten i Farsund, Torrey Skeibrok, hadde MOT-time da jeg gikk i 8-klasse. Han delte ut papp-tallerkener, hvor alle skulle skrive navnet sitt i toppen. Vi sendte dem rundt til alle i klassen, sånn at alle fikk skrevet en fin ting om den personen som eide tallerken. Og jeg husker hvor overrasket jeg ble over hva enkelte mennesker skrev, som gledet meg veldig. Jeg tror at det er ved sånne små oppmerksomheter, hvor vi blir sett for det gode i oss, at vi føler oss gode, og kanskje til og med handler i tråd med den godheten, forteller psykologen.

Maria Østhassel er ny MOT-ambassadør. Foto: Kristoffer Myhre

Krevende å være ungdom

Men som de fleste av oss vet kan det også være krevende å være ungdom. For livet er en berg og dalbane med både gode og dårlige dager. Det har Maria også fått erfare.

— Jeg hadde en veldig typisk tenåringsfase, hvor jeg ofte tøyde grensene til foreldrene mine, og kunne være ufin i møte med dem. Den kom ganske tidlig hos meg, allerede som 12-åring. Men den roet seg litt i løpet av ungdomsskolen. Da ble jeg plutselig veldig opptatt av skole, og la  mye press på meg selv i forhold til hvordan jeg tenkte at «burde» være, forteller hun.

Hvis du kunne gitt ETT råd til deg selv som ungdom, hva ville du sagt da?

— De feilene du gjør som du tror at vi ødelegge fremtiden din – de gjør ikke det. De gjør deg bare sterkere i møte med neste utfordring, sier Maria.

— Grensene dine har verdi som må respekteres

Derfor oppfordrer hun dagens ungdom til å vise mer MOT for å ivareta seg selv og andre.

—  Det å vise MOT er å gå ut av komfortsonen for å forsvare deg selv eller noen andre. Det er tøft å si ifra når noen mobber. Og det er vanskelig å si nei, når du blir bedt om å trå over dine egne grenser. Men når du klarer å hente frem mot inni deg, så forteller du både deg selv og andre, at grensene dine har verdi som må respekteres. Som er en viktig del av selvfølelsen, forteller hun.

Og med nettopp dette understreker hun viktigheten en av MOTs verdier: MOT til å si nei.

— Noe av det vanskeligste med godhet, er at den er kan være lett for andre å utnytte. Om du er et medmenneskelig menneske, så er det viktig at du også har medfølelse med deg selv, og sier nei når det er noe du ikke vil eller som strider imot dine verdier. Det er viktig fordi DU er viktig, fastslår Østhassel.

Et kjempegodt forbilde for ungdom

Som nå er på lag med flere profilerte forbilder innenfor idrett og kultur, som sammen utgjør MOTs ambassadører. MOT Norge er utrolig stolte over å ha fått med Maria Østhassel på laget.

— Maria er et kjempegodt forbilde for ungdom som treffer dem akkurat der de er. Hun har et sterkt engasjement og formidler viktige tema med et glimt i øyet. Hun kommer til å påvirke mange på en positiv måte, og vi er så glad for at hun nå er MOT-ambassadør, sier daglig leder i MOT Norge, Mariann Janson.

Daglig leder i MOT Norge, Mariann Janson er stolt over å ha fått med Maria Østhassel på laget.