Kor e alle heltar hen?

Mariann Janson, daglig leder for MOT Norge, utfordrer oss til å se etter heltene i hverdagen.
Mariann Janson

Blir Isak’ene helter bare på TV?

På TV oppdager vi stadig nye helter. Sist ute er Isak, fiskeren fra Nord-Norge som nylig ble kåret til Norges tøffeste. I konkurranse med solariumsbrune atleter i lycra var det mannen i den slitte ullgenseren som stod igjen som vinneren. Senere har han blitt omfavnet av politikere, applaudert av pressen og neddynget i frierbrev fra jenter i alle aldre. Det interessante spørsmålet er; hva med alle Isak’ene som ikke er på TV? Bryr vi oss om dem? Kan de også bli helter?

På TV elsker vi «underdogene». De som har det dårligste utgangspunktet, og som gjennom pågangsmot og hardt arbeid når toppen. Det er i og for seg ikke noe nytt. Vi har alltid heiet på David i kampen mot Goliat. De største heltene har alltid vært dem som har fått seg en på tygga, og som reiser seg igjen. I Isaks tilfelle handler motgangen om både mobbing, utenforskap og samlivsbrudd. Gjennom TV-ruta føler vi med han, og omfavner han som vår favoritt i kampen mot de tilsynelatende vellykkede. Personlig skulle jeg ønske at det var sånn i skole- og arbeidshverdagen også. At vi heiet inderlig og intenst på dem som faller utenfor eller møter motgang. Dessverre er det ikke sånn. 

MOT heier på mangfold!

Men først litt honnør til de som lager god TV. Mange norske TV-kanaler, med NRK og TV2 i front, gjør et pionerarbeid for å få fem mangfold. Blant de nye TV stjernene er det greit å ha en kropp som avviker fra de såkalte idealene. Det er spennende å ha ulik seksuell legning, og det er kult å ha en annen etnisk opprinnelse. Det er også akseptert at man sliter med selvbildet.  På mange måter ligger TV i forkant. Takk til de nye heltene dere gir oss, enten de heter Isak, Vegard, Else, Agnete eller Iman.

I skole- eller jobbhverdagen er det ikke sånn. Det er ikke de som er annerledes vi heier på. Og det er ikke alltid vi innser at de største heltene er de som opplever og takler motgang. Jeg tror heller ikke vi har nok fokus på å skape vinnere. Ikke bare vinnere sånn som i idretten, næringslivet eller Norges tøffeste. Det jeg har fokus på er å skape selvrespekt og livsmestring. Personlig liker jeg ikke at noen sier at bachelor er den nye inngangsbilletten til arbeidslivet. Teoretiske fag er bra for noen, men ikke for alle. Samfunnet har akkurat nå et skrikende behov for nettopp yrkesfaglærte. La oss derfor gi dem den statusen de fortjener.

I MOT jobber vi for å forebygge samfunnsutfordringer som mobbing, utenforskap og psykiske utfordringer. Det gjør vi ved å styrke ungdoms robusthet, livsmestring og mot. Og som vi hørte Isak si i et intervju; du må selv ta ansvar når en livssituasjon virker fastlåst. Du må ha mot til å stå i det og du må være forberedt på både svette og tårer. Samtidig trenger de all den hjelpen de kan få. Jeg er derfor glad for de nye heltene vi får på TV. I MOT har vi lenge hatt ambassadører i toppidretten. Navn som Aksel Lund Svindal og Birgit Skarstein. Nå søker vi bredere for å finne mangfoldet. Et mangfold vi ønsker i både skole- og arbeidshverdagen.

I sin sang spør Jan Eggum; «Kor e alle heltar hen?» Kanskje er svaret nærmere enn du tror. Kanskje har du en ekte helt i nærheten av deg?

Mot- Illustrasjon av Lisa Aisato

Mariann Janson
Daglig leder, MOT Norge