Ny MOT-ambassadør

Proffsyklisten Andreas Leknessund brenner for at vi skal tørre å snakke om det som er vanskelig også. Nå tar han et ekstra ansvar som forbilde for ungdom.
Andreas Leknessund selfie

Andreas Leknessund sykler i dag for det tyske sykkellaget Team DSM. Tromsøværingen syklet tidligere for vårt MOT-ambassadørlag Uno-X Pro Cycling Team.

Hvorfor vil du bli MOT-ambassadør?

– Jeg ønsker å bidra med noe mer enn å bare sykle fort. Det er viktig å bruke den stemmen man har til noe annet enn idrettslige resultater. Jeg håper det gir andre noe, det gir i alle fall meg mye å få lov å kunne bidra. MOT kan være en bidragsyter for å gi noen hint og råd på veien til hvordan man finner fram til motet sitt eller å bli en modig person. Alt det MOT står for er utvilsomt viktig, og at noen går foran med de verdiene er viktig.

– Tørre å snakke om det som er vanskelig

I 2019 opplevde Andreas å miste faren etter en sykdomsperiode. Det har gjort at den talentfulle syklisten brenner ekstra for viktigheten av å bry seg om andre, og å tørre å snakke om også de vanskelige tingene.

– Jeg opplevde jo i 2018 og 2019 at pappa ble veldig syk og da fikk jeg kjenne på viktigheten av å ha folk rundt seg, og hvor vanskelig det kan være for deg selv og andre når ting er tøft. Det å da skulle prate med folk er vanskelig. Det er nok den perioden der som gjør at jeg har fått brenner litt ekstra for dette. Folk var der for meg, og nå ønsker jeg å være der for andre.

Andreas mener at man ikke skal være redd for å si noe som er feil, det viktigste er å bare være tilstede for andre.

– Det er ikke sånn at man trenger å gjøre så mye. Det er bare å spørre “hvordan går det”, og å da være forberedt på å få et ærlig svar. Rett og slett å høre på det som blir sagt. Når du forteller at pappa er syk eller at pappa har gått bort så merker man at folk tenker veldig mye på at de må si de riktige tingene, så av og til måtte jeg bare si at “jeg skjønner dette er vanskelig å høre på og at det kan være vanskelig å finne ut hva du skal si”. Men det er ikke noe du kan si som er feil eller riktig. Det viktigste er bare at man føler at det du blir lyttet til.

Andreas om MOT-verdiene:

MOT til å leve: For meg handler det om å følge drømmene sine, være seg selv. Rett og slett å tørre å følge de drømmene du har. Samtidig handler det om å tørre å snakke om de vanskelige tingene også.

MOT til å bry seg: Det er så enkelt som å være der for folk, stille opp og bry seg. Både når folk har det tøft og når de har det bra. Å høre på hva folk har å si. Det kan være vanskelig å være den som bryr seg, og å være den personen om folk tør å åpne seg for. Men desto viktigere er det.

MOT til å si nei: MOT til å stå for de verdiene du har, og å stå for den man er. Man føler kanskje at det er forventet at man skal være med på alt. Prøve å tenke over hvem man vil være og hvem man vil bli. Hvis du er ny i gruppe og blir presset til ting du ikke vil så må stille deg selv spørsmålet; er der her egentlig noe du har lyst til!