Klar for å oppfylle nye drømmer!

Ola og Andreas Ebbesen gleder seg til å motta nye drømmer fra ungdom på MOT-skolene. - Vi mener drømmer er helt essensielt i menneskers liv.
Ola og Andreas

På denne tiden av skoleåret avholdes MOT-økten “Drømmer” på 9. trinn på alle MOT-skoler. Her får ungdom mulighet til å sende inn sin egen drøm til MOTs drømmefond.

Det er over 15 år siden Andreas Ebbesen som 14-åring fikk sin drøm oppfylt ved å gå over Grønland på ski sammen med sin far, Ola. Den gangen samlet de inn penger som ble til MOTs drømmefond. Dette fondet har bidratt til å oppfylle mange andre ungdoms drømmer gjennom årene. I år er de klare til å gi nye ungdommer drømmen sin oppfylt. Drømmer mener gutta er helt essensielt i menneskers liv.

– Drømmer er i utgangspunktet personlige og uforpliktende. Men de kan gi næring og inspirasjon og bli en katalysator for å komme i gang med noe man innerst inne ønsker. Drømmer kan derfor bli styrende for valg man tar – ja, og derfor kanskje få betydning for resten av livet, sier Ola og Andreas Ebbesen.

Imponert over drømmene

Etter å ha lest ungdoms drømmer i over 15 år, så er motivasjonen stor for å fortsette å velge ut drømmer som skal bli oppfylt. Selv om jobben med å velge ut er vanskelig.

– Det er alltid gøy å sette seg ned med årets drømmer. Noe av det hyggeligste er alltid å se hvor mye omsorg MOT-elevene har for hverandre og for familiene sine. Det er en veldig vanskelig jobb å plukke ut hvem som skal få hjelp til å oppfylle drømmene sine – vi skulle gjerne hjulpet alle!

Sier Andreas, og Ola føyer til:

– Av og til kan det nesten være skummelt å fortelle andre om drømmene sine. Derfor blir jeg hvert år imponert når jeg ser alle som har turt å skrive ned drømmen sin. De har jammen vært modige! Men heldigvis, ingen drømmer er feil, og ingen drømmer er dumme. Det er den enkeltes privilegium å ha sine egne drømmer.

Andreas, den gang som 14-åring, fikk oppfylt sin store drøm. Nå plukker han ut andre 14-åringers drømmer som oppfylles gjennom MOTs drømmefond.

Gleder seg til å lese årets drømmer

Selv om det ikke lar seg gjøre å oppfylle alle drømmene ungdom sender inn gjennom MOTs drømmefond, håper guttene å inspirere til å fortsette å følge drømmen. Og det er ingen tvil om at gutta håper på å lese mange nye drømmer i år.

– Å vite at vi kanskje er med og inspirerer andre til å bli bevisste på at de har drømmer og kanskje få dem til å få lyst og troen på at de faktisk kan gå i oppfyllelse – eller i det minste gi dem en sjanse, er for oss meget inspirerende og givende. Det å lese gjennom tusenvis av drømmer gir oss også et unikt innblikk i mangfoldet som eksisterer blant unge jenter og gutter rundt om i hele landet. Så herlig forskjellige vi er!

Gleden med drømmen

Selv om ikke alle drømmer går i oppfyllelse, framhever Ola og Andreas viktigheten av gleden med drømmen.

– Grønnlandsturen var en drøm vi hadde. Det var slettes ikke gitt at vi ville på oppfylt den – med andre ord klare å gjennomføre selve kryssingen. Men den som sa de kloke ordene om at «veien er målet» har rett. Gleden med planleggingen, gleden med treningen, gleden med forberedelsene, og – ikke minst – gleden ved å gi drømmen en sjanse fikk vi oppleve.  Tenk så ergerlig om vi aldri hadde turt å prøve!

– Og hadde vi ikke klart å krysse Grønland, ja da hadde vi uansett lært og opplevd mye på veien. Både med- og motgang som uansett er gode erfaringer å ta med seg til senere i livet.

Hvert år oppfyller MOTs drømmefond rundt ti unge drømmer, samtidig er det utrolige mange flinke MOT-coacher rundt om i landet som oppfyller mange av drømmene som kommer inn lokalt. Dette hyller vi og er noe vi anbefaler på det sterkeste å gjøre. Mange ganger så er det ikke så mye som skal til for å få drømmen oppfylt eller å få litt hjelp på veien dit.