Nye MOT-ambassadører!

To av Norges mest lovende freeski-kjørere blir med på MOT-laget for å inspirere ungdom til å gå sin egen vei og inkludere alle.
Nye MOT-ambassadører: Birk Ruud og Sebastian Schjerve

Birk Ruud og Sebastian Schjerve er begge på landslaget i Freeski, og er for tiden på treningssamling for å forberede seg til årets sesongstart.

X-games gull og egen trampolinecamp

Birk Ruud (20) har har to X Games-gull i «big air» fra X Games Norway 2018 og Vinter-X Games Aspen 2019, samt ett VM-sølv i «slopestyle» fra VM. Til tross sin unge alder har han tatt initiativ for å arrangere en egen trampolinecamp for unge utøvere, hvor målet er å inspirere unge til å begynne med freeski og gi tilbake til idretten han brenner for.

Nå engasjerer han seg også som forbilde for ungdom gjennom å være MOT-ambassadør.

Vi er veldig opptatt av hvordan vi er mot folk, og spesielt de som er yngre og kanskje ser opp til oss. Der har vi en jobb med å være åpne, prate med kidsa, gjøre de “stoka”. Noe som krever lite av oss, men som kan være stort for dem. Vi elsker jo å se kids som er inspirert av oss. Vi vil alltid med glede gi noe tilbake til dem. Sammen med MOT kan vi få ut et større budskap om det å gjøre sin egen greie, stå for sitt og ha sine meninger.

Ung MOTivator fra Namsos

Sebastian Schjerve (20) er på landslaget i Freeski, fjorårssesongen ble på mange måter spolert av et lårbeinsbrudd under trening i Bejing. Men etter en lang opptreningsperiode er han nå tilbake på ski og klar for ny sesong!

Schjerve hadde selv MOT på skolen i Namsos, og var ble også utdannet som Ung MOTivator. Han ønsker nå å bli MOT-ambassadør for å kunne bidra til at flere ungdommer får den samme opplevelsen som han hadde gjennom MOT.

MOT er en veldig fin greie.  Jeg husker godt timene vi hadde med MOT på skolen, man fikk en boost etterpå. Jeg husker for eksempel at vi skrev ting vi likte om hverandre. For meg er det å vise MOT å gjøre akkurat det man har lyst til selv, og ikke påvirka av hva de andre i klassen gjør. Det at man gjør sin greie, det er MOT for meg værtfall. Det ønsker jeg å bidra med som ambassadør også, å inspirere andre til å gå sin egen vei.

Unik mulighet til å nå inn

Birk og Schjerve går inn på MOTs ambassadørteamet som de første freeskikjørene noen gang. Leder for MOTs ambassdører Ingrid Ness Rolland er fornøyd med å gå gutta med på laget.

Ingrid Ness Rolland
Leder for MOTs ambassdører Ingrid Ness Rolland

Vi har fulgt med på freeskimiljøet lenge. Gutta er unge, kule og de snakker virkelig ungdoms språk. Når disse gutta kommer med et budskap, så treffer de ungdom på en helt unik måte! Jeg er imponert over refleksjonen Birk og Sebastian viser rundt det med å tørre å gå sin egen vei, men kanskje enda mer over måten de er opptatt av å inkludere de som er utafor som forbilder. At Birk har sin egen trampolinecamp for ungdom og at Sebastian har vært Ung MOTivator viser jo et engasjement for mer enn det å være toppidrettsutøver. Jeg vet at de kommer til å styrke motet til mange ungdommer der ute og vi er utrolig stolte over å ha dem med på framtidens MOT-ambassadørlag.

– Da har du IKKE MOT til å bry seg

Birk var allerede på landslaget da Sebastian kom inn som ny, og Sebastian trekker fram måten Birk inkluderer folk som en av hans største styrker. Selv sier Birk at det å inkludere faller helt naturlig for han, og at i freeskimiljøet er det forventet av deg.

La oss si at du er en del av en kompisgjeng, og du er trygg der. Men du ser jo han stakkars gutten eller jente som sitter på benken der borte og ikke helt vet hvor han skal gjøre av seg. Men så tenker du ” nei, jeg kan ikke være han karen som går bort” for tenk om de andre gutta ikke backer meg. Det er et godt eksempel på at hvis du da blir i kompisgjengen din og ikke går bort å prøver å inkludere han eller hun som sitter der borte, da har du IKKE MOT til å bry deg. For å si det sånn, det er i alle fall ikke kult syns jeg!

Aldri noe problem å si nei til fester

Når Birk skal trekke fram Sebastian sin beste egenskap, så kommer han fort inn på evnen hans til å ikke bli påvirket av andre, og å ha MOT til å si nei. Sebastian sier at for han så handler det egentlig om å si ja til noe annet, som i hans tilfelle alltid har vært å bruke mest mulig tid på ski.

Det er i alle viktig å ha MOT til å si nei hvis det er noe du ikke har lyst til å gjøre. For eksempel i ungdomstiden når det var mange fester og sånn, så var det aldri noe problem for meg å si nei. For jeg visste at jeg ville holde på med freeski og bruke all den tiden jeg kunne å stå på ski og bli bedre på det. Jeg visste det ville betale seg seinere, selv om kanskje de andre på min alder ikke såg det da. Jeg føler ikke jeg har ofret noe, for jeg har bare gjort det syns var best for min egen del.