«Mot» av Lisa Aisato inntar MOT

Et bilde sier mer enn tusen ord, sies det, og bildene til Lisa Aisato formidler følelser, tanker og situasjoner på en unik måte. Hennes bilder snakker et ordløst språk som kan forstås av alle. Med sin følsomme og lekne kunst har Aisato en unik evne til å lage kunst som er aktuell for mange. Hun treffer både unge og voksne med illustrasjonene sine, og hun treffer oss i MOT rett i hjertet. Nå har vi startet et spennende samarbeid.
Lisa Aisato på en benk med kunstverk

– Bildene til Lisa Aisato passer perfekt til å illustrere det vi jobber med i MOT. Det virker nesten som hun har hatt MOT i tankene på flere av bildene, og det ene bildet heter til og med Mot, forteller Mariann Janson, leder i MOT Norge.

De virkelige heltene

«Mot» ble Lisa Aisatos tolkning av teksten Håvard Tjora skrev om de virkelige heltene. Teksten og illustrasjonen var på trykk i Dagbladet Magasinet i november 2018.

Tjora skriver: «Mot for meg er ikke ensbetydende med å gjøre de store eller elleville bragdene, det er å gjøre noe som er litt utenfor hva du er trygg på, uansett hva det er.

Illustrasjonen "Mot" viser en modig skygge i skolegården med superheltkappe.
Illustrasjonen “Mot” av Lisa Aisato

Bildet kan tolkes på ulike måter. Vi har valgt å fronte dette bildet av to grunner:

  1. Vi kan se det som en person som står utenfor og som de andre ikke tar med seg inn. Gjennom MOT ønsker vi å bevisstgjøre ungdommer som står rundt til å ha mot til å bry seg og strekke ut en hånd. Være den som sier hei og inviterer andre inn i sin trygge sirkel.
  2. Det kan også være en person som nettopp satte grenser og selv valgt å gå ut av sirkelen på grunn av noe som ble sagt eller gjort. Da viser bildet styrken i å tørre å si nei og stå alene en stund.

Illustrasjoner og historier

MOT har inngått et toårig samarbeid med Lisa Aisato, og har fått tilgang til en bildebank på ti bilder.

– Det er stort at det som startet med at flere i MOT brukte et par bilder i presentasjoner, selvfølgelig med tillatelse fra kunstneren selv, har ført til at vi nå har en avtale. Vi i MOT ønsker å knytte historier til illustrasjonene, avslutter Mariann.

Mariann Janson
Mariann Janson

Om Lisa Aisato

Lisa Aisato er illustratør, forfatter og billedkunstner. Hun har gitt ut syv egne bøker, nå sist «Livet – illustrert» som kom i 2019. I tillegg har hun illustrert rundt 40 bøker, blant annet «Snøsøsteren», «Til ungdommen» og «Til de voksne».

Besøk nettsiden til Lisa Aisato