– MOT gir oss et felles språk og bidrar til kulturbygging

Rektor ved Haugaland videregående skole, Solveig Rossebø Kalstad, er bevisst på å bruke MOT aktivt for å skape en skolekultur der alle elever føler seg inkludert.
Haugaland videregående skole har MOT-samling på skolen

Solveig Rossebø Kalstad jobber som rektor ved Haugaland videregående skole i Haugesund, en MOT-skole som tilbyr seks yrkesfaglige – og et studieforberedende utdanningsprogram, påbyggklasser, fengselsundervisning og alternativ opplæring, samt toppidrettstilbud til elever på yrkesfag.

Over 20 års skoleerfaring

Solveig er selv fra Haugesund, og har jobbet ved skolen i drøyt 20 år. Av utdanning har hun hovedfag i idrettspedagogikk fra Norges Idrettshøgskole og mellomfag i historie fra Blindern (UiO), samt en master i skoleledelse fra BI.

– Jeg startet som lærer i kroppsøving og samfunnsfag ved skolen i 1999, ble avdelingsleder i 2006 og rektor i 2017, forklarer Solveig.

Utenfor arbeidstid har haugalendingen bestandig levd et svært aktivt liv, med mye aktivitet. Den største lidenskapen har vært fotball, der hun har spilt på alle nivåer i norsk fotball, og nå er aktiv som trener i moderklubben Haugar.

– Jeg har trent døtrene mine fra de var små, og sammen med lagene deres opplevd å vinne Dana cup, Adidas cup og sølv i Gothia cup.

Nå spiller døtrene på damelaget til Haugar i 2. divisjon, og Solveig har også en aktiv sønn på ni år, som spiller fotball, håndball, tennis og golf.

– Ellers er jeg glad i turer, både til fots og på ski. Da blir ofte hunden vår, Pippi, med. Mannen min deler mine interesser og jobber som avdelingsleder ved en annen videregående skole i Haugesund.

Portrett av Solveig Rossebø Kalstad

– MOT hjelper oss å sette ord på viktige temaer

Solveig har jobbet som rektor ved Haugaland videregående skole i tre år, og fått oppleve mye i løpet av den tiden.

– Det viktigste jeg har erfart som rektor er å ta vare på alle elevene våre – å møte dem med respekt og likeverd, slik at de får støtte og mot til å gjennomføre utdanningen sin.

Hva var ditt første møte med MOT?

– Det var da MOT-coacher på skolen presenterte MOT-programmet. I starten husker jeg også at vi fikk besøk av dyktige foredragsholdere fra MOT, hvor alle virket så “ekte”.

Rektoren har siden dannet seg flere gode erfaringer i forbindelse med MOT-programmet Robust ungdom, som gjennomføres i klassene på skolen.

– MOT hjelper oss å sette ord på viktige temaer. Det gir oss et felles språk og bidrar til kulturbygging. Jeg opplever også at MOT er viktig for mange elever, og jeg ble skikkelig rørt da en avgangselev som talte på vitnemålsutdelingen i fjor, viet store deler av talen sin til å takke MOT.

– Flere i personalet benytter MOT sine verktøy i sin praksis

De siste årene har Haugaland videregående skole i tillegg satset på MOT-programmet “Skolen som samfunnsbygger”, MOTs påbyggingsprogram, som er rettet mot de voksne som er tett på ungdommene.

Hva gjorde at dere valgte å satse på Skolen som samfunnsbygger, og hvilke erfaringer har det gitt dere?

– Da jeg ble rektor i 2017 kjente jeg et voldsomt ansvar for at alle elevene våre skulle ha det bra. Jeg bekymret meg for at elever ikke skulle ha noen å være med på skolen, eller at noen skulle si eller gjøre stygge ting med hverandre. Den faglige biten bekymret jeg meg ikke for, siden vi har veldig dyktige lærere. Men vi kan ikke passe på alt mellommenneskelig som skjer i friminutt, i digitale medier eller andre steder, og da syns jeg at Skolen som samfunnsbygger virket som et bra program for å inkludere alle, sier Solveig, før hun fortsetter:

– Jeg synes særlig de årlige foredragene vi har hatt på skolen, har vært inspirerende og viktige påminnelser for hele personalet om det viktige arbeidet vi gjør for ungdommene våre.

Hva er hovedforskjellen på MOT-arbeidet før og etter Skolen som samfunnsbygger-satsingen hos dere?

– Gjennom Skolen som samfunnsbygger har vi fått jevnlig påfyll av inspirasjon til personalet og flere nye verktøy. Dette har ført til at flere i personalet benytter MOT sine verktøy i sin praksis.

Solveig er tydelig på at MOT både bidrar til kulturbygging på skolen, og samtidig gir henne som rektor stor inspirasjon til sitt virke. Hun har følgende råd å komme med til andre MOT-skoler:

– Støtt MOT-coachene og sett MOT på agendaen i ulike sammenhenger, slik at MOT blir en naturlig del av hverdagen. Og ikke minst – reis på Ildsjelsamlingen hvert år for å få inspirasjon.

Solveig om de tre MOT-verdiene

En gang du viste MOT til å leve?

– Jeg er glad i å leke/konkurrere, og byr det seg en anledning på treningsfeltet hiver jeg meg gjerne med i spill. I fjor hadde jeg til og med ett innhopp i 2. divisjon, åtte år etter at jeg la fotballskoene på hylla. Da jeg sprang ut på banen med unge og spreke seniorspillere, lurte jeg litt på hva jeg holdt på med. Men gøy var det.

MOT til å bry seg?

– Familien min, de jeg trener og de jeg jobber sammen med, tror jeg opplever at jeg bryr meg om dem og passer på “i det stille” at alle har det bra. Det er ikke nødvendigvis noe spesielt jeg gjør i hverdagen, men folk vet at de kan stole på at jeg stiller opp for dem.

MOT til å si nei?

Dette er jeg litt dårlig på, da jeg helst liker å si ja. Det har nok sammenheng med at jeg liker å ta utfordringer, men jeg går aldri utover mine verdier eller grenser som er viktige for meg selv.