Første skoledag

Se for deg følgende: Det er din første skoledag, du er spent og gruer deg kanskje litt. Når du kommer på skolen så er det ingen som sier hei til deg. Du kjenner at klumpen i magen vokser, men prøver å rette deg opp i ryggen og begynner å gå over skolegården. Det er fortsatt ingen som sier hei, du prøver å finne noen som du kan snakke med. Du møter blikket til et par, men de ser fort bort igjen.
Elev alene foran skolebygningen

Klumpen som lå nederst i magen er nå helt oppe ved halsen. Du skynder deg inn til klasserommet og setter deg på plassen din. De andre elevene kommer inn, ler og snakker om sommerferien. Du har så lyst å snakke med dem, fortelle om ferien – men du klarer det liksom ikke. Du er redd for å si noe feil. Læreren kommer inn i klasserommet og kommenterer at det er kjekt at folk har hatt en fin ferie. Så begynner han på planen for skoleåret. Men du hører ingenting. Du kjemper mot klumpen som nå er overalt.

Friminuttene er de verste,

for da kjenner du ekstra på at alle de andre har noen å være med. Du trer hetta godt over hodet, kobler på hodetelefonene på mobilen og kjenner at tårene presser på. Lunsjen tar du for deg selv på klasserommet mens du spiller litt på telefonen, og prøver å glemme hvor du egentlig er.

Det er ingen som sier hei til deg. Ingen som spør hvordan ferien har vært. Ingen som bruker navnet ditt, annet enn læreren da han tok opprop. Når skoledagen er over kan du ikke komme deg fort nok til bussen, hvor du trer hetta godt over hodet, kobler på hodetelefonene på mobilen og kjenner at tårene presser på. Vel hjemme roper mamma fra kjøkkenet; «ble det en bra første skoledag, eller?» Du klarer å svare «fin, den» før du løper opp trappa, lukker døra og legger deg på senga. Og vet at akkurat sånn blir det dette året.

Mange elever gruer seg til skolestart

MOT jobber hver dag for at ungdommer skal oppleve et inkluderende klasse- og skolemiljø. Vi drømmer om at ingen skal oppleve en slik skolestart. For TENK da: Hvis bare EN elev hadde sagt hei til deg denne første skoledagen. At EN elev hadde spurt hvordan ferien har vært, eller om du vil være med i kantina. Eller en lærer.

To elever sammen foran skolebygningen

I år har vi derfor lyst å sette ekstra fokus på noe så enkelt som å si hei! For det er faktisk der alt starter. DU kan være den som utgjør den store forskjellen på den første skoledagen for noen.

*Sier du hei, sier du mer enn du tror!

God skolestart.

Les mer om HEI-uka