Lillestrøm vgs blir MOT-skole
– MOT-programmet vil være et godt supplement til det arbeidet vi allerede gjør, både i form av praktiske verktøy og i form av holdningsskapende arbeid, sier rektor Øivind Sørlie.
PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Jan-André Olsen har vært opptatt av å bygge gode relasjoner både som lærer og MOT-coach, og nå ser den ferske regionlederen for Innlandet og Viken fram til å bli godt kjent med skolene i sin region.
I midten av januar startet Jan-André Olsen (35) i sin nye jobb i MOT Norge. Han kom fra stillingen som adjunkt og kontaktlærer ved Killingrud ungdomsskole i Drammen, og skal i tida framover i MOT jobbe som regionleder for Viken og Innlandet fylker.
– Det er trygt og godt å ha Jan-Andre på MOT-laget. Han har lang erfaring som lærer og MOT-coach på ungdomsskolen, det er gull verdt for oss i MOT. I tillegg treffer Jan-Andre godt på personlig egnethet. Sist, men ikke minst, verdsetter jeg talentet han har både som musiker og komiker, det er godt med ansatte som gir positiv energi og bruker musikk og humor i hverdagen, sier daglig leder i MOT, Mariann Janson.
Jan-André vokste opp i tidligere Nedre Eiker i Buskerud, der mye av barne- og ungdomstida gikk med på å spille fotball. Derfor var det ved fullført ungdomsskole naturlig å søke seg til fotballinja på Norges Toppidrettsgymnas (NTG), med en drøm om en gang å kunne leve av hobbyen sin.Jeg skulle bli fotballspiller, som veldig mange andre smågutter. Det ble jeg imidlertid ikke, men du verden hvor gøy jeg hadde det på veien til ikke å nå drømmen min, forklarer Jan-André, før han legger til:
– Det å ha en lidenskap og passion for noe unner jeg alle. I MOT snakker vi jo om å tørre å si drømmene våre høyt. Drømmer kan ingen ta fra deg, og selv om man ikke alltid når drømmen sin, så er det ekstremt godt å bare elske å gjøre mye av det man liker.
Jan-André har derfor et enkelt og konkret råd til alle ungdommer der ute:
– Gjør mye av det dere digger å gjøre.
Etter videregående startet arbeidslivet for eikværingen. Han fikk jobbe på farens takforretning, på Intersport, og på et lager.
– Utdanning var ikke noe som fristet da, rett og slett. Men etter hvert endret dette seg. En lang historie kort: Min kone, Linda, fikk meg heldigvis til å starte på høyskole, og vipps, tre år etter var jeg ferdig på Notodden som faglærer i kroppsøving og idrett i 2009.
Etter endt utdanning fikk Jan-André jobb som miljøarbeider på Bleiker vgs i Asker.
– Formålet med jobben, litt flåsete sagt, var å være i gangen og lage god stemning. Her fikk jeg trene meg god på relasjonsarbeid, og har siden det vært ekstremt opptatt av å skape gode relasjoner. Å bruke tid på dette er pri én.
Etter to år i Asker gikk ferden videre til Åssiden skole i Drammen, der Jan-André fulgte noen elever tett.
– Der fikk jeg gjøre det jeg liker best, nemlig å skape relasjoner.
Eikværingen var der i to år, før han høsten 2013 fikk jobb som kontaktlærer på Killingrud ungdomsskole i Solbergelva, hvor han også bor. På veien dit brukte Jan-André tid på å videreutdanne seg innenfor sosial- og spesialpedagogikk, og med sine personlige egenskaper når det kommer til relasjonsbygging i tillegg, var det naturlig for skolen å ønske å bruke ham som MOT-coach.
– Jeg ble spurt om jeg kunne tenke meg å være MOT-coach etter å ha jobbet på skolen i et år, og jeg takket utvilsomt ja med det samme, for i mitt hode var MOT-øktene annerledes, kule og engasjerende timer – også for elevene.
Sammen med kollegaen Stine Antonsen, skulle han da ta over for to meget erfarne og dyktige MOT-coacher.
– Elevene hadde allerede stor sans for MOT gjennom dem, og jeg var vel egentlig litt redd for å ta over for nettopp dem. Det jeg erfarte er at vi alle er så forskjellige og at vi er gode på hver vår måte. Det er en av de tingene jeg digger med MOT. Du skal være oppriktig, ellers faller man fort igjennom, forklarer Jan-André, før han utdyper:
– Heldigvis for min del skulle jeg ha øktene sammen med Stine. Hun har vært, og er, en viktig del for jeg har gjort en god jobb i MOT-øktene. Selv om MOT skal være kult, gøy og annerledes, så kreves det nøye forberedelser, god sparring underveis og ikke minst en passion for å jobbe med ungdom. Dette hadde jeg ikke klart uten Stine på veien.
Det gode samarbeidet dem imellom og resultatene de oppnådde, var en svært medvirkende årsak til at tidl. Nedre Eiker kommune vant prisen som “Årets MOT-partner kommune” i forbindelse med MOTs ildsjelsamling i 2018.Det å få en anerkjennelse av det gode arbeidet man gjør er veldig stas.
– Skal ungdommene i klasserommene oppleve best effekt av MOT, så er en suksessfaktor at ledelsen har engasjement, og tillit til at coachene gjør et godt stykke arbeid. Det opplevde vi, og det er noe unner jeg alle coacher, forklarer Jan-André, før han legger til:
– De snaue seks årene jeg var coach på Killingrud, er de beste årene jeg har hatt på min relativt korte yrkeskarriere. Det å kunne delta på elevers reise gjennom tre år på ungdomsskolen, å oppleve elever som utvikler seg, er reflekterende, inkluderer andre, gråter i hesteskoen og er den “signifikante andre”, er helt magisk.
Hva har MOT gjort med deg?
– MOT er for meg en bevisstgjøring. Man er langt fra feilfri, men MOT gjør at jeg er mer bevisst mine handlinger og det gjør at jeg løfter opp haka og prøver å se andre rundt meg. Det har bidratt sterkt til at jeg er opptatt av å skape godfølelse hos dem jeg møter.
I Solbergelva bor Jan-André sammen med kona Linda og deres tre barn.
– I tillegg har vi et utflyttet fosterbarn, som også har barn, så per definisjon er jeg faktisk bestefar. Det å være pappa er den viktigste jobben min, og det er helt klar det mest krevende og berikende oppdraget jeg noensinne har hatt. Sine egne barn får frem alt hos en. Glede, sorg, sinne, frustrasjon, stolthet og godhet – gjerne i samme øyeblikk.
Hva liker du å gjøre på fritida?
– Jeg elsker å stå på en scene og underholde folk, og derfor jobber jeg også som komiker og artist. Målet da er alltid å skape en godfølelse. I tillegg til dette prøver jeg å trene noe på fritiden. Gjerne fotball i gymsalen på Killingrud med tidligere kollegaer, andre ansatte i skoleverket og pappa. En god blanding med helt ukompliserte mennesker.
Hva er drømmen din?
– Den store er å bli gammel med Linda og det å gå ut på scenen i et fullsatt Oslo Spektrum for å underholde de menneskene som er der. De små er at mine barn skal ha en trygg og forutsigbar oppvekst, og at Godset vinner serien igjen.
Nå ser Jan-André fram til å jobbe fulltid som regionleder i MOT.
– Jeg vet hvilke opplevelser og øyeblikk som skapes i MOT-øktene, og jeg ønsker at så mange ungdommer som mulig skal oppleve det. Jeg har en stor tro på at relativt enkle ting som å si hei, smile og å spørre om man skal spise lunsj sammen skaper et varmere og tryggere samfunn. Jeg gleder meg til å bli kjent med skolene i Innlandet og Viken.
En gang du viste MOT til å leve?
– Et av de ferskeste eksemplene var da “Byen Vår Drammen” satte opp en livesending for å gi innbyggerne i Drammen et kulturtilbud nå i pandemitida. Jeg skulle underholde fra en scene, til en fem-kameraproduksjon, med stand up og sang, foran en spøtt tom sal. Jeg kjente at det krevde mye av meg. Samtidig kjente jeg også at dette har jeg skikkelig lyst til. Heldigvis vet jeg at jeg har mange gode folk rundt meg som liker meg som Jan-André, uavhengig av hvordan det går på scena. Jeg er ikke komiker eller artist, men først og fremst pappa og ektemann. Det er ofte den innstillingen jeg har når jeg går på. “Skulle det gå åt skogen i kveld, så er det noen som trenger meg som pappa, og det er jeg uavhengig av mine prestasjoner.” Jeg tror det gjør at jeg senker skuldrene, og leverer godt fra scenekanten.
MOT til å bry seg?
– Et eksempel kan være å skryte av maten til de ansatte på Strømstad-ferga. I den siste tiden har jeg vist MOT til å bry meg ved å ta avstand fra folk i butikken.
Mot til å si nei?
– Da jeg ble MOT-coach, sa Atle (Vårvik) at når man sier nei til noe, så sier man ja til noe annet. På den ene siden så takket jeg nei til min forrige arbeidsplass, Killingrud. Det gjorde vondt å dra fra fantastiske elever der, men på den annen side sa jeg ja til å gjøre mitt for å bidra til at flere ungdommer får oppleve slike MOT-økter vi har opplevd sammen.
Lærerkollega Ole Andreas: Jan-Andrè er en person som klarer å få andre til å føle seg verdifulle. Han klarer å fokusere på hva som er viktig her i livet selv om han har mange baller i lufta. Han klarer å gjøre dagen bedre for andre kun ved å være seg selv.
Tidligere elev Emily: Ser tilbake på 2,5 MOTiverende år med Jan-André som en av lærerne på Killingrud. Alltid morsom, og han hadde alltid en kommentar på lur. Men mest av alt var han engasjert i oss elever, pusha oss utenfor komfortsonen, støtta oss og lærte oss MOT-budskapet. Det skapte trygghet hos mange og masse glede selv i tøffe tider. Det er ingen tvil om at Jan Andre har MOT til å bry seg og evnen til å lære andre det samme. Tusen takk og masse lykke til i ny rolle, Jan-André.
MOT-coachkollega Stine: Jan-Andrè gir meg trygghet, glede og klokskap. Trygghet fordi han aksepterer meg fullt, helt og uforbeholdent. Det gjør at jeg pusher grenser og tør å utforske nye sider ved meg selv. I tillegg er han rask til å korrigere på en positiv måte hvis jeg trår i feil retning. Jeg liker meg selv sammen med Jan-Andrè, og den følelsen gir han nok mange. Glede fordi han hver eneste gang, uansett hva slags humør jeg møter han med, får meg til å smile. Og til å bli oppriktig glad. Det handler ikke om vitser eller stand-up, det handler om all glede og positivitet han har i seg. Og ikke minst, i kombinasjon med trygghet og glede, er han en særs klok mann. Vi har grunnleggende likt menneske- og elevsyn, og det gjør han til en av mine viktigste sparringspartnere.