– Å gjøre en forskjell for andre er viktig for meg

AK2

Anne Kine Lien-Koot er ansatt som ny regionleder for Oslo og tidligere Akershus, og nå ser den svært allsidige sørlendingen frem til å kunne bidra til at ungdommer får det litt bedre og blir tryggere på seg selv.

I januar startet Anne Kine Lien-Koot (33) i sin nye jobb i MOT Norge.

– Det er flott å ha fått med Anne Kine på MOT-laget. Hun gjorde et kjempegodt førsteinntrykk, måten hun er på som menneske og ikke minst det hjertet hun har for å nå ut til ungdommer. Anne Kine er ivrig og har lært mye det halvåret hun har vært her, og jeg gleder meg til å se hva hun kan få til i Oslo-området. Hun er i tillegg en god kollega med en nydelig sangstemme, sier daglig leder i MOT, Mariann Janson.

Svært allsidig oppvekst

Anne Kine vokste opp ved sjøen i sørlandsidyllen Fevik, midt mellom Arendal og Grimstad, som nest eldst i en søskenflokk på fire.

– Jeg har hatt trygge rammer i oppveksten og elsker Sørlandet. Det er alltid stor gjensynsglede når familien treffes. Mine foreldre har alltid stilt opp for alle barna, men vi har også måttet bidra for fellesskapet hjemme i form av oppgaver, ansvarliggjøring og forventninger.

Familien hadde gjennom hele oppveksten stort fokus på aktivitet og fellesskap, der det blant annet gikk med mye tid til lagsport og ski.

– Vi konkurrerte mye. Jeg er en dårlig taper, men også en litt dårlig vinner av og til, særlig i familiære settinger. Jeg er vel som mange andre jenter, en sånn som alltid har vært «flink», og øver meg på å slappe av mer og bli litt mindre flink, noe jeg syns kommer seg.

Oppveksten bar preg av en stor interesse og lidenskap for musikk og teater, noe som ga seg utslag i utdannings- og yrkesvalg.

– Jeg gikk musikk-, dans- og dramalinjen på vgs, med sang som hovedinstrument. Deretter gikk jeg på Ringerike folkehøgskole, før jeg gikk to år på musikkteaterutdannelse ved Bårdar Akademiet, sier Anne Kine.

– Jeg tror det å ha jobbet med scene og ulike produksjoner har bidratt til å utvikle meg mye som menneske. Man er til enhver tid avhengig av absolutt alle involverte i produksjon, noe som gir en enorm lagfølelse, og at hvert individ føler seg viktig. 

Hun har medvirket i flere oppsetninger som; Grease, Spelemann på taket, Kaptein Sabeltann og Hakkebakkeskogen.

Fra fysioterapi til ledelse

Samtidig hadde sørlendingen under denne tiden ulike andre deltidsjobber ved siden av.

– Jeg startet å jobbe i min onkels butikk som 14-åring, og har siden fått jobbe både i barnehage, sykehjem, Narvesen og på sportsbutikk. Det å ha vært innom flere ulike deltidsstillinger ser jeg på som en veldig nyttig erfaring.

Etter hvert gikk musikken og teateret fra i stor grad å være et yrke, til å bli en hobby sammen med gode venner.

– Jeg tok fysioterapiutdanning, og jobbet i nesten fem år ved Lovisenberg Diakonale Sykehus. Jeg trivdes veldig godt, og jeg kommer til å savne de fine kollegaene mine der. Nylig ble jeg også ferdig med årsstudium i organisasjon og ledelse, og det var veldig deilig. Å studere ved siden av full jobb og småbarnsliv er travelt, men det gjør at man virkelig jobber fokusert når man har muligheten. Musikk og teater er fortsatt en svært viktig del av livet mitt, og hver mandag synger jeg med gjengen i a cappellagruppen «The Monday People», som kanskje er et av de tryggeste «rommene» jeg er i. Det er få som kjenner meg så godt som dem, og der er det nok der og hjemme jeg slapper aller best av, forklarer Anne Kine.

Drømmer om å kjøre traktor med plog

I dag bor Anne Kine sammen med mannen Arthur og de to barna Ola og Sonja, på henholdsvis ett og tre år, i Oslo.

– Jeg er gift med verdens fineste mann, og livet som mamma i en familie på fire er veldig fint. Vi liker å gå turer, leke gjemsel, bade, tøyse og tulle. Det er travelt, men jeg prøver så godt jeg kan å fokusere på det positive, fremfor å stresse med det ene eller andre. Det viktigste er jo å være til stede, og å være sammen, selv om jeg ærlig skal innrømme at jeg kan bli sprø av rot, søl og bråk – og lite søvn. Jeg fikk en slags ny respekt for mine egne foreldre, da jeg selv ble forelder. Det var fint å kjenne på.

I det travle småbarnslivet, klarer Anne Kine fortsatt å ta vare på sine andre hobbyer og interesser utover musikken og teateret.

– Jeg er glad i aktivitet. Nå er det ikke faste treningsdager lenger, men jeg liker å være aktiv både med barn og alene. Jeg har et mål om å ha en frisk kropp som ikke setter begrensninger for det jeg ønsker å gjøre. Jeg liker også å strikke, matlaging, og da gjerne nyte den maten man bruker god tid på sammen med gode venner.

Har du noen drømmer?

– Jeg drømmer om å kunne leve et år utenfor A4-rammen, kanskje reise bort med familien og gjøre noe annerledes et år. Ellers har jeg alltid drømt om å kjøre traktor med plog – det ser så deilig ut å pløye et jorde. Å delta på Beat for beat, bli skikkelig god i strandvolleyball og få et totalt velorganisert hjem er andre drømmer. Som barn drømte jeg om å bli sekretær. Jeg tror det er viktig å drømme, selv om det ikke nødvendigvis går i oppfyllelse.

Alltid likt å jobbe med mennesker

Etter mange år med veldig allsidige erfaringer fra yrkeslivet, startet Anne Kine altså som regionleder i MOT i januar.

– Jeg har allerede kjent at MOT har gjort noe med meg. At jeg klarer i større grad å se andre, vise større forståelse og vise mer tålmodighet ovenfor de menneskene jeg møter. Det hadde jeg ikke forventet så raskt. Jeg ser også frem til å bli en trygg regionleder, som kan bidra til vekst og gode relasjoner til partnerne og ungdommene «våre» der ute.

Hva vekket ditt engasjement for å begynne å jobbe i MOT?

– Da Ingrid (Ness Rolland, en ansatt i MOT, journ. anm.) spurte om jeg kunne tenke meg å sende en CV, så var det noe inni meg som ble tent. Jeg har vært innom ulike yrker, men ikke helt funnet min plass. Jeg kjenner MOT gjennom Ingrid, og ser hvilke gode spor det har satt i henne. Jeg har alltid likt å jobbe med mennesker, og det å ha et verdifullt yrke der jeg kan bidra til å gjøre en forskjell for andre er viktig for meg. Enten om det har vært å gi en god musikkopplevelse, å røre noen, hjulpet noen med sin helse, eller som nå: Å kunne bidra til at ungdommer får det litt bedre og blir tryggere på seg selv. Jeg ser at alle som jobber i MOT har en lidenskap som jeg har savnet andre steder. Dette er en jobb jeg hadde ventet på uten å vite det selv.

Hva er det viktigste du har erfart så langt i yrkeslivet, som du tar med deg inn i MOT?

– At det å se menneskene du jobber med er det viktigste, ikke alt du kan. Hvis du ikke klarer å lytte, se og være til stede for de du jobber med, spiller kunnskap ingen rolle. Å skape trygge rammer både for andre, men også seg selv.

Anne Kine om de tre MOT-verdiene

En gang du viste MOT til å leve?

– Det føler jeg at jeg har gjort flere ganger, særlig i scenekunstsammenheng. Det å stå på scenen og kjenne at jeg kanskje treffer noe hos noen ute i salen. I tillegg, så følte jeg også på MOT til å leve da jeg valgte å ta jobben i MOT. Et nytt fagområde, bytte av profesjon og alt jeg “kjenner” fra før.

MOT til å bry seg?

– Jeg prøver å ringe mormor og morfar en gang i uken. De er rundt 90 år, er mye alene, og bor langt unna. Det er vondt at vi ikke sees så ofte, men jeg vet at telefonsamtalene og brevene jeg sender settes pris på. I tillegg ønsker jeg å fremstå som raus og omtenksom mot de jeg bruker tiden min på og er sammen med.

MOT til å si nei?

– Her skulle jeg ønske jeg hadde mange eksempler å komme med, men det har jeg ikke. Det er dessverre ingen tydelig historie eller minne som dukker frem, og jeg har tenkt lenge for å se om jeg kommer på noe. Derfor syns jeg kanskje denne verdien er ekstra viktig for ungdommene. Jeg skulle gjerne hatt MOT i min ungdom.

Andre om Anne Kine:

Kollegaene ved Lovisenberg Diakonale Sykehus:

Anne Kine, du er alltid blid og imøtekommende. Er på servicesiden, og positiv til nye arbeidsoppgaver. Lett å samarbeide med, og en vi kan stole på. Du er ryddig og strukturert og har mye omtanke for andre. Du er et kupp, og vi ønsker deg masse lykke til i MOT. Vi savner deg.

Anders Rydning fra “The Monday People”:

Anne Kine er en strukturert, kunnskapsrik og veldig motiverende kollega. Hun har en egen evne til å legge merke til alle rundt seg og er alltid opptatt av at man skal dra lasset som et lag. Hun har en enorm arbeidskapasitet som jeg misunner henne, samtidig som hun er flink til å være åpen når hun har behov for assistanse og/eller feedback, en svært god kombinasjon av egenskaper, spør du meg. Jeg har trivdes svært godt med å ha Anne Kine som kollega og håper på mange år til med godt samarbeid på både større og mindre prosjekter.