Vilde Nilsen ny MOT-ambassadør

Vilde Nilsen

Brenner for at ungdom skal vise MOT

Den 19 år gamle paralympiske langrennutøveren og skiskytteren fra Tromsø har allerede kommet langt innen sin idrett.

I mars 2019 var hun rangert som nummer en i verden i paralangrenn og nummer fem i verden i paraskiskyting i klassen for stående. Den unge Tromsøjenta brenner for at ungdom skal vise MOT.

– Jeg ønsker å bli MOT-ambassadør først og fremst fordi jeg har lyst til å være med å fremme at flere ungdommer tør å vise MOT da jeg selv har erfart opp gjennom årene at det har vært nødvendig og viktig å være modig for at jeg skulle kunne nå mine mål og ikke minst ha en god hverdag. Da jeg ble syk og fikk den skaden som jeg har i foten min i dag, bestemte jeg meg for at jeg ikke skulle la foten gi meg begrensninger, men muligheter. Jeg måtte være modig og tørre å ha mot til å leve et verdifullt liv. Derfor har MOT vært veldig viktig for meg.

“Ikke la noen andre enn deg selv bestemme hva du klarer og ikke”

Vilde fikk lineær sklerodermi da hun var åtte år, hun hadde allerede begynt med langrenn da hun var tre år og med skiskyting da hun var ni. Hun har valgt å være åpen om skaden din, noe hun mener har gitt henne et bedre selvbilde og kanskje også bidratt til at medelever også ble med modig.

– Som ung har jeg alltid vært en person med høyt konkurranseinstinkt, som elsket å vise meg frem. Jeg har også vært veldig åpen om meg selv og min skade for andre. Da jeg gikk på barneskolen og ungdomsskolen fortalte jeg de andre i klassen om meg og min funksjonsnedsettelse. Dette gjorde jeg for at jeg ville være åpen om meg og min skade. Jeg bestemte meg for å være modig og stå frem med den skaden jeg hadde selv om det var vanskelig. Det å være modig gjorde at jeg fikk et bedre selvbilde, men også forståelse og respekt fra medelever og venner. På denne måten var ikke bare jeg modig, men jeg bidro også til at de andre elevene rundt meg turte å være modigere til å være seg selv.

Hun har ett konkret råd til ungdom i dag: “Vær modig og tro på drømmene dine. Ikke la noen andre en deg selv bestemme hva du klarer og ikke klarer”.

Et utrolig viktig forbilde

Ambassadøransvarlig i MOT, Ingrid Ness Rolland, er veldig glad for å få med Vilde med på MOT-laget og spesielt inn mot satsingen på Nord-Norge.

– Vi trenger slike tøffe, unge og målbevisste jenter som går foran, slik som Vilde. Hun er bare 19 år men har likevel utmerket seg både sportslig og utenomsportslig i idretts-Norge. Hennes pågangsmot, positive fokus og målretta jobbing er inspirerende. At hun er så åpen og bevisst sin rolle som forbilde er unikt. Jeg er helt sikker på at Vilde er et viktig forbilde på mange, og gleder meg til å følge henne i årene som kommer.

Selv har Vilde tidligere skidronning Marit Bjørgen som forbilde, og tror nettopp det å kunne ha modige forbilder er viktig for dagens ungdommer.

– Et av mine største forbilder som har vært det helt siden jeg kan huske er Marit Bjørgen. Hun er ikke bare forbildet mitt på grunn av de utrolige idrettsprestasjonene hun har, men også på grunn av den personen hun er og de verdiene hun har. Jeg tror dagens ungdom trenger MOT for å kunne skape et godt liv både for seg selv, men også for andre mennesker rundt seg. Ungdommer står ovenfor mye press og forventninger, og da er det enda viktigere at man tør å være modig. Valgene man tar som ungdom følger med deg resten av livet. Som ungdom betydde det mye for meg at jeg hadde noen å se opp til som lærte meg å være modig. Derfor håper jeg at jeg kan være med å spre dette budskapet til andre ungdommer slik at de også tør å være modig.

Vilde om MOTs verdier

Hva legger du i MOT til å leve?

– Det jeg legger i å ha MOT til å leve, er at man tør å følge drømmen sin. Mange tenker kanskje det er umulig å bli det man vil, eller oppnå noe stort. Jeg tror at så lenge man har mennesker rundt seg som ser deg og kanskje gir deg det lille ekstra, tror man mer på seg selv og tør å være modig.

Hva legger du i MOT til å bry seg?

– Det jeg legger i MOT til å bry seg, er at man tar ansvar for seg selv og andre. Det er utrolig viktig å bry seg om hverandre og ta vare på menneskene rundt seg. Vi blir alle gode av hverandre og jeg tror man får et mye bedre liv om man selv tør å ta ansvar og bryr seg om andre mennesker.

Hva legger du i MOT til å si nei?

– Det jeg legger i MOT til å si nei, er at man faktisk tør å ta selvstendige valg. Dette er ikke alltid like lett, men jeg tenker at med å ta selvstendige valg hjelper man ikke bare seg selv men også andre som kanskje ønsker å ta de samme valgene. Man kan gå foran som gode eksempler.