En litt annerledes russetid

IMG_5362

MOT-ungdom Julie skriver i dagens blogginnlegg om en russetid langt mer annerledes enn hva hun hadde sett for seg.

I disse tider skulle mange ungdommer vanligvis feiret russetiden og det å ha lagt 13 års skolegang bak seg. Russetiden er en positiv ting som både samler og skaper venner på tvers av klasser og skoler. Jeg som mange andre russ har siden første året på videregående gledet oss mye, og snakket om alt vi skulle finne på når tiden kom. Men i dagens situasjonen vil russetiden vår bli en helt annen enn den tradisjonelle feiringen de aller fleste tidligere russ har opplevd.

Mange store arrangementer er avlyst, og det blir ikke helt den russetiden som man hadde tenkt seg. Men som russ er vi også nødt til å ta del i den nasjonale dugnaden. Derfor skal vi følge alle smitteverntiltak som har blitt satt inn, men uten at det hindrer oss i å ha en fantastisk russetid med vennene våre!

Det handler om å være kreativ!  Kreativitet er den beste måten for å takle og finne løsninger på hvordan man kan få en best mulig russetid. For selv om den tradisjonelle 17. Mai feiringen går ut, hvor vi skulle kasta ut russekort og feira som mest, er det MYE annet man kan gjøre før den tid. Som russ med hjemmeundervisning, er det en fantastisk mulighet til å gjøre masse morsomme russeknuter sammen med et par venner. Det er også kommet Koronavennlige russeknuter som er like morsomme som knutene ellers. Russeknuter kan være supermorsomt og inkluderende!

For i årets russetid er det kanskje spesielt viktig å huske på det å ha MOT til å bry seg. Vi er i en merkelig situasjon hvor vi ikke har mulighet til å være på skolen og ha den daglige kontakten med venner. Det er kanskje akkurat i denne tiden vi alle har størst behov for å minne oss selv og andre på MOT sine verdier. Vi må først og fremst passe på oss selv, men ikke minst ha MOT til å bry seg om andre. Det er mange som kan føle seg alene i russetiden, og derfor er det svært viktig å passe på de som ikke tør å spørre om å få være med på en russegruppe eller som ikke ble spurt. Russetiden skal være en positiv opplevelse, og dermed bør alle ha muligheten til å få det.

Så vær en inkluderende russ. Om man gjør bare litt for få med flest mulig og kanskje de som trenger det mest, og inviterer til en hyggekveld over videosamtale, så kan det bety ufattelig mye for noen. Start opp en inkluderingsgruppe som er åpen for absolutt alle som ønsker å være med. Selv har jeg gjort dette, og vi kjører for eksempel quizkvelder over video, hvor man kan bli bedre kjent med hverandre. Jeg tror mange føler seg mer inkludert da.

I russetiden har jo alle MOT sine verdier en sentral rolle, både MOT til å leve, MOT til å si nei og MOT til å bry seg. For mange så begynner det å tære på etter mange uker hjemme og kanskje uten å være sosial. Derfor har MOT kanskje aldri vært mer viktig enn hva det er nå. Vi som ungdommer og russ har en utrolig viktig rolle og påvirkning på de rundt oss. Om det er å bry seg ved å ta russeknuten om å sende en blomst til noen som trenger det! Om det så er å leve ved å spise en cheeseburger på en bit eller bade i iskaldt vann før 1.Mai! Eller om det er å ha MOT til å si nei til russeknuter eller andre opplevelser som du ikke føler deg komfortabel med.

Ta vare på dere selv og alle medruss i en litt annerledes russetid. Lykke til!

– Julie Ekeberg, Ung MOT-leder og russ 2020