Hvordan kan vi ha MOT til å leve når vi sitter i karantene?

ronja

Ung MOT-leder Ronja Varpestuen om hvordan vi i denne tiden kan prøve å styrke vårt MOT til å leve.

Hvordan kan vi ha MOT til å leve når vi sitter i karantene? MOT til å leve når vi er redde, og MOT til å leve når vi får begrensninger? Den siste tiden har mange kjent på følelsene frykt, usikkerhet og et savn etter sosiale sammenkomster med andre. Hva som ligger i MOT til å leve kan være forskjellig fra meg til deg, men for meg betyr dette å være seg selv, hoppe ut av komforsonen og gjøre noe du har drømt om. Det handler om å sette seg mål og oppnå dem, om å nyte hver dag som om det var din siste. Det handler om å prøve og feile, oppleve både oppturer og nedturer, men til syvende og sist å lære av nedturene og leve videre på oppturene. Alt dette kan selvsagt føles vanskelig når vi har havnet i den situasjonen som vi nå er i.

Man kan ha MOT til å leve selv om man opplever motgang. Det er enda viktigere nå enn før å skaffe seg rutiner, sette seg mål og sette pris på de små lysglimtene i hverdagen. Vi må se på dette som en mulighet, en ny lærdom der vi kan vokse oss sterkere sammen, uten å være fysisk sammen. Vi kan bruke tiden på å bli bedre kjent med oss selv og lære å kjenne personer på en annen måte enn før. Se på dette som en lærdom om oss selv og andre.

Vi kan fortsatt sette oss mål. Det er utrolig viktig å ha noe å se frem til, å kunne gjøre noe der vi kan føle mestring og glede. Det kan være så enkelt som å sende en melding til en gammel venn eller å ringe familiemedlemmer. Man kan også sette seg mål for noe man vil oppnå i løpet av denne perioden eller lenger ut i livet. Det handler om å tenke langsiktig, nå som man har så mye ro rundt seg har man enda bedre tid til å finne ut hva man vil.

Skolearbeid vil uansett prege hverdagen vår, men det er viktig at vi avveksler og finner på noe annet iblant. Man kan finne en ny hobby, ut å jogge, gå en skitur eller prøve ut noe man aldri har gjort før. Så lenge man følger oppfordringene om avstand og hygiene til andre mennesker er alt mulig. Det beste er om man kan finne på noe der man trives best i sitt eget selskap. Husk at det kan være utrolig deilig å gå en tur for deg selv og koble ut både tankene og eventuelle bekymringer.

Tilslutt vil jeg si at dette kan være en fin tid for ettertanke. Nå som skolene og flere arbeidsplasser er stengt er det mange av oss som ikke har et bestemt sted å gå til hver dag. Dette kan føles tomt og vi vet egentlig ikke hvor vi skal gjøre av oss. Det er nå vi skal huske på alle de gangene vi ønsker tidlig ferie og fri tidligere på dagene. Vi skal huske på de dagene vi våkner av den irriterende vekkeklokka, og har skikkelig lite lyst til å reise oss fra senga. Nå kan vi føle på hvor mye hverdagen, skole og jobb faktisk betyr for oss. Jeg er sikker på at det er flere ungdommer enn meg som ønsker at skolene åpner igjen så fort som mulig.

Hverdagen vår blir altså snudd på hodet, men det er viktig at du skaper en ny hverdag som du kan trives i. Sett deg rutiner, sett deg mål og skap glede for deg selv og andre. Gjør noe så du kan føle mestring og sett pris på de små gledene i hverdagen. Utfordre komfortsonen din med å gjøre noe du aldri har gjort før. Se på denne perioden som en mulighet og ikke en tid for bekymring og isolasjon.

Lykke til!

-Ronja Varpestuen, Ung MOT-leder