Hvordan ha MOT til å bry seg når man ikke kan være sammen

IMG_2759

Ung MOT-leder, Jo Maximilian Lie Rønningen om hvordan vi i denne tiden kan vise MOT til å bry seg.

De siste dagene har vært annerledes for absolutt alle rundt om i landet. Det har vært, og vil bli, en periode som vil føles ensom og innestengt for mange. En hverdag med ingen arrangementer, treninger og fysisk skole og jobb. Selv om dette viruset har preget våre hverdager, så stopper det absolutt ikke behovet for mennesker som kan vise MOT, men øker det.

Når jeg tenker tilbake på den dagen skolene ble stengt, så tenker jeg på hvor naiv jeg var. Stor glede var det første som traff meg og klassekameratene etter nyheten, men vi innså fort etter å ha hentet alle skolebøkene fra skapet, at dette kom til å bli den siste gangen vi så hverandre på lenge. På bussen satt jeg med en følelse at jeg ikke hadde fått sagt ordentlig «hade» til alle, og etter en stille helg, med enda flere restriksjoner, avlysing av arrangement og total endring på hverdagen vår, så gikk gleden av skolefri fort over. Det ble et savn etter å møte, snakke og henge med andre, og jeg fant ut at jeg var ikke alene om dette. Alle ungdommer jeg snakket med innrømmet ærlig at de også begynte å bli ensomme, og at de savner den gamle sosiale hverdagen sin, og jeg vil tro at tilsvarende gjelder voksne også.

Vi blir da stilt overfor en utfordring om at personer som kanskje ikke brukte å snakke med noen før de var på skolen, jobb, trening osv., nå har få arenaer der de kan møte andre å snakke med. Det er i disse tider at det kalles etter personer som tar ekstra initiativ i å bry seg om andre. Personer som klarer å løse gåten i å ha MOT til å bry seg, uten å faktisk være fysisk sammen. Så hvordan kan vi bruke MOTs verdier for å mestre situasjonen vi er i på best måte? Hvordan kan man forhindre slik ensomhet og vise at en har MOT til å bry seg, nå som man ikke kan møtes?

Først og fremst så har vi i stor grad mistet muligheten til å kommunisere med kroppsspråk, men vi sitter heldigvis igjen med ord. I disse tider må vi derfor sette mye mer fokus på å spre glede, kjærlighet og skape godfølelsen til andre gjennom komplementer og fine meldinger over nett. Ta tiden til å lytte til andre, snakke med andre, vise at de blir sett. Med litt ekstra tid til overs på ettermiddagene, så kan man for eksempel sette seg ned og legge litt tid i å skrive et fint brev til noen man er glad i, eller gjøre noe hyggelig med de du bor med. Er du for eksempel vant til å sende en streak-snap, så kan du velge å skrive noen fine og motiverende ord på den før du velger å trykke «send». Vær kreativ, bruk fantasien, finn nye måter å gi andre flybensin!

Med færre fysiske møter med andre, så må man bruke andre virkemiddel til å inkludere. På overraskende kort tid så har absolutt alle blitt regnet som «en av de utenfor», og det er nå vår oppgave å inkludere dem, og ikke minst se dem. Det kraftigste verktøyet vi har for øyeblikket er sosiale medier. Det er nå din viktigste ressurs for å nå ut til absolutt alle. Takket være moderne teknologi, så er det gjort mulig å henge og snakke med hvem som helst i hele verden, uten å faktisk være med dem. Man er noen få tastetrykk unna å ha live-konferanser med kollegaene og facetiming med klassekameratene. Kjenner du noen som gamer på fritiden? Spør om de vil spille da vel! Målet er å prøve å finne felles arenaer hvor man kan snakke eller henge, for å opprettholde den daglige samtalen. Tenk på de rundt deg, ta ekstra vare på de som trenger det, det betyr så mye.

Ser du, det var da ikke så komplisert vel? Og det er akkurat det det er. I en tid fylt med så mye alenetid og ensomhet, så må vi bruke det vi har for å få alle rundt oss til å føle at de fortsatt er en del av noe. Så gå ut, vær den første, stå fram som et forbilde. Still opp for de som trenger det, det krever så lite, det er nå vi må stå sammen, uten å være sammen.

«As one person I cannot change the world, but I can change the world of one person.” – Paul Shane Spear.

Lykke til!

Hilsen Jo Maximilian Lie Rønningen, Ung MOT-leder