De beste gavene er de vi ikke trenger pakke inn

Pakker under et juletre

En julehilsen fra leder i MOT Norge, Mariann Janson.

Nå er det ikke mange dager igjen før juleferien starter og julefreden senker seg. Men før Sølvguttene får synge julen inn, skal vi fyke rundt med vaskebøtta, bake småkaker og shoppe oss til fattigmenn og -kvinner. Jeg innrømmer det gladelig. Jeg elsker å gi gaver og jeg elsker å få gaver.

Får jobbe med noe jeg gløder for

Samtidig er det en juletanke som surrer rundt i hodet. Tanken er der alltid, men den blir tydeligere før jul. De beste gavene er de vi ikke trenger pakke inn.
Juletanken får næring når jeg leser om familievold, ensomhet og ungdom med rusproblemer. Eller når jeg ser YouTube-videoen om Daniel (13) som beskriver en ungdomstid preget av mobbing. Da kjenner jeg at mammahjertet mitt blør. Jeg kjenner også en intens lyst til å hjelpe.
Samtidig vet jeg at jeg er privilegert. Jeg får jobbe med noe jeg gløder for.

Gjennom jobben min som leder for MOT Norge får jeg være del av en organisasjon, som jobber for å utvikle robust ungdom som inkluderer alle. Motivasjonen for å etablere MOT-konseptet for over 20 år siden var å bidra positivt til å møte utfordringer som rusmisbruk, vold, kriminalitet, mobbing, psykiske vansker og utenforskap. Det er MOTs overbevisning at det å styrke ungdoms robusthet er nøkkelen til å skape et varmere og tryggere samfunn. Det handler om små ting som gjør en stor forskjell.

De små tingene

Verdien av de små tingene er noe jeg også har erfart privat. Det er ikke de harde eller myke pakkende som gleder mest. Det som treffer i hjerte er hvordan vi omgås andre. Nå vil sikkert noen si at egen neppe gjør noen stor forskjell i forhold til de alvorlige samfunnstemaene jeg beskriver. Det er kanskje rett. Men hva om vi starter med å oversette den store juletanken til noen små handlinger. Hva om vi alle smiler til minst en fremmed i morgen? Hva om vi alle gir noen en uventet klem? Og hva om vi alle i morgen forteller de nærmeste hvor glad vi egentlig er i dem?
Kanskje er det faktisk sånn at de beste gavene er de vi ikke trenger pakke inn. Lykke til og god jul alle sammen 🙂

Juleklæm fra Mariann