Dette er årets nominerte til MOT-prisen

Til uken skal vinnerne av årets MOT-pris under NISO-awards kåres. Her er finalistene.
Haugesund  20190825.
Lillestrøms Fredrik Krogstad takker Lillestrøm-supporterne etter kampslutt. Eliteseriekampen i fotball mellom FK Haugesund og Lillestrøm på Haugesund stadion. 
Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

En spiller fra våre ambassadørlag i Eliteserien og en spiller fra våre ambassadørlag i Toppserien, vil stikke av med den prestisjetunge MOT-prisenprisen når den deles ut under NISO-awards søndag 7. desember.

Det er seks nominerte spillere fra Eliteserien og fem nominerte spillere i Toppserien. Totalt har MOT ni ambassadørlag i Eliteserien, og fem i Toppserien, som vi har et tett samarbeid med og som har god kjennskap til MOTs verdier.

Bevisste forbilder

Spillerne på ambassadørlagene har selv nominert hver sin kandidat. Prisen deles ut i samarbeid med NISO, til en spiller som har utmerket seg ved å leve MOTs verdier. 

– MOT-prisen går til en spiller som er bevisst sin rolle som forbilde for barn og unge, bryr seg om medspillerne sine og viser respekt for både dommer og motspillere.Vi vet at rollemodelleffekten er så enorm, og derfor er det utrolig viktig å løfte frem gode rollemodeller som vi gjør med MOT-prisen, sier ambassadøransvarlig i MOT Ingrid Ness Rolland.

Toppfotballklubber har vært en viktig påminner og forsterkning av MOTs budskap inn mot ungdom i alle de 20 årene som MOT har eksistert, og de er utrolig viktige for vårt arbeid med å utvikler robuste ungdommer som inkluderer alle. 

HER ER FINALISTENE:

Ohi Anthony Omoijuanfo. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Fra Molde FK: Ohikhuaeme Anthony Omoijuanfo. 
«Ohi er et menneske med et stort hjerte, utviser fair play, er en aktiv stemme mot ufin oppførsel, han har MOT til å si ifra og står på det han mener er urettferdighet. Positivitet, latter og smil til dem han møter, uansett om det er ansatte i klubben eller supportere og andre mennesker han møter på sin vei.

Jostein Gundersen.Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Fra Tromsø IL: Jostein Gundersen. 
Jostein er en person som alltid stiller opp når spillerne skal på samfunnsoppdrag. Han tar alle oppgaver veldig seriøst. I tillegg er han en veldig respektert mann i garderoben. Han har godt humør og han er positiv i kommunikasjonen med medspillerne. Han er også veldig fair ovenfor motstanderne. På fritiden er han også støttekontakt for Waldemar, en 14 år gammel gutt med Kleefstras syndrom.

Andreas Hopmark. Foto: Anders Tøsse / NTB scanpix

Fra Kristiansund BK: Andreas Hopmark 
Vi ønsker å nominere Andreas Hopmark til årets MOT-pris. Andreas er en lokal gutt som har vokst opp bare et par steinkast unna stadion. I over ti år har han vært en fantastisk bidragsyter for klubben på veien mot Eliteserien. Han er kanskje ikke den som snakker mest eller høyest, men går foran som et godt eksempel både på og utenfor banen. Han er til inspirasjon for både store og små, og representerer klubbens verdier, profesjonalitet, synlighet og engasjement, på en eksemplarisk måte.

Birger Meling. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Fra Rosenborg BK: Birger Meling
Birger gir alltid alt han har – både på og utenfor banen. En spiller som oser av energi i spillet, men også full av energi i møtet med supportere etter kamp og trening. Rosenborgs venstreback er ydmyk, jobber alltid for lagets beste og er opptatt av fair play. Han støtter alltid opp om sine lagkamerater og er respektert av motstanderne

Fredrik Krogstad. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Fra Lillestrøm SK: Fredrik Krogstad 
Fredrik er en hardtarbeidende og seriøs fotballspiller – som ved flere tilfeller har deltatt på MOT-arrangementer der han har stått opp mot mobbing.

Andreas Hanche Olsen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Fra Stabæk: Andreas Hanche Olsen 
Andreas har vært i Stabæk i hele sitt unge liv. Han viste i ung alder å være en spiller med en særdeles god forståelse for samspillet mellom fysikk og mental styrke, noe som ble veldig synlig i måten han fremstod overfor sine medspillere på, både på banen og i garderoben. I tillegg viser Andreas alltid genuin omsorg og interesse for små og litt større fotballjenter- og gutter han møter på sin vei. Han tar seg tid, han stiller opp når noen trenger en ekstra oppmuntring, Hanche er en fantastisk ambassadør for både klubben og sporten han er så glad i. Andreas Hanche-Olsen har også vist seg å være bunnsolid i motgang, og ikke minst har han har vært åpen om hvor tøft det er å mislykkes, å skuffe sin fans foran fulle tribuner og for åpent kamera. 27. februar stod jubelen i taket på og rundt Nadderud stadion, da Andreas ble utnevnt til A-lagskaptein bare 21 år gammel – Eliteseriens yngste. Kapteinsbindet fikk han overrakt fra sitt store forbilde Morten Skjønsberg. Men det skulle vise seg å bli en tøff vår for vår vanligvis så solide høyre-back. Hanche tok selvfølgelig kapteinsansvaret på dypeste alvor, og med alles øyne rettet mot seg kjentes nok forventningene tyngende for hans unge skuldre. Han fikk en vanskelig start på sesongen, og da er det lett å miste troen på egne ferdigheter og å gjemme seg bort. Det gjorde ikke Andreas Hanche-Olsen. Han stod blek, men stødig i det, han var bunn ærlig med hvor vanskelig han hadde det, og ikke minst fortsatte han å gi oppmerksomhet og oppmuntring til barn og unge, som lærte at livet gikk videre selv i motgang. Og selv om han nok følte seg satt ut i kulden, hadde han krefter til å backe opp og vise omsorg for lagkameratene. Måten Andreas stod i stormen på i motgang, og ikke minst hvordan han reiste seg og kom tilbake som en bunnsolid kaptein, har satt spor i og rundt klubben. Ikke minst har alle hans unge fans sett at det både går an og at det er lov å feile, det hjelper å være ærlig med at man sliter, og at det så absolutt går an å komme styrket tilbake, både psykisk og fysisk. Andreas Hanche Olsen har lagt ned et formidabelt stykke arbeid og kommet tilbake som en strålende kaptein og fotballspiller. Som menneske har han vært bunnsolid hele veien.

Joanna Aalstad Bækkelund. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Fra Lyn Fotball Damer: Joanna Aalstad Bækkelund 
Den yngste kapteinen i Toppfotballen to år på rad. Stått i det med Lyn i to sesonger på rad i bunnstriden, og vært en bauta i spillergruppa. En periode ute av laget, men har bidro mer enn noen gang. Kom inn i laget igjen, ble ute med en alvorlig skade, men bestilte flybillett til Bardufoss for egne penger for å støtte laget. I tillegg har hun vært på de fleste treninger og spillermøter uten at hun har kunnet spille fotball selv. Ellers er Joanna bevisst sin rolle som forbilde for barn og ungdom. Hun besøker Lyn-akademiet, fotballskolene klubben arrangerer og er med på klubbesøk hvor hun snakker med barna og viser stor interesse for dem. Joanna er alltid blid, hyggelig og positiv til motstandere og dommere. Hun prater med alle og er flink til å skryte av andre. Både de på eget lag, motstanderlag og dommere.

Ingrid Spord. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Fra IL Sandviken Toppfotball: Ingrid Spord 
Hun møter alle med et smil, hilser høflig og spør hvordan det går. Man blir rett og slett glad av og møte Ingrid! Etter hver kamp tar vi lagbilder med jentelag som har kommet på kamp. Uansett seier eller tap stiller Ingrid opp, smiler og sier tusen takk for at de tok turen på Stemmemyren På banen går hun alltid foran med et godt eksempel, vil alltid vinne og tar ansvar.

Kristine Nøstmo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Fra Trondheims-Ørn: Kristine Nøstmo 
Kristine Nøstmo har spilt i Trondheims-Ørn siden 2012, og har før det spilt i lokalklubbene sine Hommelvik og Malvik.Hun har 185 A-kamper for Ørn i Toppserien, og har scoret 1 mål. Hun har vært en av Norges beste keepere over flere år, og har fått svært mye rutine – sin unge alder til tross. Nøstmo har med sine kvaliteter på banen spilt aldersbestemte landskamper, og også fått 1 A-landskamp for Norge i 2017. Hun har vært aktuell for landslaget lenge, men har etter nøye vurdering kommet til at hun takker nei til landslaget. Og dette «neiet» til landslaget har hun sine egne personlige grunner til – og de har hun i år valgt å dele. Kroppspresset hun følte på NFFs landslag tappet henne for energi, krefter og motivasjon – og det er hun modig nok til å fortelle om. Det har ikke vært enkelt å dele det, og samtidig utlevere veldig personlige sider rundt det med kropp og vekt. Dette tror vi har vært viktig for jenter i en alder der både kropps- og treningspresset kan være stort. Enten det presset er selvpåført eller ytre styrt – eller kanskje til og med en kombinasjon. Kristines budskap om at du er god nok med den kroppen du har – er svært viktig – og har fått bred oppmerksomhet i media, og vært med å skape en debatt om vekt og kropp hos idrettsutøvere spesielt, men også for andre er dette like aktuelt. Som forbilde for unge jenter har Nøstmo hatt en stemme – og er et levende bevis på at du kan bli god – du kan til og med bli best i landet – med den kroppen du har. Og uansett om du vil bli slik eller sånn, så kan du som Kristine ha veldig bra holdninger – og det kan være med trening og ernæring, disiplin og treningsvilje – men med den kroppen og vekta du har. Vi deler Kristines oppfatning: Du er god nok akkurat som du er. For hennes innsats og engasjement i saken, mener vi Kristine Nøstmo er MOT-prisen verdig, og ønsker å lansere henne som vår klubbs kandidat.

Melissa Bjånesøy. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Fra Stabæk: Melissa Bjånesøy
På banen er Melissa vår tøffe, sterke og rå-gode spiss som aldri gir seg og som avsluttet en tung sesong med å score månedens – og kanskje årets – mål. Mot LSK kvinner. Melissa nyter stor respekt blant gutter og jenter, kvinner og menn i klubben vår. Som spiller, trener, kollega og venn. For de yngre jentene er hun et strålende forbilde med sin positive holdning og væremåte, samt sin store omsorg for alle rundt seg. Melissa snakker om MOTs verdier på samlinger og lager de kuleste treningscampene for små og store jenter i både vår egen klubb og i samarbeidsklubbene våre. Melissa er en usedvanlig dyktige trener for jenter fra 7 til 12 år på våre Utviklingsgrupper – blid og tålmodig, i regn, sludd, sol og snø. Hun ser dem alle og er like opptatt av å formidle hvor viktig det er å ta vare på hverandre, stå opp for hverandre, vise mot – som hun er av å utvikle jentene til skikkelig gode fotballspillere. Melissa Bjånesøy er et JA – menneske og en glede å ha rundt seg.

Sandra Stavenes. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Fra Arna-Bjørnar: Sandra Stavenes 
Hun har en årrekke vært en Arna-Bjørnar Jente. Hun er en jente som alltid er positiv og backer opp lagvenninne sine. De siste årene som reservekeeper på vårt Toppserielag. Hun viser et MOT når hun tar rollen med å backe opp vår førstekeeper både på trening og spesielt i kamp. Hun viser en sportslig god opptreden og sports ånd over for motstander lag og dommerteam. Hun er fadder for et jentelag i Arna-Bjørnar. Dette laget har hun besøkt på trening – hatt treningen sammen med de. Vi får svært gode tilbakemeldinger fra lagleder/trener etter besøkene Sandra har vært på! Der hun har visst samme inkluderende positive opptreden. Hun har også vært med oss på OBOS turne i år – strålene forbilde.

Vi ønsker alle nominerte riktig lykke til!