Meny
Meny

Dansk-norsk kulturutveksling med suksess

Gjesteinnlegg fra Midstuen skole

Mange kjenner til historien. Unionstiden med Danmark og den ofte omtalte 400 år lange natten før Norge fikk sin selvstendighet etter at 112 edsvorne menn møttes på Eidsvoll og skrev Grunnloven i 1814. Siden da har Danmark og Norge vært to gode naboer og i skoleåret 2018/2019 skulle to MOT-skoler starte et prosjekt som skulle binde våre to land enda tettere sammen. Prosjektet skulle gå over ett skoleår og målet med prosjektet skulle være en samhørighet mellom norske og danske elever. Det skulle bli en suksess.

Det hele startet våren 2018. Jægerspris skole tok kontakt med MOT-skolene i Oslo og spurte om noen ville bli med på et spennende prosjekt. Jægerspris skole er en av MOT-skolene i Danmark og har vært en foregangsskole for at MOT har fått fotfeste i Danmark. Skolen ligger en time nordvest for København og har MOT sine tre grunnverdier allerede implementert i sin skolehverdag. En kulturutveksling mellom to skoler hvor målet var å lære om landenes felles kultur og sammen bli kjent på tvers av landegrenser. Prosjektet virket interessant og helt etter MOT sine verdier. Midtstuen skole i Holmenkollåsen tok sats og gøtset. Dette ville vi være med på. Klasse 8C ble valgt ut til å bli Jægerspris sin prosjektklasse, og det skulle vi ikke angre på.

Prosjektet gikk ut på at hver elev i de to klassene skulle få en prosjektklassevenn. Hensikten var å opprette en kontakt gjennom brevskriving. Siden vi nå var i 2018 ble brevene skrevet som e-poster og man fikk da både øvd seg på å lese dansk, øvet på å skrive formelle tekster og samtidig fått lære masse om en elev i et land med mange likheter til Norge, men også noen tydelige forskjeller. Det ble sendt tre brev fra hver av elevene ved skolene gjennom skoleåret og kontakten gikk etter hvert over på andre sosiale medier. I tillegg laget hver skole en introduksjonsvideo hvor de presenterte skolen, en julehilsen samt at man hadde felles undervisning om 1814 og tekster på dansk og norsk, både klassiske og moderne. I april 2019 var selve høydepunktet i prosjektet. Da skulle Jægerspris skole komme til Oslo for å besøke Midtstuen skole i et fire dager langt besøk.

Besøket begynte mandag 1. april. Jægerspris kom med fergen fra København og ble møtt på Midtstuen skole av elevene i klasse 8C. Første dagen hadde elevene ved 8. trinn forberedt et show for å vise talentene ved skolen vår. Flere av elevene hadde MOT til å leve og gøtset ved å fremføre for 150 elever, hvorav 22 ukjente var fra Jægerspris. Elevene både sang, danset, spilte gitar og piano og fremførte ulike presentasjoner om 1814 og området Jægerspris hadde kommet på besøk til. Det ble en minneverdig opplevelse for flere av elevene som fremførte, som høstet stor applaus og massiv jubel og det var mer enn nok flybensin som ble gitt.

Tirsdagen var en dag vi hadde gledet oss lenge til. Da skulle vi til Eidsvoll og besøke bygningen hvor Grunnloven til Norge ble skrevet. De danske og norske elevene fikk en spennende dag med læring om den viktigste hendelsen i norsk historie. Onsdagen kom Jægerspris skole tilbake til Midtstuen for å være med på guidet tur i nærområdet rundt Holmenkollen. Elevene på Midtstuen guidet elevene fra Jægerspris til Oslos fineste utsikt på Vettakollen og en tur til anlegget på Holmenkollen for å se på skianlegget og hoppbakken. Elevene kjørte også simulatoren og hadde en veldig hyggelig stund. Kvelden på onsdag var den siste sammen og da hadde vi felles mat og kino på Colosseum.

Alt i alt var dette en kjempefin opplevelse for både elever og lærere ved begge de to skolene. Det å ha en slik kulturutveksling gjennom året er lærerikt både sosialt og faglig, og det er ikke minst med på å øke elevenes bevissthet om det å vise omsorg og respekt. Elevene har blitt kjent på tvers av landegrenser og kulturer og har gjennom besøket fått vist MOT til å leve og MOT til å bry seg. Midtstuen skole og Jægerspris skole kan anbefale flere MOT-skoler og ha denne type utveksling. Det er ikke mye merarbeid og du får så mye moro tilbake. For elevene var nok dette et minne de vil huske lenge.

Richard Prestegård
MOT-coach
Midstuen skole

Del denne artikkelen

Til toppen

Hovedsamarbeidspartnere

Reitan Convenience
Uno-X Energi
SpareBank1 SMN
Gjensidigestiftelsen
Finans Norge
OBOS

Mot støttes av:

Utdanningsdirektoratet
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Helsedirektoratet

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.