Meny
Meny

I dag har vi styrket ungdoms MOT i 20 år

Det startet med en lidenskap for mennesket, og en drøm om styrke ungdoms MOT i 1997.

20 år senere er MOT en viktig ungdoms- og samfunnsbygger som hver dag arbeiderIMG_3418
for å utvikle robust ungdom, som inkluderer alle. I 20 år har det blitt lagt ned en uvurderlig innsats fra ildsjeler og frivillige hvert eneste år. Nå har MOT over 66 000 elever landet over som er en del av MOTs program “Robust ungdom”.

– MOT arbeider for å skape robuste ungdommer, som inkluderer alle. Vi ønsker å utvikle robuste ungdommer som er sterk i seg selv, men samtidig tror vi også at det har en dobbelteffekt, fordi robuste ungdommer vil enklere klare å inkludere og ta vare på dem rundt seg også. Slik kan vi skape et varmere og tryggere samfunn, sier MOTs gründer Atle Vårvik.

På samme dagUngdom-med-MOT-Ugla-07-1

Det var på denne dagen (22.februar) i 1997 at han stiftet MOT sammen med Johann Olav Koss, Rune Bratseth og Dag Otto Lauritzen i Trondheim. Den gang startet det som et kalenderprosjekt, hvor mange kjente personligheter og toppidrettsutøvere stilte opp for å fronte MOTs budskap om å ha mot til å leve, bry seg og si nei. Elitelagene i toppfotballen begynte å spille med MOT-logoen på ryggen, og flere fikk kjennskap til mot-navnet, som ifølge stifteren ble valgt fordi det ligger stor styrke i det. 

– Jeg liker å vise til et sitat fra Aristoteles som sier at “Mot er den viktigste egenskapen et menneske kan ha fordi den er en garanti for de andre egenskapene og verdiene vi ønsker å stå for, sier Vårvik. 

Like aktuelt i da

MOTs program “Robust ungdom” har ikke endret seg mye siden 1997, som er noe organisasjonen er stolte over. Det har gjort at MOT kan vise til resultater over mange år hvor vi har oppnådd mindre hyppig mobbing, færre ungdommer uten en eneste venn, mindre psykiske vansker og mindre hyppig rusmisbruk

– Ungdommer i dag har kanskje andre utfordringer enn tidligere, men MOT til å leve, MOT til å bry seg og MOT til å si nei er universelle verdier som er like aktuelle i dag som de var for tyve år siden, forteller Vårvik. 

De neste 20 sa_skolering

Og det er ikke bare i Norge disse verdiene er aktuelle, for de siste årene har også MOT fått solid rotfeste utover dette landets grenser. MOT har etablert seg i Sør-Afrika, Thailand, Latvia og Danmark, hvor det også jobbes for å utvikle en kultur som byr på mennesker som er robuste, og kulturer hvor alle er inkluderte.

– Det er er en stor bekreftelse for MOT at programmet kan overføres til andre land. Skolene der skaper resultater og magiske øyeblikk hver dag, og det viser hvor viktig mot er, uansett hvor man er i verden. MOT skal fortsette å spre seg, og være en viktig ungdoms- og samfunnsbygger de neste 20 årene også, avslutter Vårvik.  

 

Del denne artikkelen

Til toppen

Hovedsamarbeidspartnere

Reitan Convenience
Uno-X Energi
SpareBank1 SMN
Gjensidigestiftelsen
Finans Norge
OBOS

Mot støttes av:

Utdanningsdirektoratet
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Helsedirektoratet
Kompetansesenter for kriminalitetsforebygging