Meny
Meny

Medmenneske i praksis

Enkeltmenneskers liv og lykke ligger ofte i våre egne hender

Martine Næss Sorthe er en 19 år gammel jente og tidligere Ung MOTivator på Batnfjord ungdomsskole. Neste år legger Martine ut på en spennende reise jorden rundt, og ønsker å skrive blogginnlegg for å inspirere ungdom til å ha mot til å leve, mot til å tro på seg selv, og mot til å bry seg om andre.

Dette er det første gjesteinnlegget Martine skriver på MOT-bloggen. Vi gleder oss til å følge Martine på reisen, og håper hennes blogginnlegg kan være til inspirasjon for andre:


Dagene går over i måneder – som går over i år. Slik blir årene liv. Og det er i hverdagene – på en onsdag – livet leves og holdningene formes. I nyttårstalen ved inngangen til 2016 henviste kongen til Pippi Langstrømpe og sa: ”Den som er veldig sterk, må også være veldig snill”. Jeg tror det er opp til enhver å tolke hva Pippi mente med dette. Vi står ved utgangen av året og ved inngangen til et nytt. Derfor er det på tide å spørre: Har du vært sterk? Har du vært snill?

Jeg er enig med Pippi og mener at de som har overskudd har en plikt til å være medmenneskelig og strekke ut en hånd til de som trenger det som mest. Siden jeg nå både står ved inngangen til et nytt år og ved inngangen til tjueårene, har jeg overskudd av tid og overskudd av kjærlighet. Jeg ønsker å følge drømmen min om å bidra med egne hender og utforske hvem jeg er og hva jeg står for gjennom noe annet enn skolebøker. Ikke minst vil jeg bevise for meg selv og andre at det fortsatt finnes mye godt i verden – både i mennesker og i steder.

Det krevde mye mot å takke nei til tilbud om plass på det ettertraktede profesjonsstudiet i faktabokspsykologi på NTNU for å reise jorden rundt, alene og sammen med andre. Fra januar til mai besøker jeg Cape Town, New Dehli, Goa, Bangkok, Phuket, Bali, Sydney, Cairns, Fiji, Los Angeles og San Francisco.

Det er flere grunner til at jeg reiser jorden rundt akkurat nå.

Først og fremst vil jeg realisere de verdiene jeg lærte i MOT-undervisningen på ungdomsskolen. ”MOT til å leve” og ”MOT til å bry seg”.

Videre ønsker jeg for min egen del å utforske om reising kan være en kur for jenter med det velkjente flink-pike-syndromet. Jeg er nemlig en av disse. De har «bedre karakterer enn noensinne, bruker mindre rus og er mer pliktoppfyllende enn før. Men aldri har de slitt mer med prestasjonspress, stress og psykiske plager.» Kan man bli mer lykkelig av å oppleve kulturforståelse i praksis og ved å foreta et rolleskifte fra å være flink-pike med full kontroll til å leve som backpacker i noen måneder? Jeg ønsker å bryte ned tabuer og besvare dette.

Sist men ikke minst håper jeg å gjøre noe med maktesløsheten så mange i det vestlige samfunnet føler på. Møtet med verdens lidelse beveger samvittigheten vår fra lokal til global. Tonnasjen av verdenssmerte overvelder oss. Denne avmakten utsetter oss for et moralsk stress som kan skade både mennesket og samfunnet. Noen blir triste og går inn i sorg, andre blir redde og sinte. Mange flykter inn i Titanic-syndromet: Verden synker uansett. Hvorfor ikke nyte den siste tid i dype drag på første klasse? Jeg hører på Gandhi: Den forandringen du vil se i verden, må du være selv.

La meg påminne dere om at vi chatter døgnet rundt, mens livet renner stille forbi. Vi ser ikke de første solstrålene som så lett danser over svaiende kornåkrer, de bomullslette skyene som haster over himmelen, eller snøkrystallenes fredfulle ferd mot jorden. Og verst av alt: Vi slutter å se våre medmennesker som vi før møtte i togkupeen, på busstoppet, på jobb eller til og med rundt frokostbordet.

Vi må ikke glemme at de rundt oss er mennesker akkurat som oss: Den tiggende kona utenfor kjøpesenteret som ikke engang får et vennlig smil, den gamle mannen på gamlehjemmet som har sin unike livshistorie, men som ingen har tid til å høre, eller den lille jenta som sitter alene i busskuret og ensom venter sammen med mennesker som ikke er tilstede. Er nordmenn blitt så opptatt av å tenke på oss selv og våre liv at vi ikke lenger har tid til å se andre, verken her hjemme eller i utlandet?

Med det nye året i horisonten er én ting klinkende klart for meg: Enkeltmenneskers liv og lykke ligger ofte i våre egne hender. Vi har råd til å være rause, både i lokalsamfunnet og i global sammenheng, ikke bare på grunn av vår økonomi – men fordi vi har trygghet og overskudd som gjør oss rustet til å dele. Derfor oppfordrer jeg deg til å stille deg selv spørsmålet: ”Har jeg vært snill i år?”

Reisen min vil dokumenteres med artikler og bilder/videoer blant annet på www.martinesorthe.no og på MOT.no.

 

 

Del denne artikkelen

Til toppen

Hovedsamarbeidspartnere

Reitan Convenience
Uno-X Energi
SpareBank1 SMN
Gjensidigestiftelsen
Finans Norge
OBOS

Mot støttes av:

Utdanningsdirektoratet
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Helsedirektoratet

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.