Meny
Meny

«Livet handlar ikkje berre om utsjånad, merkeklede, skule og trening»

En gang i måneden har Ungdom med MOT i Sogndal en fast MOT-spalte i Sogn Avis.

I første spalte skriver Anne Hope Skjerven og Nicolina Lunde om viktigheten av å tørre å være seg selv. Se et videoinnslag av av jentene leser opp innlegget HER.

Livet handlar ikkje berre om utsjånad, merkeklede, skule og trening.

Har du nokon gong følt at du må vera slik som alle andre for å passa inn? Du er ikkje den einaste. Livet handlar ikkje berre om utsjåand, merkeklede, skule og trening. Det handlar om så mykje meir.

Det er ditt liv, og du må tørr å gjera dei tinga du har lyst til og seie kva du meiner. Du må tørra å ta eigne val, og ikkje la andre påverka vala dine. For eksempel rosabloggarar, eller andre sosiale medier. Der ser det ut som alle liv er perfekte. Dei framstiller seg som gode rollemodellar, men er dei det? Det er du som skal leva med dei vala som blir tatt; kva vidaregåande linje du skal gå på, korleis kostholdet ditt skal vera eller korleis du kler deg. Du treng ikkje å ha den dyraste jakka eller den mest kjende designarveska for å passa inn. Det skal vera ditt val!

Tørr å gå i mot straumen og skil deg ut! Val handlar og om å tenkje godt gjennom kva du gjer og vera klar over konsekvensane. Hugs at du er sentrumet i ditt eige liv, og at du bestemmer sjølv kva som er viktig for deg og kva som er gode verdiar i livet ditt. Gjer det som skal til for at du skal ha det bra, men du må og hugse å tenkja på dei som er rundt deg.

Livet består av små og store val. Mange av dei er vanskelege, enten du er barn eller vaksen. Vala du må ta er ulike frå generasjon til generasjon, og me har opplevd korleis det er å måtte ta eigne val i den generasjonen vi lever i. Denne generasjonen er prega av det å ikkje sette pris på det ein har. Mange får akkurat det dei peikar på, medan andre må jobba hardt for å få det.

Sogndal er ein liten plass, med mange ulike personlegheiter. Her er også presset stort på å ha det beste og å sjå best mogleg ut! Sjølv om kanskje ikkje alle likar å innrømme det, og kanskje ikkje alle bryr seg like mykje, så er det blitt sånn at dei som ser best ut, får ein høgare ”status” blant ungdom no til dags, enn det dei gjorde før. Det er ikkje slik det skal vera!

Begge to har opplevd å vera i eit miljø der nokon har blitt mobba fordi dei enten var seg sjølv eller sa kva dei meinte. Dette er ikkje lett for ein ungdom å takla. Det var eigentleg derfor me ville bli med i MOT, for å oppfordra ungdom og vaksne til å ta eigne val og tørr å vera seg sjølv. Så derfor håpar me at dykk som har lese denne spalten tenkjer godt over det vi har sagt, og prøver å ha det i bakhovudet.

Så til slutt vil vi sei; ha mot til å ta eigne val, bry deg om dei rundt deg og tørr å vera deg sjølv!

Del denne artikkelen

Til toppen

Hovedsamarbeidspartnere

Reitan Convenience
Uno-X Energi
SpareBank1 SMN
Gjensidigestiftelsen
Finans Norge
OBOS

Mot støttes av:

Utdanningsdirektoratet
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Helsedirektoratet

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.