Meny
Meny

Forebygge rekruttering til terror

I dag leste jeg en artikkel i Adresseavisen med Ismail Muhyadin som er prosjektleder for forebyggende arbeid rettet mot unge minoritetsspråklige ungdommer. Han poengterer at faren for radikalisering er ekstra stor når vi har unge frustrerte mennesker og ressurssvake mennesker, som ikke har tett nok oppfølging hjemme. «Er du uten jobb, har opplevd traumatiske ting som flyktning, føler deg diskriminert eller mangler tilhørighet i et nytt og fremmed samfunn, utsettes du lettere for radikalisering» uttaler han. På spørsmålet hvordan terror skal bekjempes, når de ikke eier respekt for menneskeliv, verken andres eller egne, svarer han: «Vi må se på årsakene til at disse radikaliserte unge hater seg selv. Og fjerne motivasjonen for å la seg rekruttere. Et tre som blir skjevt kan du rette opp ved å støtte det til en stolpe. Blir det for stort, må det hogges.»

 

Har vi kulturer og miljø i alle lokalsamfunn og skoler i Norge som gir tilhørighet og fjerner motivasjonen for å la seg rekruttere til terror?

MOT er til for å skape ROBUSTE UNGDOMMER – som INKLUDERER ALLE. Det krever toleranse, aksept av forskjellighet og trygge miljø der unge og voksne gjør hverandre verdifulle.

I skoler og lokalsamfunn trengs det kulturer som utvikler det enkelte individ slik at han eller hun opplever selvrespekt, mestring og tro på egne krefter og ikke minst at han eller hun evner å ta bevisste og egne valg, og ikke tar valg pga. tilhørighet til en gruppe.

 

I går sendte MOT mail til Statsminister Erna Solberg:

Det viktigste det norske samfunn kan gjøre for å forebygge rekruttering til «morgendagens terror» er å forebygge at dagens unge mennesker opplever seg utenfor og ensomme.

For å styrke inkludering og unngå utenforskap kreves det svært mye av skoler og lokalsamfunn i disse tider.

MOTs program og tiltak i ungdomsskoler, videregående skoler og lokalsamfunn skaper robust ungdom som inkluderer alle. Undersøkelser viser at det er tre ganger mindre ensomhet på MOT-skoler, som gjennomfører programmet «Robust ungdom som inkluderer alle», kontra sammenligningsskoler.

MOT har i etterkant av 22. juli 2011 også utviklet et omfattende program kalt «Skolen som samfunnsbygger» som styrker, bevisstgjør og ansvarliggjør rektorer og lærere enda mer.

I dag er MOT på 270 skoler. I disse dager ønsker vi å være en støtte og et verktøy for ALLE ungdomsskoler, videregående skoler og lokalsamfunn i Norge.

For at MOT skal være den støtten for alle er vi helt avhengig av en oppfordring fra regjeringen til alle ungdomsskoler, videregående skoler og lokalsamfunn om å bruke MOT som et verktøy og en støtte for å skape robust ungdom som inkluderer alle.

Hører svært gjerne fra dere.

 

Del denne artikkelen

Til toppen

Hovedsamarbeidspartnere

Reitan Convenience
Uno-X Energi
SpareBank1 SMN
Gjensidigestiftelsen
Finans Norge
OBOS

Mot støttes av:

Utdanningsdirektoratet
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Helsedirektoratet

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.