Meny
Meny

En modig fotballspiller!

Vi tok en prat med Mushaga Bakenga om positivt fokus og om det å sette ting i et større perspektiv.

Positivt fokus er en viktig del av MOT’s budskap i møte med ungdom. Denne sommeren ønsker vi å dele intervju med tre ambassadører som er forbilder på det å ha et positivt fokus i situasjoner med motgang.

– Mushaga Bakenga spiller på MOT’s ambassadørlag Molde FK. Han er en fotballspiller som er bevisst i møte med ungdom. Jeg er imponert over hvordan han i tiden etter skaden har fokusert positivt og vist pågangsmot. Ekstra hyggelig er det jo også at han skryter av sine lagkamerater i Molde FK for å ha støttet han i denne tiden. Det er ambassadørlaget sitt det, sier ambassadøransvarlig i MOT Ingrid Ness Rolland.

Mush

Fortell om en gang du fikk testa motet ditt; i en situasjon der du møtte motgang? 

– Når jeg først ikke fikk spille i Eintracht Braunschweig, selv om jeg var mer enn god nok. Det ble så tåpelig over tid at det endte med at jeg dro til Molde FK, en upopulær ting å gjøre blant trønderne, og så når jeg først skal slå tilbake gjennom godt spill, ryker akillesen etter 7 min i første kamp. Alt dette skjedde iløpet av 2-3 mnd. Fotballmessig har jeg ikke vært i større motgang enn dette.

Hvordan kom deg gjennom dette og hva fokuserte du på?

– Ble veldig sint og lurte på hvorfor meg, og hvorfor dette skulle skje nå. Som kristen så setter det også troen litt i et spørsmålstegn, men jeg innså at det måtte settes i perspektiv. Vi har mennesker som dør i krig hver dag, barn som sulter, folk som ikke tør gå på jobb eller skole på grunn av mobbing osv, og får varige men av det, så skal jeg klage over at jeg ikke får sparke ball i 6 mnd, men likevel får full lønn og helsa fortsatt i behold. Nei, jeg valgte å fokusere på at dette skal bli et positivt vendepunkt i karrieren og livet mitt, at det finnes spillere som kommer sterkere og bedre fra skade, og at jeg skal bli en av de!

Var det noen som betydde noe ekstra for deg i denne perioden?

– Foreldrene mine, lagkameratene og ikke minst forloveden min. De er alltid der, og å se de så lei seg og triste var det som fikk meg til å innse hvor dumt det er å bli så lei seg for noe så «ufarlig» i det store bildet. Og så fikk jeg mye støtte blant det norske folk. Zlatan også faktisk! Fordi han er en av de spillerne som virkelig har brukt en skadeperiode til å bygge seg selv opp, og kommet tilbake som en mye mer komplett spiller enn før skaden. 

Hva er ditt tips til ungdom i møte med motgang?

– Trekk deg litt tilbake og vær lei deg og få ut frustrasjonen, men så må fortid være fortid, og heller fokuser på hvordan motgangen skal bli til noe du ser tilbake på som noe positivt i livet ditt. Sett ting i perspektiv. Ingen motgang er for stor når man setter det i perspektiv. Finnes nok av eksempler på det. Og hold på humøret, utrolig hvordan godt humør hjelper i «tunge tider» 🙂 

Vi takker Mushaga for at han stilte opp på dette intervjuet, og for at han er et forbilde for unge.

 

Del denne artikkelen

Til toppen

Hovedsamarbeidspartnere

Reitan Convenience
Uno-X Energi
SpareBank1 SMN
Gjensidigestiftelsen
Finans Norge
OBOS

Mot støttes av:

Utdanningsdirektoratet
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Helsedirektoratet
Kompetansesenter for kriminalitetsforebygging