Meny
Meny

En modig fotballspiller!

Vi tok en prat med Mushaga Bakenga om positivt fokus og om det å sette ting i et større perspektiv.

Positivt fokus er en viktig del av MOT’s budskap i møte med ungdom. Denne sommeren ønsker vi å dele intervju med tre ambassadører som er forbilder på det å ha et positivt fokus i situasjoner med motgang.

– Mushaga Bakenga spiller på MOT’s ambassadørlag Molde FK. Han er en fotballspiller som er bevisst i møte med ungdom. Jeg er imponert over hvordan han i tiden etter skaden har fokusert positivt og vist pågangsmot. Ekstra hyggelig er det jo også at han skryter av sine lagkamerater i Molde FK for å ha støttet han i denne tiden. Det er ambassadørlaget sitt det, sier ambassadøransvarlig i MOT Ingrid Ness Rolland.

Mush

Fortell om en gang du fikk testa motet ditt; i en situasjon der du møtte motgang? 

– Når jeg først ikke fikk spille i Eintracht Braunschweig, selv om jeg var mer enn god nok. Det ble så tåpelig over tid at det endte med at jeg dro til Molde FK, en upopulær ting å gjøre blant trønderne, og så når jeg først skal slå tilbake gjennom godt spill, ryker akillesen etter 7 min i første kamp. Alt dette skjedde iløpet av 2-3 mnd. Fotballmessig har jeg ikke vært i større motgang enn dette.

Hvordan kom deg gjennom dette og hva fokuserte du på?

– Ble veldig sint og lurte på hvorfor meg, og hvorfor dette skulle skje nå. Som kristen så setter det også troen litt i et spørsmålstegn, men jeg innså at det måtte settes i perspektiv. Vi har mennesker som dør i krig hver dag, barn som sulter, folk som ikke tør gå på jobb eller skole på grunn av mobbing osv, og får varige men av det, så skal jeg klage over at jeg ikke får sparke ball i 6 mnd, men likevel får full lønn og helsa fortsatt i behold. Nei, jeg valgte å fokusere på at dette skal bli et positivt vendepunkt i karrieren og livet mitt, at det finnes spillere som kommer sterkere og bedre fra skade, og at jeg skal bli en av de!

Var det noen som betydde noe ekstra for deg i denne perioden?

– Foreldrene mine, lagkameratene og ikke minst forloveden min. De er alltid der, og å se de så lei seg og triste var det som fikk meg til å innse hvor dumt det er å bli så lei seg for noe så «ufarlig» i det store bildet. Og så fikk jeg mye støtte blant det norske folk. Zlatan også faktisk! Fordi han er en av de spillerne som virkelig har brukt en skadeperiode til å bygge seg selv opp, og kommet tilbake som en mye mer komplett spiller enn før skaden. 

Hva er ditt tips til ungdom i møte med motgang?

– Trekk deg litt tilbake og vær lei deg og få ut frustrasjonen, men så må fortid være fortid, og heller fokuser på hvordan motgangen skal bli til noe du ser tilbake på som noe positivt i livet ditt. Sett ting i perspektiv. Ingen motgang er for stor når man setter det i perspektiv. Finnes nok av eksempler på det. Og hold på humøret, utrolig hvordan godt humør hjelper i «tunge tider» 🙂 

Vi takker Mushaga for at han stilte opp på dette intervjuet, og for at han er et forbilde for unge.

 

Del denne artikkelen

Til toppen

Hovedsamarbeidspartnere

Reitan Convenience
Uno-X Energi
SpareBank1 SMN
Gjensidigestiftelsen
Finans Norge
OBOS

Mot støttes av:

Utdanningsdirektoratet
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Helsedirektoratet

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.