Meny
Meny

– MOT kan endre mobberens syn

Den tidligere MOT-eleven Martine Sorthe har skapt stort engasjement etter hun opprettet en Facebookgruppe for å få MOT til Molde.

Vi bestemte oss for å ta en prat med Martine om MOT, Molde og hvorfor hun engasjerer seg. Vi bestemte oss for å sende henne tre korte spørsmål, og ventet oss ganske korte svar tilbake. Men der tok vi feil – vi mottok nesten tre A4-sider. Det sier litt om et fantastisk engasjement.

Hvorfor trenger vi MOT i skolene?

Statsministeren nevnte viktigheten av en god psykisk helse, et vellykket samfunn og en strålende framtid, i sin nyttårstale. En skulle tro at et opplyst og moderne samfunn som Norge ville innebære ideelle oppvekstsvilkår for barn og unge. Luksussamfunnet inneholder midlertidig utfordringer for ungdom, der aksept, inkludering, å bry seg om andre, og å vise mot er viktig i en helt annen skala, enn for bare noen få år siden.

På grunnlag av økende press, sosiale utfordringer og mobbetall som er urovekkende, trenger vi mer en noen gang før at kommune- og skoleledelser inngår samarbeid med holdningsorganisasjonen MOT og gjør tanker om til handling.

I Norge trenger vi MOT for å sette fokus på stadiet før diagnose, sykdom og komplikasjoner – nemlig på å forebygge. Mobbing, mistrivsel og ensomhet skal ikke være en del av noen sin hverdag. MOT vil forsterke en bred og helhetlig tankegang til ungdommens og samfunnets beste og ikke minst styrke ungdommers livskompetanse. Vi trenger å skape en felles forståelse for ansvaret vi har for hverandre, samt å forsterke holdninger til å ta vare på eget og andres liv.

Alle elever på alle Norges skoler har krav på livskraft, trygghet og tro på egne krefter; for i bunn og grunn handler ungdomstiden om å bygge identitet og motstandskraft. MOT ivaretar disse punktene.

Skolen skal være arbeidsplass, sosial arena og utviklingssentrum for unge, og det krever at miljøet er tilrettelagt på riktig måte. Det skal være trygt og bidra til livsgnist, så vel som det skal være et godt læringsmiljø. Hver eneste skoleledelse der ute bør spørre seg selv: ”Hva hjelper det om barn og ungdom mestrer skolen dersom de ikke mestrer livet?”

 Kan du fortelle litt om aksjonen du har satt i gang i Molde? Hva har du/dere gjort?

Som sekstenåring flyttet jeg fra en trygg og god MOT-kommune (Gjemnes) for å gå på VGS i Molde. Å komme fra en bygd hvor man hilser på alle, til å komme til en by hvor man passerer hverandre uten å smile, fikk meg på tankene om hvilke positive faktorer MOT kunne bidra med for å skape et godt samfunn for unge å leve i.

Kommuneledelsen svarte på mailene mine og sa de stilte seg positiv til forslaget, men av økonomiske årsaker ble saken lagt på vent. Derfor har jeg tatt saken i egne hender og startet opp et lokallag av ungdommer som frivillig skal arbeide for at kommunestyret i Molde skal inngå samarbeid med MOT, samt å forebygge mobbing og styrke oppvekstmiljøet.

Hittil har vi arbeidet med markedsføring av prosjektet for å skape engasjement rundt vår idé. Intervjuer er blitt gjort, møter er gjennomført, leserinnlegg er presset i aviser, og vi har dannet oss flere kontakter både med enkeltpersoner, organisasjoner og Molde FK. Videre skal vi kontakte Ungdomsskoler og Videregående skoler for så å tilby foredrag om MOT og vårt arbeid. Alt som står i vår makt, skal utføres.

Jeg sier som Nelson Mandela: ”Det ser alltid umulig ut, til det er blitt gjort.”

Lokallaget som er opprettet brenner for dette. Vi vet hva MOT kan utrette; både for mobbeofferet, mobbere, klassemiljøet, foreldre, lærere, skoler, lokalsamfunnet og fremtiden.

Vi oppfordrer alle til å like MOT Molde på facebook og spre dette viktige budskapet!
Hvordan opplevde du MOT på skolen?

Jeg kommer opprinnelig fra Gjemnes som er en MOT-kommune, det vil si at jeg også gikk på en ungdomsskole hvor vi hadde MOT noen ganger i halvåret. Da jeg begynte på ungdomsskolen som trettenåring, var jeg usikker på hva som skulle skje videre. Jeg visste ikke helt hvem jeg var og hvem jeg skulle ha med å gjøre i årene fremover. Jeg visste ikke hvor grensene mine gikk og hvilke valg jeg stod ovenfor i fremtiden. Jeg visste ikke om jeg stolte på meg selv. Det samme gjaldt flere hundre andre elever.

Jeg har vært heldig som har stått på mine egne bein og tatt positiv nytte av utestengingen jeg gjennomgikk på barneskolen for så å bli så selvstendig og trygg som jeg er i dag. Det er det ikke alle som blir, kjære dere. Det er flere enn dere kan forestille dere som sliter på en eller annen måte i ungdomstiden. Vi var heldige på min skole som hadde et MOT-team som gjorde ungdommene robuste og tok klassemiljøet seriøst. Jeg kan ikke forklare hvor mye MOT har hatt effekt på oss som medmennesker og enkeltindivider – MOT er noe man må oppleve for å skjønne hvor trygg man føler seg. Etter tre år på Batnfjord Ungdomsskole var resultatet en sterkere, mer moden og reflektert Martine.

Jeg vet at MOT kan endre mobbernes syn på hva de gjør, jeg vet at mobbere kan bli fornuftige mennesker som plutselig kan skjønne at mobbing er feil, at mobbing ikke er lov, at mobbing er feigt. På Batnfjord Ungdomsskole var og er mobbing uakseptabelt, man ble irettesatt av både medelever og ansatte ved skolen. MOT hjalp ofrene til å komme seg på føttene igjen og hjalp mobbere til å forstå konsekvensene av mobbing. MOT redder mange i tillegg til å beskytte de mest negative utslagene i ungdomstiden. På landsbasis er det nesten tre ganger flere 10.klassinger som oppgir at de ikke har en eneste venn sammenlignet med MOT-skolene. Det er dermed urovekkende og lite forståelig om ikke flere skoler vil ta tak og innlede samarbeid med holdningsorganisasjonen som utretter så vanvittig mye for så vanvittig mange.

MOT lærte meg mye. Nå har jeg MOT til å leve, MOT til å si nei og MOT til å bry meg. Nå utnytter jeg de verdiene til å hjelpe andre.

 

Del denne artikkelen

Til toppen

Hovedsamarbeidspartnere

Reitan Convenience
Uno-X Energi
SpareBank1 SMN
Gjensidigestiftelsen
Finans Norge

Mot støttes av:

Utdanningsdirektoratet
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Helsedirektoratet

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.