Meny
Meny

Årets Ladejarl

Det å vinne Årets Ladejarl føles uvirkelig.

Det er jo en svært stor ære at noen sender inn meg som kandidat til en slik pris. Og det er jo en vanvittig stor ære og pris å bli nominert som 1 av 10. Og når man ser på hvem de andre ni er da er det vanskelig å sette ord på hvor ekstrem stor ære det er å vinne Årets Ladejarl.

Jeg er svært takknemlig til de som har nominert meg, juryen og Reitangruppen.

En historie som passer til dette er da Åge Aleksandersen fikk en hederspris for noen år siden. Usikker på om det var en Ridderpris eller Kongens fortjenestemedalje. Han ville egentlig ikke ta imot den. Han syntes kanskje ikke han fortjente det ut fra alt som lå i en slik hederspris. Det var da kunsteren Håkon Bleken ringte han og sa: «Åge, du tar dette for personlig. Det er ikke DU som får denne prisen, men du får det ut fra det du har gjort og skapt.»

Selv om denne prisen er personlig, så er det ikke en pris til meg, men en pris for mitt engasjement, det jeg har gjort og det MOT har oppnådd. Jeg er glad tilfeldighetene har vært på min side så ofte for jeg vet at jeg aldri verden hadde lyktes uten mye flaks og uten fantastiske støttespillere rundt meg siden jeg var født. Jeg vet også at jeg aldri hadde fungert som gründer og leder uten unike ledere og medarbeidere rundt meg.

Det er de mange tusen rektorene, lærerne, politifolkene og foreldrene jeg har møtt, som har fortalt om effekten av MOT, som har gitt meg trygghet og utholdenhet til å holde en stø kurs. Og ikke minst er det er de mange tusen fantastiske ungdommene vi har møtt på veien som har inspirert meg og styrket motet mitt. Det finnes ikke penger som kan måle seg med den belønning som ligger i en ungdom som sier at MOT har endret livet til han/hun.

Det er MOTs visjon, verdier, prinsipper, oppdrag og medarbeidere som i dag er årsak til at MOT i dag er blitt et globalt life skills konsept, har 260 MOT-skoler i Norge, og er etablert i Sør-Afrika, Danmark og Thailand, og i startgropa i Australia og Nederland. MOT hadde aldri verden lyktes uten de mange lederne og bidragsyterne kalenderprosjektet og MOT har hatt i over 20 år. Mange virksomheter og mange tusen mennesker har vært med på å skape dette MOT-eventyret og MOT-universet. Det er MOTs lokale ildsjeler, som jobber ustanselig i klasserom og lokalsamfunn, som skaper verdiene og forandrer ungdoms liv.

En ting er å ha en ide og en tanke om noe, men noe helt annet er å sette det ut i live. En stor takk til MOT-laget. Jeg vil jeg trekke frem noen som har vært avgjørende for at MOT er der MOT er i dag:

Johann Koss var sammen med meg initiativtaker til MOT, og vi kunne vel også tatt med Sigrun, min gode kone, som en initiativtaker. Disse to var med, og har vært med helt siden ideen, på å utvikle og virkeliggjøre tankene. Uten disse to ville det aldri vært et MOT.

I 1997 stiftet vi MOT under VM på Ski her i Trondheim. Stifterne var foruten Johann og meg, Rune B og Dag Otto L. De har vært fantastiske styremedlemmer og mentorer helt siden starten på MOT. De har veldig mye for meg, og for MOT.

MOT har aldri verden lyktes uten finansiering og mentorer. Tusen takk til MOTs samarbeidspartnere.

MOT har aldri verden lyktes uten medarbeidere – nåværende og historiske – sentralt og lokalt. Tusen takk!

MOT har aldri verden lyktes uten ledere, både styremedlemmer og operativ ledere– nåværende og historiske – sentralt og lokalt. Men også i utland.  Thanks a lot to you MOT leaders who are here today – from South Africa, Thailand, Denmark and Netherland.

MOT har aldri verden lyktes uten sparringspartnere og playmakere – nåværende og historiske – sentralt og lokalt. Dem har spilt meg og andre god.

MOT har aldri verden lyktes uten «kunden». Hvem er MOTs kunde? Ungdom og deres støttespillere. Skoler og nærmiljø. Kommuner og lokalsamfunn. Næringslivspartnere.

Tusen takk til alle som har bidratt til det MOT er i dag.

Del denne artikkelen

Til toppen

Hovedsamarbeidspartnere

Reitan Convenience
Uno-X Energi
SpareBank1 SMN
Gjensidigestiftelsen
Finans Norge
OBOS

Mot støttes av:

Utdanningsdirektoratet
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Helsedirektoratet

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.