Meny
Meny

Hvorfor sette seg mål?

Februar er på sin siste dag, og det betyr også siste dag for byggesteinen «Sett deg mål».

Hvorfor sette seg mål? Her er mine tanker og innspill:

Nelson Mandela sa det bra: «Et menneske blir ikke lykkelig hvis det avfinner seg med et liv som er mindre enn det livet det er i stand til å leve.»

Det å sette seg mål er å strekke seg litt lengre. Kanskje vil det innebære endring, etablering av nye rutiner og enda mer selvdisiplin. Det kan oppleves tungt fordi vi sannsynligvis må bryte komfortable vaner som vi har utviklet.

Men gleden er større. Å nå mål viser for oss selv at det er mulig, det forsterker «godfølelse» og en nytelse som er verd mye mer enn belastningen det var å gjøre jobben mot målet.

På veien til målet får vi styrket selvkontroll og testet oss selv.

Men det er ikke sikkert vi alltid lykkes med å nå målene. Som Michael Jordan har uttalt: «I have missed a thousand shots. That’s why I have succeeded.»

Og målet kommer ikke av seg selv. Vi må øve, trene og være forberedt. Benjamin Franklin sa det slik: «Hvis du mislykkes i å forberede deg, forbereder du deg på å mislykkes.»

Forberedelse, god planlegging og gjennomføring er nøkkelen til å lykkes godt.

En viktig ting med mål er å bli glad i veien til målet. Da ofrer du ikke noe på veien til målet, og du ivaretar livskvaliteten mens du er underveis. Jeg har hatt det privilegiet å delta i OL på skøyter. Mange har spurt meg om hvor mye jeg har ofret for å komme dit, og noen fortalte meg at de selv ikke ville orket å ofre så mye. Men det rare er at jeg ikke føler jeg ofret noe. Jeg elsket det livet akkurat der og da. Trene mye, tidlig i seng, ekstremstruktur i hverdagen, kjenne presset osv. Det samme gjelder med MOT. Hvor mye har jeg ofret for å starte MOT? Selvfølgelig var det ekstremt med jobbing de første årene. Men jeg elsket det der og da, og vet ikke hva slags liv jeg heller ville ha levd.

Det viktigste er faktisk ikke alltid det å lykkes. Det er reisen mot målet som er det mest verdifulle. Bli glad i transportetappene, tiden mellom holdeplassene og tiden mellom A og B.

«Reis ikke for å komme frem, men for å reise.» Johann Wolfgang von Goethe

Del denne artikkelen

Til toppen

Hovedsamarbeidspartnere

Reitan Convenience
Uno-X Energi
SpareBank1 SMN
Gjensidigestiftelsen
Finans Norge
OBOS

Mot støttes av:

Utdanningsdirektoratet
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Helsedirektoratet