Meny
Meny

Hva roste Nelson Mandela?

Ett av mine store historiske forbilder er død. Nelson Mandela døde i dag – torsdag 5. desember 2013. En de største frigjøringskjempene og mest ekte statsledere gjennom tidene er død. Han ville nok likt MOT godt dersom han hadde blitt kjent med MOT.

Sigrun og «Årets MOT-informatør 2012» Ruth Mona fra Stryn, er i Sør-Afrika nå. De er nettopp ferdig med skolering av nye MOT-medarbeidere i Cape Town denne uken. Antar det blir en sterk opplevelse å være i Sør-Afrika på fredag… Skulle gjerne vært der og sørget sammen med sør-afrikanerne, men takknemlig for at MOT har medarbeidere tilstede der frigjøringskjempen holdt sin tale da han kom ut fra fengselet.

På denne spesielle dag deler jeg noen ord med dere som er hentet fra boka Mandelas arv med forfatteren Richard Stengel:

Som ung mann var Mandela en hissigpropp og lett lot seg terge. Den mannen som kom ut av fengselet var det motsatte og nesten umulig å erte.

Disiplin var et slagord for Mandela. Han holdt en streng disiplin over det han sa og tenkte.

De ordene jeg gang på gang hørte ham bruke når han skulle rose andre, var ”balansert”, ”avmålt”, ”behersket”.

«Jeg er blitt mildnet. Jeg var veldig radikal som ung mann, tok kampen opp mot alle og brukte et høytravende språk. En god høvding leder bakfra. Han fastslår ikke bombastisk sin egen mening og befaler de andre å følge etter. Han lytter, oppsummerer og søker så å forme folkemeningen og styre i retning av handling.»

Midt oppe i turbulente situasjoner bevarer Mandela roen og vil se ro hos andre. «Mister man kontrollen, er også situasjonen tapt. Folk vil vite hvordan man skal gripe situasjonen an. De vil ha ting forklart, klart og rasjonelt. Kontroll er målestokken en leder – eller for den saks skyld alle mennesker – måles ut fra. Ro er det folk ser etter i spente situasjoner. De vil se at du ikke er nervøs, at du vurderer alle faktorer, og at reaksjonen din er gjennomtenkt.»

«Jeg kan late som jeg er modig.» Det var akkurat det han gjorde. Og det var slik han ville beskrive hva mot er: å late som man er modig. «Fryktløshet er dumhet. Mot er at man ikke lar frykten slå en ut. Noen ganger er det masken man tar på seg, som er motet. Lat som du er modig, og du ikke bare blir modig, du er modig.» Han var aldri redd for å si at han hadde vært redd.

Han mistet aldri den unge mannens mykhet og følsomhet. Han utviklet bare et hardere og mer ugjennomtrengelig skall for å beskytte den. Fengselet lærte ham selvbeherskelse, disiplin og målrettethet – det han betrakter som vesentlig for lederskap – og det lærte ham å være et helt og fullt menneske.

Nelson Mandela brant for å «se andre» og få andre til å blomstre.

En MOTsk statsleder er død!

Del denne artikkelen

Til toppen

Hovedsamarbeidspartnere

Reitan Convenience
Uno-X Energi
SpareBank1 SMN
Gjensidigestiftelsen
Finans Norge

Mot støttes av:

Utdanningsdirektoratet
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Helsedirektoratet
Politidirektoratet