Meny
Meny

Hva roste Nelson Mandela?

Ett av mine store historiske forbilder er død. Nelson Mandela døde i dag – torsdag 5. desember 2013. En de største frigjøringskjempene og mest ekte statsledere gjennom tidene er død. Han ville nok likt MOT godt dersom han hadde blitt kjent med MOT.

Sigrun og «Årets MOT-informatør 2012» Ruth Mona fra Stryn, er i Sør-Afrika nå. De er nettopp ferdig med skolering av nye MOT-medarbeidere i Cape Town denne uken. Antar det blir en sterk opplevelse å være i Sør-Afrika på fredag… Skulle gjerne vært der og sørget sammen med sør-afrikanerne, men takknemlig for at MOT har medarbeidere tilstede der frigjøringskjempen holdt sin tale da han kom ut fra fengselet.

På denne spesielle dag deler jeg noen ord med dere som er hentet fra boka Mandelas arv med forfatteren Richard Stengel:

Som ung mann var Mandela en hissigpropp og lett lot seg terge. Den mannen som kom ut av fengselet var det motsatte og nesten umulig å erte.

Disiplin var et slagord for Mandela. Han holdt en streng disiplin over det han sa og tenkte.

De ordene jeg gang på gang hørte ham bruke når han skulle rose andre, var ”balansert”, ”avmålt”, ”behersket”.

«Jeg er blitt mildnet. Jeg var veldig radikal som ung mann, tok kampen opp mot alle og brukte et høytravende språk. En god høvding leder bakfra. Han fastslår ikke bombastisk sin egen mening og befaler de andre å følge etter. Han lytter, oppsummerer og søker så å forme folkemeningen og styre i retning av handling.»

Midt oppe i turbulente situasjoner bevarer Mandela roen og vil se ro hos andre. «Mister man kontrollen, er også situasjonen tapt. Folk vil vite hvordan man skal gripe situasjonen an. De vil ha ting forklart, klart og rasjonelt. Kontroll er målestokken en leder – eller for den saks skyld alle mennesker – måles ut fra. Ro er det folk ser etter i spente situasjoner. De vil se at du ikke er nervøs, at du vurderer alle faktorer, og at reaksjonen din er gjennomtenkt.»

«Jeg kan late som jeg er modig.» Det var akkurat det han gjorde. Og det var slik han ville beskrive hva mot er: å late som man er modig. «Fryktløshet er dumhet. Mot er at man ikke lar frykten slå en ut. Noen ganger er det masken man tar på seg, som er motet. Lat som du er modig, og du ikke bare blir modig, du er modig.» Han var aldri redd for å si at han hadde vært redd.

Han mistet aldri den unge mannens mykhet og følsomhet. Han utviklet bare et hardere og mer ugjennomtrengelig skall for å beskytte den. Fengselet lærte ham selvbeherskelse, disiplin og målrettethet – det han betrakter som vesentlig for lederskap – og det lærte ham å være et helt og fullt menneske.

Nelson Mandela brant for å «se andre» og få andre til å blomstre.

En MOTsk statsleder er død!

Del denne artikkelen

Til toppen

Hovedsamarbeidspartnere

Reitan Convenience
Uno-X Energi
SpareBank1 SMN
Gjensidigestiftelsen
Finans Norge
OBOS

Mot støttes av:

Utdanningsdirektoratet
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Helsedirektoratet

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.