Meny
Meny

Verdibasert ledelse styrker håndtering av forskjellighet!

I dag hadde jeg en interessant peptalk med Lisa Enga Husby. Hun har vært MOT-medarbeider siden hun var 15 år. Nå er hun 25. Hun skal skrive masteroppgave rundt følgende tema: «En studie av organisasjonen MOT – hvordan bygge en sterk organisasjonskultur gjennom verdibasert ledelse?»

Ett av hennes spørsmål i dag var: Hvorfor er der det viktig med en sterk organisasjonskultur?

Ett av mine svar var at for å kunne håndtere forskjellighet trengs det en viss porsjon likhet, og denne likheten kan være de felles verdiene medarbeiderne har. Altså en sterk organisasjonskultur gjør det lettere å både ansette forskjellighet og håndtere forskjellighet.

Jeg husker psykologsøstrene Ihlen sa: «Forskjellighet er  årsak til alt som går galt mellom mennesker – eller rettere sagt: det at menneskene ikke takler forskjelligheten er årsaken.»

Altså er ikke forskjelligheten mellom mennesker den største utfordringen, men det er menneskers evne til å takle forskjellighet. Vi må trene på å håndtere forskjellighet! Og vi som ledere, trenere, lærere og foreldre må tilrettelegge for at forskjelligheter kan takles best mulig. En måte er å synliggjøre likheter mellom to mennesker som selv opplever seg svært forskjellig. En annen måte er verdibasert ledelse og sterk organisasjonskultur.

Del denne artikkelen

Til toppen

Hovedsamarbeidspartnere

Reitan Convenience
Uno-X Energi
SpareBank1 SMN
Gjensidigestiftelsen
Finans Norge
OBOS

Mot støttes av:

Utdanningsdirektoratet
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Helsedirektoratet
Kompetansesenter for kriminalitetsforebygging