Meny
Meny

– MOT for meg er friheten til å følge sitt eget hjerte

– MOT for meg er friheten til å følge sitt eget hjerte, sier Astrid Jacobsen. Les mer om langrennsstjernen som har vært MOT-ambassadør siden 2007.

Vi tok en prat med Astrid om hvordan det er å være toppidrettsutøver og hvorfor hun engasjerer seg for MOT.

1. Hvem har vært dine forbilder gjennom karrieren, og hvorfor?

Har ikke hatt så mange forbilder i idretten. Syntes alltid Carolina Klüft var så imponerende, da hun var så rå i 7 kamp. Å prestere så bra i så mange ulike øvelser er ikke mange forunt. Det må ligge mye trening bak. Det nærmeste jeg kommer et forbilde i langrenn er Bente Skari. Hun ble trent av samme trener som meg. Men jeg var aldri så interessert da jeg var yngre at jeg fulgte med på TV.

2. Hvilke valg har du tatt for å bli i verdenstoppen i langrenn?

Jeg har nok hatt gode fysiske forutsetninger for å bli god i idrett, og særlig utholdenhetsidrett. Derfor ble det ganske lett å gå den veien. Da jeg var 16 måtte jeg velge bort håndballen, det var litt sårt. I tillegg har jeg jo valgt å redusere studiebelastning for å få tid til å trene. Jeg har hele tiden prøvd å kjenne etter hva som er riktig for meg, om jeg ville satse eller ikke og hvilken måte jeg ville gjøre det på. I og med at jeg studerer medisin ved siden av må jeg kjøre et litt annet opplegg enn mange av de andre jentene på landslaget. Men ingen er heller like.

3. Hvem har betydd mest for din utvikling som utøver? Mamma, pappa, brødrene mine og Stegg, den første hunden vår. I tillegg til Dag Kaas som har fulgt meg som trener fra jeg var 16, har det viktigste for å bli så god som jeg har blitt vært støtte og samtalepartnere hjemme. For meg har det nok vært viktigere å finne meg selv og min vei enn akkurat å legge den riktige treningsplanen. Familien har vært de viktigste for min motivasjon til å gjøre treningsjobben.

4. Hva er dine viktigste tips til unge idrettstalent som ønsker å lykkes?

For meg var det alltid vikitg å finne ut hva jeg ville lykkes i, og hvorfor det var viktig for meg. Jeg fant tidlig ut at prosessen mot et mål, hver dag med trening og terping og alt det sosiale i idretten medfører var like viktig som å vinne skirenn. Hvis du skal lykkes ordentlig med noe må det komme innenfra og du må prøve å gjøre de tingene du tror 100% på selv for å nå målet. Dess bedre man blir i noe, dess flere er det som vil mene noe om det du gjør. Men man kan ikke høre på alle. Finn noen gode samtalepartnere og bruk dem til å finne ditt eget svar og din egen vei.

5. Hva er ditt største øyeblikk som idrettsutøver?

Vinne VM i Sapporo. Det var mitt første ordentlige mesterskap og jeg hadde ingen forventninger. Det var en periode med bare oppturer. Et annet stort minne var første gang vi vant NM-stafett med Heming IL. Å kunne vinne med de jentene jeg har trent med siden jeg var liten og som har hjulpet meg dit jeg er idag var utrolig artig. Det var en veldig sosial seier.

MOT-kalender Marthe og Astrid U 255

 

Astrid sammen med MOT-ambassadør og lagvenninne Marthe Kristoffersen.

6. Hva er MOT for deg?

Jeg ble kjent med MOT på ungdomsskolen. Det er vel første gang jeg virkelig følte at det var bra å være litt annerledes eller å ville ting som ikke så mange ville. MOT for meg står for friheten til å følge sitt eget hjerte og stå opp for andre som blir hindret i å gjøre det. Til å si ifra hvis noe plager deg eller andre og til å gi ros når noen fortjener det.

7. Hvorfor ble du MOT-ambassadør?

Det var en ære å bli spurt. Jeg har vokst opp med MOT, og har sett opp til mange av ambassadørene de har hatt tidligere. For meg var det ikke noe tvil, MOT ga meg styrke til å være meg selv. Hvis jeg kan hjelpe noen andre med å gjøre det samme hadde det vært en stor ære.

8. Hvem er best i fotball, deg eller Marit Bjørgen?

Jeg tipper Marit, hun har tross alt spilt fotball en gang. Men jeg er nok ikke så langt unna… Liker jeg å tro ihvertfall 😉

Intervjuet ble først trykt i fotballbladet GOAL.

Del denne artikkelen

Til toppen

Hovedsamarbeidspartnere

Reitan Convenience
Uno-X Energi
SpareBank1 SMN
Gjensidigestiftelsen
Finans Norge
OBOS

Mot støttes av:

Utdanningsdirektoratet
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Helsedirektoratet
Kompetansesenter for kriminalitetsforebygging