Meny
Meny

– MOT for meg er friheten til å følge sitt eget hjerte

– MOT for meg er friheten til å følge sitt eget hjerte, sier Astrid Jacobsen. Les mer om langrennsstjernen som har vært MOT-ambassadør siden 2007.

Vi tok en prat med Astrid om hvordan det er å være toppidrettsutøver og hvorfor hun engasjerer seg for MOT.

1. Hvem har vært dine forbilder gjennom karrieren, og hvorfor?

Har ikke hatt så mange forbilder i idretten. Syntes alltid Carolina Klüft var så imponerende, da hun var så rå i 7 kamp. Å prestere så bra i så mange ulike øvelser er ikke mange forunt. Det må ligge mye trening bak. Det nærmeste jeg kommer et forbilde i langrenn er Bente Skari. Hun ble trent av samme trener som meg. Men jeg var aldri så interessert da jeg var yngre at jeg fulgte med på TV.

2. Hvilke valg har du tatt for å bli i verdenstoppen i langrenn?

Jeg har nok hatt gode fysiske forutsetninger for å bli god i idrett, og særlig utholdenhetsidrett. Derfor ble det ganske lett å gå den veien. Da jeg var 16 måtte jeg velge bort håndballen, det var litt sårt. I tillegg har jeg jo valgt å redusere studiebelastning for å få tid til å trene. Jeg har hele tiden prøvd å kjenne etter hva som er riktig for meg, om jeg ville satse eller ikke og hvilken måte jeg ville gjøre det på. I og med at jeg studerer medisin ved siden av må jeg kjøre et litt annet opplegg enn mange av de andre jentene på landslaget. Men ingen er heller like.

3. Hvem har betydd mest for din utvikling som utøver? Mamma, pappa, brødrene mine og Stegg, den første hunden vår. I tillegg til Dag Kaas som har fulgt meg som trener fra jeg var 16, har det viktigste for å bli så god som jeg har blitt vært støtte og samtalepartnere hjemme. For meg har det nok vært viktigere å finne meg selv og min vei enn akkurat å legge den riktige treningsplanen. Familien har vært de viktigste for min motivasjon til å gjøre treningsjobben.

4. Hva er dine viktigste tips til unge idrettstalent som ønsker å lykkes?

For meg var det alltid vikitg å finne ut hva jeg ville lykkes i, og hvorfor det var viktig for meg. Jeg fant tidlig ut at prosessen mot et mål, hver dag med trening og terping og alt det sosiale i idretten medfører var like viktig som å vinne skirenn. Hvis du skal lykkes ordentlig med noe må det komme innenfra og du må prøve å gjøre de tingene du tror 100% på selv for å nå målet. Dess bedre man blir i noe, dess flere er det som vil mene noe om det du gjør. Men man kan ikke høre på alle. Finn noen gode samtalepartnere og bruk dem til å finne ditt eget svar og din egen vei.

5. Hva er ditt største øyeblikk som idrettsutøver?

Vinne VM i Sapporo. Det var mitt første ordentlige mesterskap og jeg hadde ingen forventninger. Det var en periode med bare oppturer. Et annet stort minne var første gang vi vant NM-stafett med Heming IL. Å kunne vinne med de jentene jeg har trent med siden jeg var liten og som har hjulpet meg dit jeg er idag var utrolig artig. Det var en veldig sosial seier.

MOT-kalender Marthe og Astrid U 255

 

Astrid sammen med MOT-ambassadør og lagvenninne Marthe Kristoffersen.

6. Hva er MOT for deg?

Jeg ble kjent med MOT på ungdomsskolen. Det er vel første gang jeg virkelig følte at det var bra å være litt annerledes eller å ville ting som ikke så mange ville. MOT for meg står for friheten til å følge sitt eget hjerte og stå opp for andre som blir hindret i å gjøre det. Til å si ifra hvis noe plager deg eller andre og til å gi ros når noen fortjener det.

7. Hvorfor ble du MOT-ambassadør?

Det var en ære å bli spurt. Jeg har vokst opp med MOT, og har sett opp til mange av ambassadørene de har hatt tidligere. For meg var det ikke noe tvil, MOT ga meg styrke til å være meg selv. Hvis jeg kan hjelpe noen andre med å gjøre det samme hadde det vært en stor ære.

8. Hvem er best i fotball, deg eller Marit Bjørgen?

Jeg tipper Marit, hun har tross alt spilt fotball en gang. Men jeg er nok ikke så langt unna… Liker jeg å tro ihvertfall 😉

Intervjuet ble først trykt i fotballbladet GOAL.

Del denne artikkelen

Til toppen

Hovedsamarbeidspartnere

Reitan Convenience
Uno-X Energi
SpareBank1 SMN
Gjensidigestiftelsen
Finans Norge
OBOS

Mot støttes av:

Utdanningsdirektoratet
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Helsedirektoratet

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.